Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Momenteel geen vluchten op Kabul mogelijk door menigte op de baan

Momenteel geen vluchten op Kabul mogelijk door menigte op de baan

BERLIJN/KABUL (ANP/RTR) - Het is volgens een woordvoerder van de Duitse regering momenteel niet mogelijk de internationale luchthaven van Kabul te gebruiken. Hij zei dat er zoveel mensen op het luchthaventerrein zijn, dat er niet kan worden gevlogen. Wanhopige Afghanen drommen samen op de 'tarmac', aldus de woordvoerder.

Op sociale media zijn al eerder beelden verschenen van talrijke mensen die over de start- en landingsbaan lopen en van de bestorming van een Amerikaans transportvliegtuig bij een stationsgebouw en van een slurf die een stationsgebouw met een verkeersvliegtuig verbindt.

Er heerst paniek in Kabul sinds de machtsovername van de extremistische Taliban. Die kwam veel sneller dan verwacht, omdat de Afghaanse strijdkrachten het hadden opgegeven. Velen vrezen voor hun leven omdat ze met de vorige regering of met westerse mogendheden hebben gewerkt. Of omdat ze, net als in de jaren negentig, door de Taliban om etnische of religieuze redenen zullen worden vervolgd.

Zeker vijf doden

Eerder op maandag werd gemeld dat er zeker vijf doden vielen in het gedrang op het vliegveld. The Wall Street Journal berichtte dat er drie mensen werden doodgeschoten, onbekend is door wie. Amerikaanse militairen die orde proberen te scheppen hebben ook in de lucht geschoten om de menigte op afstand te houden.

De meldingen komen op de dag dat veel westerse landen, inclusief Nederland, bezig zijn vliegtuigen naar Kabul te sturen om mensen te evacueren. Duitse media melden dat er maandagmorgen drie Duitse militaire toestellen op weg naar de regio zijn gegaan. Het Nederlandse ministerie van Defensie kondigde zondag aan dat het een of meerdere vliegtuigen zou sturen. Frankrijk heeft toestellen gestuurd om Fransen vanaf maandag van Kabul naar Abu Dhabi te vliegen.

Meer uit Buitenland

Poetin aan Xi: 'staan open voor onderhandelingen over Oekraïne'

MOSKOU (ANP/RTR) - Bij aanvang van hun eerste ontmoeting deze week in Moskou hebben de Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping hun vriendschappelijke banden benadrukt. Ze spraken hun wederzijds respect uit en kondigden aan te zullen praten over Oekraïne.

1 uur geleden
Munitie-inkoop EU voor Oekraïne rond: ook Nederland akkoord

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben ook de laatste meningsverschillen over de gezamenlijke inkoop van munitie voor Oekraïne bijgelegd. Nederland kan ermee leven dat de artilleriegranaten waar Oekraïne om zit te springen bij de Europese wapenindustrie worden ingekocht nu stellig is verzekerd dat dat geen kostbare extra tijd kost, zeggen EU-bronnen.

1 uur geleden
EU doneert 1 miljard euro voor wederopbouw Turkije na aardbeving

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie doneert 1 miljard euro aan Turkije voor herstel en wederopbouw na de aardbevingen zes weken geleden. Dat maakte Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bekend op een donorconferentie in Brussel. Voor het aan het rampgebied grenzende Syrië, waar de EU geen diplomatieke betrekkingen meer mee heeft, trekt de EU 108 miljoen euro uit voor humanitaire steun.

2 uur geleden
VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

INTERLAKEN (ANP) - VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de "klimaattijdbom" te ontmantelen, aldus de chef van de Verenigde Naties.

2 uur geleden
VN-klimaatpanel: veel opties om uitstoot te minderen zijn er al

INTERLAKEN (ANP) - Veel opties om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen zijn nu al beschikbaar, stellen klimaatwetenschappers van het internationale panel van de Verenigde Naties IPCC. De keuzes die regeringen de komende jaren maken, zijn bepalend voor "onze toekomst en die van toekomstige generaties", aldus de wetenschappers in het maandag verschenen rapport.

2 uur geleden
IPCC: 1,5 graad opwarming waarschijnlijk, maar we hebben kansen

INTERLAKEN (ANP) - Zelfs als de uitstoot van broeikasgassen drastisch vermindert in de komende jaren, is het "waarschijnlijker" dat de opwarming van de aarde in de nabije toekomst boven de 1,5 graad uitkomt dan dat dit niet gebeurt. Tot die conclusie komt het internationale panel van klimaatwetenschappers IPCC in een maandag verschenen rapport. Tegelijkertijd zien de wetenschappers tal van "uitvoerbare en effectieve" opties om de uitstoot te verlagen. Die worden ook steeds betaalbaarder. "Als we nu handelen, kunnen we nog steeds een leefbare en duurzame toekomst voor iedereen veiligstellen", stelt IPCC-voorzitter Hoesung Lee.

2 uur geleden
Rusland neemt juridische stappen tegen functionarissen Strafhof

MOSKOU (ANP/AFP) - In Rusland is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen de hoofdaanklager en drie rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. ICC-hoofdaanklager Karim Khan heeft tot ergernis van het Kremlin een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin en de Russische commissaris voor kinderrechten Maria Lvova-Belova. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor vermeende deportaties van kinderen uit de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne wat oorlogsmisdaden zou betekenen.

2 uur geleden