Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Myanmar waarschuwt internationale media voor gebruik term junta

Myanmar waarschuwt internationale media voor gebruik term junta

NAYPYIDAW (ANP/RTR) - De militaire regering in Myanmar dreigt juridische stappen te nemen tegen buitenlandse persbureaus die het bewind een junta noemen en over een staatsgreep spreken. Het leger zette op 1 februari de democratisch gekozen regering van Aung San Suu Kyi af en heerst sindsdien in het Aziatische land.

Het door het leger gecontroleerde ministerie van Informatie schrijft in de staatskrant Global New Light of Myanmar dat er buitenlandse persbureaus zijn gewaarschuwd omdat ze bij hun berichtgeving over Myanmar schrijven over een militaire raad, militaire junta of junta. De nieuwsorganisaties zijn daarnaast opgeroepen geen nepnieuws te citeren en valse informatie te verspreiden.

Het leger zegt zelf de regering te hebben afgezet omdat de regeringspartij massaal fraude zou hebben gepleegd bij de verkiezingen van vorig jaar, de tweede vrije verkiezingen in decennia. De partij van Suu Kyi behaalde toen een nog grotere verkiezingswinst dan in 2015. Daardoor verloor het leger, dat daarvoor decennialang het land bestuurde, opnieuw een deel van zijn macht in de politiek.

De beschuldigingen van verkiezingsfraude zijn tot heden niet bewezen. Volgens de nationale kiescommissie en internationale waarnemers was geen sprake geen misstanden. Veel landen hebben de actie van het leger veroordeeld en militaire kopstukken sancties opgelegd.

Meer uit Buitenland

Poetin aangekomen in China voor tweedaags bezoek

MOSKOU/BEIJING (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin is in China aangekomen voor een tweedaags bezoek aan het land. Op beelden van de Russische televisie was te zien hoe Poetin door Chinese functionarissen werd verwelkomd toen hij uit zijn vliegtuig stapte. Over een rode loper liep hij vervolgens naar een klaarstaande auto.

1 uur geleden
Leger ingezet bij rellen in Nieuw-Caledonië en TikTok verboden

PARIJS (ANP) - Frankrijk heeft in Nieuw-Caledonië het leger ingezet om havens en de luchthaven te beveiligen. Dat heeft premier Gabriel Attal woensdag meegedeeld. Ook is in het Franse overzeese gebied een avondklok ingesteld en is TikTok verbannen.

2 uur geleden
Hezbollah claimt succesvolle droneaanval 'ver' in Israël

TIBERIAS (ANP/RTR) - De Libanese militante groepering Hezbollah zegt met meerdere drones een aanval te hebben uitgevoerd op een Israëlische basis in de buurt van Tiberias. Niet eerder heeft Hezbollah zo ver in Israël toegeslagen sinds de hernieuwde beschietingen tussen beide door de oorlog in Gaza.

2 uur geleden
Meerdere mensen in Zwitserse plaats neergestoken

ZOFINGEN (ANP/AFP/DPA) - In de Zwitserse plaats Zofingen heeft een man op straat zes mensen neergestoken. De dader was volgens de politie na zijn daad een huis ingevlucht en werd na ongeveer twee uur gearresteerd. Hij heeft ook zichzelf verwond.

4 uur geleden
Minister: aanvaller van premier Fico had een politiek motief

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De Slowaakse autoriteiten vermoeden dat de man die de Slowaakse premier Robert Fico neerschoot, een politiek motief had. De aanvaller schoot vijf keer tijdens de moordaanslag, aldus de Slowaakse minister van Binnenlandse Zaken.

4 uur geleden
Duizenden Georgiërs demonstreren opnieuw tegen omstreden wet

TBILISI (ANP/AFP) - In Georgië zijn opnieuw duizenden mensen de straat op gegaan om tegen de controversiële buitenlandse-agentenwet te protesteren. De wet die buitenlandse beïnvloeding moet tegengaan is dinsdag aangenomen in het parlement. Al wekenlang wordt er tegen gedemonstreerd.

4 uur geleden
Biden veroordeelt aanslag op Slowaakse premier

WASHINGTON (ANP/RTR/DPA) - De Amerikaanse president Joe Biden laat in een verklaring weten geschokt te zijn en de "afschuwelijke daad van geweld" tegen de Slowaakse premier Robert Fico te veroordelen. Hij voegt eraan toe dat hij en zijn vrouw Jill aan diens familie en het Slowaakse volk denken.

5 uur geleden