Nederland bouwt 180 pantserwagens voor Oekraïne
DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat samen met Zweden en Denemarken infanteriegevechtsvoertuigen bouwen voor Oekraïne, meldt het ministerie van Defensie. Het grootste deel, 180 van de in totaal 230 CV90-pantserwagens, wordt volgens een woordvoerder in Nederland gemaakt.
Voor de bouw draagt Nederland 400 miljoen euro bij. Dat staat volgens Defensie gelijk aan "enkele tientallen" pantserwagens. Hoeveel geld Denemarken en Zweden bijdragen is niet bekendgemaakt.
Demissionair defensieminister Kajsa Ollongren verwacht dat Nederland de bouw van de CV90's "vrij snel" kan afronden. Het gaat om "bestaande activiteiten van een bestaand belangrijk Nederlands bedrijf dat dit gaat doen".
Naast de bouw van de gevechtsvoertuigen kwam Defensie vrijdag met nog een reeks plannen om de productie van materieel op te schalen. Zo worden met hulp van Nederland raketten gemaakt in Duitsland voor Patriot-luchtverdedigingssystemen, en investeert Defensie 54 miljoen euro in de ontwikkeling van drones voor eigen gebruik.
"Ons eigen drone-ecosysteem", ziet Ollongren voor zich. "We zien natuurlijk in de oorlog in Oekraïne hoe belangrijk drones zijn geworden." Het gaat niet alleen om onbemenste vliegtuigen, maar ook om systemen op het land of in het water.
In een nieuw "Security Fund" storten Defensie en Economische Zaken samen 25 miljoen euro voor startups in de Defensiemarkt. Ollongren: "Dat is echt voor de net beginnende bedrijven die een defensietoepassing zien voor het product waar ze mee bezig zijn." Het kan gaan om wapensystemen, maar ook om producten in de "cyber-sfeer".
De investeringen zijn volgens Defensie nodig vanwege de verslechterde veiligheidssituatie in Europa na de Russische inval in Oekraïne. "We moeten werken aan een krijgsmacht die binnen vijf jaar gevechtsklaar is", zegt Ollongren. "Dat moeten we in samenwerking doen met de industrie en met kennisinstituten."
Van een oorlogseconomie wil Ollongren niet spreken. "We zitten ergens in een grijs gebied tussen een vredessituatie en een oorlogssituatie. We willen geen grootschalig conflict, maar we moeten wel voorbereid zijn."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De vier oppositiepartijen die onderhandelen met de coalitie over de onderwijsbegroting zijn optimistisch dat ze tot een akkoord komen. "Ik schat dat we eruit komen", zei SGP-voorman Chris Stoffer woensdag na nieuw overleg. Ook Joost Eerdmans (JA21) liet zich in soortgelijke woorden uit.
1 uur geledenNIEUWEGEIN (ANP) - De komende jaren gaat sneller gebouwd worden, en op meer plekken. Ook blijft de eis overeind dat twee derde van de nieuwbouw betaalbaar moet zijn. Dat zijn enkele van de afspraken die zijn gemaakt op de woontop, georganiseerd door woonminister Mona Keijzer.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het oppositieverbond van CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 noemt woensdag een cruciale dag voor de gesprekken met de coalitie over het terugdraaien van onderwijsbezuinigingen. Donderdag zijn de stemmingen, die al eens werden uitgesteld, en de partijen voelen er weinig voor om nog op die ochtend door te praten.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) "wil geen gas winnen onder de Waddenzee", benadrukte ze in een debat in de Tweede Kamer. Onder de huidige Mijnbouwwet ziet zij echter geen mogelijkheid om de vergunning die de NAM daarvoor heeft aangevraagd te weigeren. Zij zou dan een "ongelofelijk groot" risico lopen dat de rechter dat besluit van tafel zou vegen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer begrijpt niets van het besluit van het kabinet om nog eens acht jaar gaswinning toe te staan bij het Groningse Warffum. "Groningen wordt opnieuw verraden", zei SP'er Sandra Beckerman tijdens een commissiedebat. Vooral coalitiepartij NSC, die zegt op te komen voor burgers die door toedoen van de overheid klem komen te zitten, moest het ontgelden.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) heeft het verzoek van de Tweede Kamer afgewezen om een ambtenaar van haar ministerie mee te laten doen aan een informatief gesprek over de humanitaire situatie in Syrië. Het ministerie vindt de timing "ongelukkig" door de "bredere discussie" op dit moment over de terugkeer van Syrische vluchtelingen. Het ministerie wil voorkomen dat de betreffende ambtenaar onderdeel wordt van de "politieke dynamiek".
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Woensdag wordt duidelijk of de coalitie en de oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 tot een akkoord kunnen komen over de onderwijsbegroting. Het is dan "erop of eronder", zei Mirjam Bikker van de ChristenUnie na een kort overleg. Het probleem is de dekking, aldus Henri Bontenbal van het CDA.
1 dag geleden