
Mulier Instituut: sportdeelname in tien jaar nauwelijks veranderd
UTRECHT (ANP) - Volgens onderzoek van het Mulier Instituut is de sportdeelname van Nederlanders sinds 2012 nauwelijks veranderd. Hoewel het percentage dat lid is van een sportvereniging over een langere periode licht afneemt, bleef het de laatste jaren ondanks de coronacrisis redelijk stabiel.
Uit het onderzoek blijkt dat vorig jaar zo'n 71 procent van de mensen van zes jaar of ouder jaarlijks minstens twaalf keer aan sport deed. Bijna één op de drie Nederlanders (29 procent) was lid van een sportvereniging.
Eerder deze week meldde het RIVM nog dat Nederlanders juist een stuk minder zijn gaan bewegen. Minder dan de helft van de Nederlanders beweegt volgens het RIVM genoeg. Vooral jongeren, jongvolwassenen en hogeropgeleiden zitten veel op een stoel. Volgens het RIVM bewoog vorig jaar slechts 44 procent van de Nederlanders voldoende. Sinds 2020 voldoen bovendien steeds minder Nederlanders aan de beweegrichtlijnen.
Onderzoeker Remko van den Dool van het Mulier Instituut meldt dat zijn onderzoek zich met name richtte op de regelmatige sportdeelname en het lidmaatschap bij de sportvereniging. "Het RIVM rapporteerde juist over de beweegrichtlijnen en de wekelijkse sportdeelname en bewegingsactiviteit in de periode net voor en net na de coronaperiode. Dat is het grootste verschil tussen beide onderzoeken", zegt hij. "Wat wij zien, als we kijken naar de langere termijn vanaf ongeveer 2003, is dat de sportdeelname redelijk stabiel blijft. Alleen in de coronaperiode was er een klein dipje."
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
3 dagen geledenHUIZEN (ANP) - Supermarkt Lidl waarschuwt voor het Verspakket Paella. In het pakket zit een blikje doperwten waar mogelijk stukjes glas in zitten. Klanten worden dringend verzocht dit product niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen het aankoopbedrag vergoed.
4 dagen geledenDEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.
4 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
1 week geledenBILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.
1 week geleden