Minister wil vage arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen 'uitspitten'
DEN HAAG (ANP) - Een intern rapport van uitkeringsinstantie UWV laat zien dat arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen "heel vaak niet goed verifieerbaar, niet goed onderbouwd" zijn. Dat erkent demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken. Ze gaat in gesprek met het UWV. "Mijn ministerie gaat het helemaal uitspitten, om te zorgen dat dit goed in orde komt."
Om de arbeidsongeschiktheidsregelingen en de uitvoering daarvan is al lang veel te doen. Het bestaande stelsel kent veel hardheden en is veel te ingewikkeld, terwijl het een grote groep raakt: meer dan 800.000 mensen hebben een uitkering voor arbeidsongeschiktheid.
Iemand die arbeidsongeschikt is, moet zich hierop laten beoordelen door een arts. Zo'n beoordeling wijst uit in hoeverre een persoon nog kan werken, wat ook de hoogte van de uitkering bepaalt.
Werkdruk
Het AD berichtte vrijdag over een intern rapport van het UWV waaruit zou blijken dat de beoordelingen "zwaar onder de maat" zijn. Het UWV benadrukt zelf dat de rapportages van de beoordelingen door de hoge werkdruk niet altijd goed worden bijgehouden. Maar dit zegt volgens de uitkeringsinstantie niets over de kwaliteit of juistheid van de beoordeling. Verzekeringsartsen kampen met veel administratieve druk en er is ook een groot tekort aan artsen die zo'n beoordeling kunnen doen. Daarom zijn er al tijden lange wachtlijsten.
Van Gennip wil er dus achter komen hoe het zit met de beoordelingen. Ze wijst erop dat het UWV, mede als gevolg van noodingrepen door de bewindsvrouw, de wachttijden heeft weten terug te brengen. Voor de lange termijn moet het hele stelsel op de schop, op basis van adviezen die een belangrijke commissie recent in een rapport opschreef. Scheidend CDA-minister Van Gennip benadrukt dat dit momenteel wordt voorbereid zodat haar opvolger, die over twee weken aan de slag zal zijn, hier tijdig mee kan beginnen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het appel van NAVO-chef Mark Rutte om meer te investeren in defensie is "een terechte oproep", zei minister van Defensie Ruben Brekelmans vrijdag. Rutte lijkt te zinspelen op 3 procent van het bruto binnenlands product naar defensie, maar daar wil de bewindsman nog niet op vooruitlopen. De discussie hoeveel geld er precies naar de verdediging moet "gaat het komende jaar een rol spelen". Maar dat het meer dan de huidige 2 procent wordt, is wat hem betreft duidelijk.
9 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De verbouwing van de begroting als gevolg van het akkoord tussen de regeringsfracties en vier oppositiepartijen is "deugdelijk", zegt minister van Financiën Eelco Heinen. Waar zorgminister Fleur Agema aangaf pas achteraf te horen hoe de nieuwe bezuinigingen eruit komen te zien, was Heinen wel betrokken. "De tabellen zijn gewoon elke keer langs mij gekomen", aldus de schatkistbewaarder voor de ministerraad.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Etnisch profileren bij de overheid moet volledig verboden worden, vinden D66 en coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Ze komen daarom samen met een initiatiefwet.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie heeft voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen gestemd, omdat die ingaan tegen de waarden waar de partij voor zegt te staan. De onderwijsbegroting "rammelde" ook, maar kreeg uiteindelijk wel steun van de kleine christelijke partij, die samen met CDA, SGP en JA21 afspraken wist te maken met de coalitie over verzachting van de daarin aangekondigde bezuinigingen.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal meldingen van tekorten aan medische hulpmiddelen, waaronder medicijnen, groeit erg snel. Vorig jaar zijn 1400 meldingen gedaan van tekorten, in de eerste helft van 2024 lag dit aantal al op 1500, meldt zorgminister Fleur Agema aan de Tweede Kamer. "Het is van belang dat medische hulpmiddelen toegankelijk en beschikbaar zijn, maar dat is helaas niet vanzelfsprekend", schrijft zij in een brief.
16 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft de onderwijsbegroting "minder slecht" gemaakt door een akkoord te sluiten met andere oppositiepartijen en de coalitie, aldus Harmen Krul (CDA) bij het debat hierover. Desondanks is de begroting nog steeds "sterk onvoldoende" volgens het Kamerlid. Oppositiepartijen die niet betrokken waren bij het akkoord vinden het CDA medeverantwoordelijk voor de bezuinigingen die wel blijven staan.
19 uur geleden