
Minister wil vage arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen 'uitspitten'
DEN HAAG (ANP) - Een intern rapport van uitkeringsinstantie UWV laat zien dat arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen "heel vaak niet goed verifieerbaar, niet goed onderbouwd" zijn. Dat erkent demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken. Ze gaat in gesprek met het UWV. "Mijn ministerie gaat het helemaal uitspitten, om te zorgen dat dit goed in orde komt."
Om de arbeidsongeschiktheidsregelingen en de uitvoering daarvan is al lang veel te doen. Het bestaande stelsel kent veel hardheden en is veel te ingewikkeld, terwijl het een grote groep raakt: meer dan 800.000 mensen hebben een uitkering voor arbeidsongeschiktheid.
Iemand die arbeidsongeschikt is, moet zich hierop laten beoordelen door een arts. Zo'n beoordeling wijst uit in hoeverre een persoon nog kan werken, wat ook de hoogte van de uitkering bepaalt.
Werkdruk
Het AD berichtte vrijdag over een intern rapport van het UWV waaruit zou blijken dat de beoordelingen "zwaar onder de maat" zijn. Het UWV benadrukt zelf dat de rapportages van de beoordelingen door de hoge werkdruk niet altijd goed worden bijgehouden. Maar dit zegt volgens de uitkeringsinstantie niets over de kwaliteit of juistheid van de beoordeling. Verzekeringsartsen kampen met veel administratieve druk en er is ook een groot tekort aan artsen die zo'n beoordeling kunnen doen. Daarom zijn er al tijden lange wachtlijsten.
Van Gennip wil er dus achter komen hoe het zit met de beoordelingen. Ze wijst erop dat het UWV, mede als gevolg van noodingrepen door de bewindsvrouw, de wachttijden heeft weten terug te brengen. Voor de lange termijn moet het hele stelsel op de schop, op basis van adviezen die een belangrijke commissie recent in een rapport opschreef. Scheidend CDA-minister Van Gennip benadrukt dat dit momenteel wordt voorbereid zodat haar opvolger, die over twee weken aan de slag zal zijn, hier tijdig mee kan beginnen.
Meer uit Politiek
HAAG (ANP) - De VVD is in een debat dinsdag over de situatie in Gaza zwaar onder vuur komen te liggen. Volgens een flink deel van de oppositie staat de regeringspartij niet open voor extra druk op Israël. "Ik wil liever effectieve maatregelen", reageerde VVD'er Eric van der Burg.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Scheidend Kamerlid Pieter Omtzigt kreeg een staande ovatie in de Tweede Kamer bij zijn afscheid. Voorzitter Martin Bosma zei dat Omtzigt "kwam als Kamerlid en gaat als instituut." In zijn toespraak roemde Bosma Omtzigt om zijn werklust en dossierkennis. "Zoals jij is er geen tweede."
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt vindt dat de Haagse politiek "onvoldoende zichtbaar bezig is met de kernproblemen van Nederland oplossen". Dat zegt de gewezen fractievoorzitter van NSC in een persverklaring bij zijn afscheid, zichtbaar geëmotioneerd. Hij hekelt dat "de tent in de fik staat" als er vijf lintjes niet ondertekend worden, terwijl problemen als de afwikkeling van het toeslagenschandaal voortduren.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De pas bijgestelde rijksbegroting voldoet niet volledig aan de Europese begrotingsregels. De uitgaven nemen de komende jaren sterker toe dan is toegestaan. Dat schrijft de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het kabinet vorige maand heeft ingediend.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State ziet enkele nadelen aan een voorstel om soepeler om te gaan met schade die mogelijk veroorzaakt is door de aardgaswinning in Groningen en Drenthe. Dat schrijft de belangrijkste raadgever van het kabinet op het gebied van wetgeving in een maandag gepubliceerd advies.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
4 dagen geleden