Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland en Polen gaan militaire samenwerking versterken

Nederland en Polen gaan militaire samenwerking versterken

OOSTERBEEK (ANP) - Nederland en Polen gaan militair nauwer samenwerken. Dat maakten minister-president Dick Schoof en zijn Poolse collega Donald Tusk maandag bekend. Begin juli wordt de overeenkomst getekend in Warschau.

Beide leiders willen nog weinig kwijt over de inhoud. Volgens de Poolse premier werken de ministeries van Defensie van beide landen nog aan het akkoord. "Onze samenwerking gaat eigenlijk heel vanzelfsprekend", aldus Schoof.

"Het is belangrijk om de samenwerking die we op defensieterrein zoeken, of het nu gaat om trainen of om defensie-industrie, binnen Europa verder vorm te geven", zei Schoof op een gezamenlijke persconferentie in Oosterbeek bij Arnhem.

'Voortrekkersrol'

Polen versterkt de banden met meer Europese landen met het oog op de Russische dreiging en de mogelijke terugtrekking van de Amerikanen uit Europa. Later deze week tekent Tusk een overeenkomst met Frankrijk voor vergaande militaire en economische samenwerking.

"Nederland waardeert de voortrekkersrol die Polen speelt" in het versterken van de Europese defensie, zei Schoof. Het land heeft die discussie volgens hem "echt op de kaart gezet" sinds Polen op 1 januari voor een half jaar voorzitter van de Europese Unie werd.

5 procent

Sinds de oorlog in Oekraïne drie jaar geleden begon, heeft de Poolse regering de investeringen in de strijdkrachten flink opgevoerd. Dit jaar geeft het land 4,7 procent van het bruto binnenlands product uit aan defensie en is daarmee koploper in de NAVO.

Volgend jaar willen de Polen dat percentage opschroeven naar 5, zei de Poolse defensieminister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz begin vorige maand nog. Het kabinet van Schoof geeft momenteel net 2 procent uit aan het ministerie van Defensie.

Meer uit Binnenland

Weer plek voor slot Bevrijdingsfestival Utrecht na volle bak

UTRECHT (ANP) - Net als in Rotterdam en Haarlem is ook het Bevrijdingsfestival Utrecht op verschillende momenten zo vol geraakt dat er niemand meer bij kon. Maandag in de loop van de avond was er weer plek voor bezoekers, aldus de organisatie.

5 minuten geleden
Man (43) omgekomen bij schietincident Wanroij, vrouw (31) gewond

WANROIJ (ANP) - Bij een schietincident in Wanroij (Noord-Brabant) is maandag een 43-jarige man uit Boxmeer om het leven gekomen. Een 31-jarige vrouw uit Gennep raakte hierbij ernstig gewond, meldt de politie in een update. Het incident gebeurde in een woning aan de Lamperen.

3 uur geleden
Rond 45.000 bezoekers op vol terrein Bevrijdingspop Haarlem

HAARLEM (ANP) - Bij Bevrijdingspop Haarlem zijn maandagmiddag tussen de 40.000 en 45.000 bezoekers, zei een woordvoerster van de gemeente. Na het optreden van zangeres Roxy Dekker was het zo druk dat de nooduitgangen werden opengezet.

3 uur geleden
Poolse premier Tusk vindt rookbom niet gepast

OOSTERBEEK (ANP) - De Poolse premier Donald Tusk vindt het gooien van een rookbom op Bevrijdingsdag ongewenst. Hij vindt het "niet gepast wat er gebeurd is", zei de Poolse regeringsleider tijdens een persconferentie met premier Dick Schoof.

5 uur geleden
Bevrijdingsfestivals drukbezocht

HAARLEM (ANP) - Het is druk bij de verschillende bevrijdingsfestivals in Nederland. Maandagmiddag ontstak premier Dick Schoof het bevrijdingsvuur in Wageningen, wat het startschot was voor de veertien festivals. Toen de premier op het podium stond, waren er ook pro-Palestijnse protesten.

5 uur geleden
Burgemeester Wageningen: protest ging alle perken te buiten

WAGENINGEN (ANP) - De pro-Palestijnse protesten maandag in Wageningen gingen alle perken te buiten, vindt burgemeester Floor Vermeulen van de Gelderse gemeente. "Demonstreren mag, ook op 5 mei, maar dit was geen demonstreren maar verstoren."

6 uur geleden
Schoof vindt protesten op 4 en 5 mei 'jammer'

WAGENINGEN (ANP) - Premier Dick Schoof vindt het "jammer" dat er op 4 en 5 mei protesten zijn geweest. Dat zei hij vlak nadat hij het bevrijdingsvuur in Wageningen had ontstoken. Het interview werd naar binnen verplaatst omdat demonstranten op afstand 'Free Palestine' scandeerden. "Ik had gehoopt dat we zowel gisteren als vandaag met wat meer waardigheid de bevrijding zouden vieren", aldus de premier.

6 uur geleden