Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Museumschip kunstenaar Jean Tinguely twee dagen in Amsterdam

Museumschip kunstenaar Jean Tinguely twee dagen in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In augustus is twee dagen lang een varend museum gewijd aan kunstenaar Jean Tinguely te bekijken in Amsterdam. De actie is bedoeld om het 25-jarig bestaan van het Tinguely-museum in het Zwitserse Bazel te vieren.

De Zwitser Jean Tinguely (1925-1991) is bekend door zijn kinetische kunst, ofwel kunstwerken die bewegen. Hij was en is een van de grote namen in die stroming. Met zijn kinetische kunst kwam hij in verzet tegen de conventionele, statische kunst en zette hij spel en experiment voorop.

Het museumschip vaart van Bazel naar Parijs en Amsterdam en dan via Duisburg terug naar de thuishaven in Zwitserland. Op 8 en 9 augustus ligt het afgemeerd bij Kaap de Groene Hoop aan de NDSM-werf in Amsterdam-Noord en is te bezichtigen tussen 10.00 en 20.00 uur. Het programma speelt zich niet alleen af aan boord van het voormalige vrachtschip, maar ook in het Stedelijk Museum, dat in Tinguely's loopbaan een belangrijke rol speelde.

Verspreid over de twee locaties zijn er performances, films, de documentatietentoonstelling Et tout ceci est vrai! en workshops voor kinderen en volwassenen. Op het dek van het schip wordt Tinguely’s kinetische sculptuur Schwimmwasserplastik (1980) gepresenteerd.

Begin jaren 60 was het Stedelijk Museum de gastheer van twee mede door Tinguely samengestelde tentoonstellingen: Bewogen Beweging (1961) en Dylaby (1962). In 2016-2017 organiseerde het Amsterdamse museum een omvangrijke Tinguely-overzichtstentoonstelling onder de titel Machinespektakel. Het Stedelijk bezit een aantal van zijn werken, waaronder de tekenmachine Méta-Matic No. 10 uit 1959, Gismo uit 1960 en de enorme Méta II uit 1971.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden