Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Na het stemmen volgt het tellen

Na het stemmen volgt het tellen

DEN HAAG (ANP) - Terwijl deze woensdag geldt als de echte verkiezingsdag voor de gemeenteraden, wordt er ook al begonnen met het tellen van de stemmen die maandag en dinsdag zijn uitgebracht. Vanwege corona was deze mogelijkheid tot vervroegd stemmen opengesteld, net als vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Na het sluiten van de stemlokalen op maandag en dinsdag hebben de stembureauleden al vastgesteld hoeveel kiesgerechtigden hebben gestemd, door het aantal geldige stempassen en volmachtbewijzen te tellen. Woensdag overdag worden dan de stembiljetten geteld. De uitkomst van die telling wordt na 21.00 uur bekendgemaakt, als alle stemlokalen zijn gesloten. Vanaf dat moment beginnen de tellers ook met het tellen van de stemmen die woensdag zijn uitgebracht.

Dat gebeurt met de hand en begint met een sneltelling op lijstniveau: het optellen van alle geldige stemmen per politieke partij. De stembureaus geven de uitkomst van die sneltelling door aan hun gemeente. Daarna worden de geldige stemmen per kandidaat geteld. Als dat klaar is, maakt het stembureau daarvan een proces-verbaal op, dat naar de gemeente wordt gebracht.

Centraal tellen

In 34 gemeenten verloopt het telproces net anders. Die gemeenten, waaronder Rotterdam, Utrecht, Groningen en Maastricht, doen mee aan een experiment centraal tellen. De stembureaus in die gemeenten tellen woensdag alleen het aantal stemmen per lijst, en de stemmen per kandidaat worden pas op donderdag geteld, op een of meer centrale locaties. Met deze zogenoemde centrale stemopneming wordt sinds de Europese Parlementsverkiezingen in 2019 geëxperimenteerd. Doel is het proces van tellen betrouwbaarder, transparanter en dus beter controleerbaar te maken.

Op basis van de processen-verbaal tellen de stembureaus de uitslagen bij elkaar op. De gemeentelijke centrale stembureaus stellen maandag 21 maart in een openbare zitting de officiële uitslag en de zetelverdeling vast.

Openbaar

Op woensdag 30 maart treden de zittende raadsleden af en worden de nieuwe leden geïnstalleerd. Vanwege een gemeentelijke herindeling met Weesp gebeurt dat in de gemeente Amsterdam al op 24 maart.

Het tellen van stemmen is openbaar. Mensen mogen komen kijken, maar mogen de tellers niet hinderen. In Amsterdam worden woensdag de stemmen van maandag en dinsdag geteld in de RAI. In Rotterdam wordt geteld in Ahoy, in Utrecht in de Jaarbeurs en in Den Haag grotendeels in het World Forum.

Meer uit Politiek

Kamer ziet weinig in NSC-wet voor 'doorbraak' in woningbouw

DEN HAAG (ANP) - NSC wil met een "tijdelijke crisis- en herstelwet" een "doorbraak forceren" in de nu vaak door lange procedures geplaagde woningbouw. Kamerlid Merlien Welzijn wil in die wet een gebundelde aanpak voor bouwlocaties die niet van de grond komen, want "per locatie escaleren is niet de oplossing". Welzijn kreeg wel begrip, maar vooralsnog weinig steun voor haar plannen.

12 uur geleden
Water en bodem minder bepalend voor nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - Water en bodem zijn sturend, was het motto onder het vorige kabinet. Het oprekken van de grenzen van de natuur kon niet oneindig doorgaan, dus moesten die grenzen de doorslag geven in de ruimtelijke ordening. Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) wijkt daar nu vanaf, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Voortaan is het adagium "rekening houden met water en bodem".

13 uur geleden
Asieloverleg voor nu afgerond, woensdag verder met BBB en VVD

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders en interim-NSC-leider Nicolien van Vroonhoven zijn na een middag en een avond onderhandelen weer vertrokken bij het Catshuis. Woensdag gaan de gesprekken met premier Dick Schoof verder, maar dan met de andere twee coalitiepartijen BBB en VVD erbij. Het is niet bekend hoe ver de onderhandelingen inhoudelijk zijn gevorderd.

15 uur geleden
PVV botst met GroenLinks-PvdA en NSC over slavernijverleden

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse slavernijverleden is in een Kamerdebat aanleiding geworden voor een aanvaring tussen de PVV enerzijds en GroenLinks-PvdA en NSC anderzijds. "We ontkennen het slavernijverleden echt niet: het is een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis", zei Peter van Haasen (PVV). "Maar woke termen zoals 'tot slaaf gemaakten' worden zelfs daar niet serieus genomen." Hij doelt op Curaçao en Bonaire, waar hij onlangs was met andere Kamerleden.

16 uur geleden
VNG: gemeenten 'in onmogelijke positie' door zorgbezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten zijn door plannen van het kabinet niet goed in staat om inwoners te helpen gezond te leven, waarschuwt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). "Dit kabinet brengt gemeenten in een onmogelijke positie hun taken goed uit te kunnen voeren", stelt de vereniging, die wil dat gemeenten meer geld krijgen.

17 uur geleden
Wilders en Van Vroonhoven in overleg met Schoof over asielbeleid

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders en waarnemend NSC-fractieleider Nicolien van Vroonhoven overleggen dinsdagmiddag opnieuw met premier Dick Schoof over de manier waarop ze scherpere maatregelen willen nemen om de asielinstroom in te dammen. Dat meldt een ingewijde. Waar het gesprek plaatsvindt is niet duidelijk en ook niet hoe lang het gaat duren. Aan tafel zitten ook secondanten van de twee partijen die veel weten over asielzaken. Maandagavond overlegden de betrokkenen ook met elkaar, in het Catshuis.

18 uur geleden
Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

DEN HAAG (ANP) - De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie van de VVD om landelijke uitzonderingen tot 2029 in te bouwen in de zogeheten zero-emissiezones. Veertien gemeenten willen die zones op 1 januari invoeren, ondanks de weerstand uit Den Haag.

19 uur geleden