Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'NASA kiest ruimtevaartbedrijf van Elon Musk voor maanmissie'

'NASA kiest ruimtevaartbedrijf van Elon Musk voor maanmissie'

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft het bedrijf SpaceX van Elon Musk geselecteerd voor de bouw van een ruimtevaartuig dat voor het eerst sinds de jaren zeventig astronauten naar de maan brengt. Dat schrijft The Washington Post op basis van een intern document. Met de opdracht is 2,9 miljard dollar gemoeid.

NASA gunt de opdracht exclusief aan SpaceX. Het in 2002 opgerichte bedrijf verslaat daarmee het bedrijf Blue Origin van Jeff Bezos. De oprichter van Amazon wilde het contract samen met luchtvaart- en defensieconcerns Lockheed Martin, Northrop Grumman en Draper binnenhalen.

Musk, die ook topman is van autofabrikant Tesla, richtte samen met anderen SpaceX op met het ultieme doel om mensen naar de planeet Mars te laten vliegen. De voorbije jaren baarde het bedrijf veel opzien door met volle vaart testmissies op te zetten voor raketten en ruimtevaarttoestellen. Dat had als bijkomend effect dat het enthousiasme voor ruimtevaart weer toenam.

1972

NASA stuurde astronauten voor het laatst in 1972 naar de maan. In dat jaar eindigde het Amerikaanse Apollo-programma voor ruimtereizen. Voor het in 2007 opgezette vervolg op dat programma, Artemis genaamd, vestigt NASA de hoop op de Starship van SpaceX. Deze raket is na lancering opnieuw te gebruiken en kan volgens SpaceX grote groepen mensen naar de maan, Mars en uiteindelijk ook andere planeten brengen.

Tot nog toe waren onbemande testvluchten met de Starship niet succesvol. Bij landingspogingen eindigden de ruimtevaartuigen in een grote vuurbal. Onlangs kondigde de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA een onderzoek aan naar de veiligheid bij enkele mislukte tests.

Meer uit Financieel

Handelsbesprekingen China-VS gestaakt, overleg gaat zondag verder

GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.

9 uur geleden
Interim-bestuur van FNV weggestuurd

UTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.

9 uur geleden
Reuters: handelsoverleg VS-China in Genève hervat na lunchpauze

GENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.

14 uur geleden
Reuters: Chinese delegatie vertrekt van handelsoverleg met VS

GENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.

16 uur geleden
Nieuwe Duitse economieminister wil meer gascentrales

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.

18 uur geleden
Inflatie China opnieuw gedaald door zwakke economie

BEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.

20 uur geleden
Europese oliesector gaat wisselend om met 'Golf van Amerika'

DEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.

23 uur geleden