Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister: verkoop complotblad mag, wel graag naast Fabeltjeskrant

Minister: verkoop complotblad mag, wel graag naast Fabeltjeskrant

DEN HAAG (ANP) - Boekhandelaren als AKO en Bruna mogen gewoon een 'complotblad' als het tijdschrift Gezond Verstand verkopen. "Dat is ook niet iets dat je wil censureren", zegt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Maar de winkels moeten wel opletten hoe ze zo'n blad presenteren. Het past immers eerder naast de Fabeltjeskrant dan tussen de medische literatuur, zegt de bewindsvrouw.

"Ik vind het aan bedrijven zelf wat zij wel en niet aanbieden, zolang er niet sprake is van een strafbare inhoud", zegt Ollongren. Verschillende Kamerleden vroegen tijdens een debat met de minister over nepnieuws naar het besluit van enkele boekhandelaren om Gezond Verstand te verkopen. GroenLinks en D66 wijzen op de verantwoordelijkheid van verkopers. Volgens D66'er Kees Verhoeven is het "naïef en kortzichtig" om te doen alsof winkeliers niet over de inhoud gaan.

"Deze discussie gaat natuurlijk over een blad dat gewoon gedrukt kan worden, maar de vraag is of het nou wijsheid is om het te gaan verkopen", zegt Ollongren op haar beurt. "Daar ga ik niet over. Maar als je het aan mij vraagt, zou ik zeggen: let wel even op waar je het in het schap legt." In de boekwinkel wordt immers ook onderscheid gemaakt tussen fictie en non-fictie. Daarom is het ook belangrijk "dat klanten weten dat er in zo'n blad geen feitelijke informatie staat".

Bruna en AKO laten weten dat het blad bij de tijdschriften onder de subcategorie opiniebladen ligt. Daar staan geen verdere teksten bij en er zijn "geen speciale acties van de uitgever of ons", zegt een woordvoerder. "Het ligt gewoon in de rekken."

Volgens het blad Gezond Verstand is het coronavirus "een kunstmatige pandemie gefabriceerd met frauduleuze modellen". Het Nederlandse beleid zou volgens de schrijvers neerkomen op een "machtsovername door buitenlandse partijen". Ook wordt de invloed van menselijk handelen op klimaatverandering ontkend.

Haar opstelling kwam Ollongren op flinke kritiek van PVV'er Martin Bosma te staan. Bosma vindt het niet aan een minister om boekhandels te adviseren hoe zij hun winkel moeten inrichten. In zo'n blad staat misschien wel onzin, maar volgens het Kamerlid geldt dat net zo goed voor andere bladen. Hij waarschuwt voor een "hellend vlak".

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

MarkJohan 1 maand geleden
er worden genoeg bladen verkocht met onzin. En mogen wij nog vrijheid van pers Media en mening hebben in 2020? of is dat afgeschaft?

Meer uit Entertainment

Blanco boek over rechtse politicus Salvini bestseller in Italië

ROME (ANP/DPA) - Een boek over de Italiaanse rechtse oppositieleider Matteo Salvini domineert de bestsellerlijst in Italië, hoewel alle pagina's leeg zijn. Al dagen staat het blanco boek 'Waarom Salvini vertrouwen, respect en bewondering verdient' bovenaan de verkooplijst van de Italiaanse Amazon-website.

18 uur geleden
Memoires Obama onverminderd populair

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe boek van oud-president van de VS Barack Obama is onverminderd populair. Voor de tweede week op rij bezet het boek met de presidentiële memoires de toppositie in de Bestseller 60.

23 uur geleden
Kamer wil weten welke kunst van Oranjes is en welke van het Rijk

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil helderheid welke kunstwerken tot de privécollectie van de koninklijke familie behoren en welke in bezit zijn van het Rijk. Een meerderheid steunde een voorstel van D66.

1 dag geleden
Snelle meest gestreamde artiest van 2020 in Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Snelle mag zichzelf dit jaar de meest gestreamde artiest van Nederland noemen. De zanger liet daarmee Boef, Frenna, Lil' Kleine en Josylvio achter zich. Spotify maakte de lijstjes van dit jaar dinsdag bekend.

2 dagen geleden
Verdachte overvalpoging Fred van Leer aangehouden

ROTTERDAM (ANP) - Een verdachte van de overvalpoging op Fred van Leer is maandagavond aangehouden, bevestigt het management van de stylist. De politie is nog op zoek naar een tweede dader.

2 dagen geleden
Eurovisie Songfestival zoekt mooiste Nederlandse plekjes

ROTTERDAM (ANP) - Het Eurovisie Songfestival roept Nederland op om de mooiste plekjes van eigen land in te sturen. Met de beste inzendingen worden de korte introductiefilmpjes tussen de liedjes, waarmee de 41 deelnemers worden aangekondigd, in elkaar gezet.

2 dagen geleden
Grote popsterren Zuid-Korea mogen dienstplicht uitstellen

SEOUL (ANP) - Grote Zuid-Koreaanse popsterren mogen hun dienstplicht gaan uitstellen. Het Zuid-Koreaanse parlement heeft een voorstel aangenomen om dat mogelijk te maken nadat K-pop-groep BTS een hit scoorde in de Verenigde Staten met het nummer Dynamite, bericht persbureau Yonhap.

2 dagen geleden