
Mogelijk al te laat om zee-ijs op de Noordpool in zomer te redden
SEOUL (ANP) - Zelfs als het lukt om de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk te verminderen, is de Noordpool in de zomer tussen 2030 en 2050 mogelijk al ijsvrij. Daarmee kan het zee-ijs in het noordpoolgebied tien jaar eerder gesmolten zijn dan aanvankelijk werd verwacht, concluderen onderzoekers dinsdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.
Het VN-klimaatpanel IPCC liet al zien dat tegen 2050 het zee-ijs in de zomers op de Noordpool vrijwel geheel zal verdwijnen in scenario's waarin de uitstoot van broeikasgassen doorgaat zoals nu het geval is, en daarmee de aarde verder opwarmt. Het team van onderzoekers, onder meer uit Zuid-Korea en Duitsland, laat nu met behulp van satellietgegevens zien dat ook bij een lage uitstoot de maand september mogelijk ijsvrij wordt na 2030.
Aan het einde van de zomer, in september, ligt over het algemeen het minste zee-ijs in het noordpoolgebied, bevestigden de meetgegevens van de onderzoekers. Ook zagen ze erin terug dat er sinds 2000 elke september minder zee-ijs ligt.
Al tientallen jaren
Volgens de onderzoekers moet men zich erop voorbereiden dat de Noordpool in de nabije toekomst elke zomer ijsvrij zal zijn. Het kan grote gevolgen hebben voor samenlevingen en ecosystemen "binnen en buiten het noordpoolgebied".
"Dit is het eerste grote deel van de aarde dat we gaan verliezen door klimaatverandering", zegt hoogleraar Dirk Notz van de universiteit in Hamburg in de Britse krant The Guardian. Hij is een van de auteurs van het onderzoek. "Mensen luisterden niet naar onze waarschuwingen." Hij wijst erop dat wetenschappers al tientallen jaren waarschuwen dat het zee-ijs op de Noordpool mogelijk zal verdwijnen in de zomer.
Meer uit Buitenland
MOSKOU/PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben voor het eerst in jaren weer met elkaar gebeld. De laatste keer dat ze met elkaar spraken was in september 2022, ruim een halfjaar nadat Rusland aan een grootschalig offensief in Oekraïne was begonnen.
36 minuten geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Een Russische rechter heeft de voormalige onderminister van Defensie Timoer Ivanov veroordeeld tot dertien jaar opsluiting in een strafkolonie vanwege corruptie. Het is de zwaarste straf die tot dusver is opgelegd in een serie fraudezaken tegen hoge defensieambtenaren.
51 minuten geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Republikeinse meerderheid in de Senaat van het Amerikaanse parlement heeft na een marathonzitting ingestemd met de belangrijkste uitgavenwet van de Republikeinse president Donald Trump. De Democraten uitten felle kritiek op de bezuinigingen op sociale welzijnsprogramma's en omdat de staatsschuld gigantisch stijgt.
1 uur geledenWERCHTER (ANP) - Het Belgische festival Rock Werchter neemt maatregelen in verband met de verwachte hitte op woensdag. Het muziekfestival begint donderdag, maar de camping gaat al op woensdag open. Ook in België worden temperaturen ruim boven de 30 graden verwacht en daarom verloopt de check-in anders dan voorgaande jaren, laat het festival weten.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zinspeelt op de deportatie van Tesla-baas Elon Musk, die in Zuid-Afrika is geboren. Het is de jongste escalatie in het conflict tussen de voormalige bondgenoten.
3 uur geledenLONDEN (ANP/AFP) - Bijna 20.000 migranten zijn de afgelopen zes maanden in kleine bootjes het Kanaal overgestoken naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is een record voor de eerste helft van een jaar.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ruim 170 internationale hulporganisaties roepen gezamenlijk op om een einde te maken aan "het dodelijke Israëlische distributieprogramma" voor hulpgoederen. Ze doelen onder meer op de omstreden Gaza Humanitarian Foundation (GHF). De hulp die Israël nog toelaat zijn plaatsen geworden van "terugkerende slachtpartijen die het internationaal humanitair recht met voeten treden". Volgens Save the Children is Gaza "de dodelijkste plek op aarde voor een kind".
3 uur geleden