
MKB-Nederland: bashen ondernemers is weer in de mode
DEN HAAG (ANP) - In politiek Den Haag is een vertekend beeld ontstaan over het bedrijfsleven en "te weinig oog voor de mens achter de cijfers". "Het begint steeds meer op de jaren zeventig te lijken. De energieprijzen stijgen, de inflatie stijgt, de overheid geeft ongebreideld geld uit en ondernemers bashen is weer in de mode", waarschuwt Jacco Vonhof, voorzitter van werkgeversorganisatie MKB-Nederland, in de jaarlijkse Elsevier-economielezing.
De MKB-Nederland-voorman richt zich nadrukkelijk tot de fractievoorzitters van de formerende partijen VVD, ChristenUnie, CDA en D66. Volgens Vonhof moet de overheid het midden- en kleinbedrijf (mkb) als uitgangspunt nemen bij het maken van beleid en het doen van investeringen. Ondernemers hebben volgens Vonhof baat bij een "helder beleid, dat rekening houdt met het belang, de schaal en de mogelijkheden van het mkb en stimuleert in plaats van ontmoedigt", sprak hij.
De MKB-Nederland voorzitter vindt ook dat bedrijven nog te weinig kunnen doorgroeien, met ontoegankelijke financiering te maken hebben, en te veel regels en te hoge lasten hebben. "Dat kaalplukken kan zo niet doorgaan." De overheid moet daarnaast betrouwbaar zijn, "we kunnen ons geen zigzagbeleid meer veroorloven", aldus Vonhof. "Overbodige en kostenverhogende regels", zoals de opslag op energieverbruik, moeten weg, vindt hij.
Begrip
Vonhof vraagt van de politiek en de samenleving begrip voor de "grote en belangrijke uitdagingen voor de toekomst", zoals de aanpak van klimaatverandering en het tegengaan van kansenongelijkheid. Daar kijkt de ondernemer volgens hem "als een berg tegenaan". Vonhof pleit daarom voor een "duidelijke routekaart". Ondernemers worden volgens de voorzitter ook nog onvoldoende meegenomen in de aanpak van dit soort grote problemen.
De economielezing is een initiatief van Elsevier Weekblad en een tegenhanger van de ook door Elsevier georganiseerde HJ Schoo-lezing, vernoemd naar oud-hoofdredacteur Hendrik Jan Schoo. Eerdere sprekers voor de economielezing waren Shell-topman Ben van Beurden, KLM-topman Pieter Elbers en Philips-topman Frans van Houten.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
12 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
12 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
17 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
19 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
21 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.
1 dag geleden