
Nederland blijft achter bij Europese verkoop elektrische auto's
BRUSSEL (ANP) - De verkoop van volledig elektrische auto's in Nederland is in oktober flink achtergebleven bij de meeste andere Europese landen. In totaal werden er 8268 elektrisch aangedreven auto's verkocht in ons land, 29 procent meer vergeleken met oktober vorig jaar. Maar in heel de Europese Unie werden er ruim 36 procent meer van deze auto's aan de man gebracht, maakte de Europese autobrancheorganisatie ACEA bekend.
Dat de elektrische verkoop in Nederland achterblijft hangt onder meer samen met fiscale maatregelen van de overheid. Zo moet er over enkele jaren wegenbelasting voor deze auto's betaald gaan worden. Elektrische auto's wegen honderden kilo's extra vergeleken met benzineauto's, waardoor dit flink in de papieren kan gaan lopen. Ook is er onzekerheid over de laadkosten, kwam naar voren uit eerder onderzoek. Daarbij vinden veel particulieren elektrische auto's te duur in aanschaf.
In totaal werden er bijna 122.000 elektrische auto's verkocht vorige maand in de EU. België, Cyprus en Tsjechië vielen op met stijgingen van rond de 150 procent. Denemarken liet een verkoopverdubbeling zien en in Spanje gingen de elektroverkopen met 88 procent omhoog. In Duitsland, een van de belangrijkste automarkten van Europa, zijn elektrische auto's minder populair. Daar namen deze verkopen met slechts 4,3 procent toe.
Onderdelen
De totale verkoop van nieuwe personenauto's in de EU is in oktober verder gestegen, waarmee de verkopen nu al vijftien maanden op rij toenemen. Vorige maand werden er meer dan 855.400 nieuwe auto's op kenteken gezet in de EU, een stijging van bijna 15 procent vergeleken met een jaar eerder.
Vorig jaar stonden de verkopen zwaar onder druk doordat er een tekort was aan onderdelen zoals chips. Die toeleveringsproblemen zijn al maanden opgelost, waardoor er fors meer auto's kunnen worden afgeleverd.
Meer uit Financieel
OAKLAND (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Google heeft ingestemd met het schikken van een rechtszaak in de Verenigde Staten over beschuldigingen van discriminatie. Zo'n 4000 werknemers van het techconcern krijgen met de voorgestelde deal 50 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 44,4 miljoen euro.
1 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Zwitserland en de Verenigde Staten zijn overeengekomen hun handelsgesprekken te versnellen en zijn vastbesloten snel tot een akkoord te komen. Dat heeft de Zwitserse bondspresident Karin Keller-Sutter vrijdag gezegd, zonder een specifiek tijdspad te noemen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag iets hoger geëindigd, nadat de hoofdgraadmeter op het Damrak donderdag voor het eerst sinds begin april weer boven de 900 punten uitkwam. Beleggers hebben hoop geput uit de handelsovereenkomst die de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk donderdag bekendmaakten. President Donald Trump zei dat "meerdere deals" zullen volgen.
2 uur geledenVELSEN (ANP) - Vakbond FNV overlegt maandag met het personeel van Tata Steel over een mogelijke staking op het hoogovencomplex bij IJmuiden. Omdat de directie van het staalconcern blijft vasthouden aan het schrappen van 1600 arbeidsplaatsen, bereiden de werknemers en bonden zich voor op acties.
4 uur geledenMENAAM (ANP) - De koper van tien vakantieparken van Peter Gillis zoekt naar overeenstemming met de realityster om de koop toch te laten plaatsvinden. Daarmee is er sprake van een koerswijziging. Eerst weigerde koper Taeke Dijkstra te betalen door de problemen van Gillis met de Belastingdienst, maar zijn nieuwe advocaat Oscar van Oorschot overtuigde hem toch weer in gesprek te gaan. Dat bevestigt Van Oorschot na berichtgeving van Omroep Brabant.
4 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag licht omhoog. Beleggers wachten vooral op de gesprekken tussen de Verenigde Staten en China komend weekend. De delegaties van beide landen ontmoeten elkaar zaterdag in het Zwitserse Genève. Het zijn de eerste gesprekken tussen China en de VS sinds president Donald Trump zijn handelstarieven onthulde. Trump sloot donderdag al een handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk en gaf aan dat de torenhoge importheffingen op Chinese goederen verlaagd kunnen worden als de onderhandelingen goed verlopen.
4 uur geledenBRUSSEL (ANP/DPA) - De nieuwe bondskanselier van Duitsland, Friedrich Merz, wil dat de Europese Unie helemaal afziet van regels die grote bedrijven verplichten misstanden bij leveranciers tegen te gaan. "We zullen de nationale wet in Duitsland intrekken. Ik verwacht ook van de Europese Unie dat ze deze stap volgt en deze richtlijn daadwerkelijk opheft", zei de CDU-politicus over de zogeheten antiwegkijkwet. Hij zei dit in een persconferentie die hij samen met Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaf.
5 uur geleden