Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAVO belooft Oekraïne te helpen met luchtafweer

NAVO belooft Oekraïne te helpen met luchtafweer

BRUSSEL (ANP) - NAVO-bondgenoten hebben opnieuw verklaard Oekraïne niet in de steek te laten en ook in het nieuwe jaar door te gaan met de levering van militaire en economische steun, in het bijzonder luchtafweer. De toezegging volgde op een bijeenkomst op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel van de ambassadeurs van het militaire bondgenootschap en Oekraïne. Via videoverbinding waren ook de Oekraïense luchtmachtchef Mykola Olesjtsjoek en de plaatsvervangend minister van Binnenlandse Zaken Oleksi Serhjejev aanwezig.

De bijeenkomst was georganiseerd op verzoek van Oekraïne na recente zware luchtaanvallen van Rusland op Oekraïense steden, waarbij tientallen mensen zijn omgekomen. Volgens de Oekraïense regering heeft het land dringend luchtafweerraketten zoals Patriots nodig. Die kwamen er nu nog niet. Wel de toezegging van hulp voor "miljarden aan euro's en andere middelen in 2024", aldus het NAVO-persbericht na afloop.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg verklaarde ook dat de NAVO "ten stelligste de Russische raket- en droneaanvallen op Oekraïense burgers veroordeelt, inclusief de aanvallen met wapens afkomstig uit Noord-Korea en Iran". Hij liet weten dat Rusland niet in zijn opzet zal slagen om Oekraïnes krachten te breken. "Terwijl Rusland zijn aanvallen op Oekraïense steden en burgers opvoert, voeren de NAVO-bondgenoten Oekraïnes luchtafweer op".

NAVO-lidmaatschap

Vorig jaar kreeg Oekraïne de toezegging van de NAVO-landen dat het ooit, als de oorlog met Rusland voorbij is, lid kan worden van de organisatie. Tot die tijd zullen de NAVO en Oekraïne alvast regelmatig overleggen.

Eerder op de dag kwamen elders in Brussel de EU-landen al bijeen om over geld voor Oekraïne te praten. Die kwamen tot hoopvolle stappen om de komende maanden toch extra geld voor Oekraïne vrij te maken, nadat dit eerder door een blokkade van Hongarije moeilijk leek.

Meer uit Buitenland

18-jarige opgepakt voor hulp bij plannen aanslag op Spelen

PARIJS (ANP) - De Franse politie heeft donderdag een 18-jarige man gearresteerd die mogelijk heeft geholpen met het voorbereiden van een aanslag op de Olympische Spelen. Hij stond in contact met een leeftijdgenoot die eerder deze week werd aangehouden, melden Franse media.

1 uur geleden
NBC: Obama spreekt binnenkort steun uit aan Harris

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Barack Obama spreekt binnenkort publiekelijk zijn steun uit aan Kamala Harris als nieuwe presidentskandidaat, meldt NBC. De Amerikaanse tv-zender schrijft op basis van vier bronnen dat Obama zijn steun aan de vicepresident al privé heeft uitgesproken.

2 uur geleden
Dodental aardverschuivingen Ethiopië verder opgelopen

ADDIS ABEBA (ANP/AFP) - Het dodental door aardverschuivingen in het zuiden van Ethiopië is opgelopen naar bijna 260, meldt OCHA op basis van lokale autoriteiten. De VN-hulporganisatie verwacht een verdere stijging naar tot wel vijfhonderd.

3 uur geleden
Doden en gewonden in Taiwan door tyfoon Gaemi 

TAIPEI (ANP/DPA/AFP) - In Taiwan zijn zeker twee doden gevallen door tyfoon Gaemi. Er zijn minstens 279 gewonden geteld. Daarnaast worden negen bemanningsleden van een gezonken vrachtschip vermist. Door Gaemi zijn ook 21 mensen om het leven gekomen in de Filipijnen.

5 uur geleden
Poetin en Assad bespreken in Moskou situatie Midden-Oosten

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft op woensdag Bashar al-Assad, de president van Syrië, in Moskou ontmoet. Dit meldt Poetins persdienst op donderdag.

5 uur geleden
Opnieuw hoge temperatuur gemeten, net geen nieuw record

LONDEN (ANP) - Het blijft wereldwijd uitzonderlijk warm, ook al is er net geen nieuw record geregistreerd. Op dinsdag was de gemiddelde temperatuur in de wereld 17,15 graden. Dat is een fractie lager dan het record van maandag, toen het gemiddelde na correctie uitkwam op 17,16 graden.

6 uur geleden
Vluchten Frankfurt na protest hervat, ook weer actie in Oslo

FRANKFURT (ANP/RTR/AFP) - Het vliegverkeer op Frankfurt Airport wordt geleidelijk hervat na een actie van klimaatactivisten, meldt de luchthaven. Betogers van Letzte Generation hadden zich aan het asfalt vastgeplakt. Activisten zeggen ook weer actie te voeren in Noorwegen.

6 uur geleden