Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister onderzoekt duurder drinkwater bij hoger verbruik

Minister onderzoekt duurder drinkwater bij hoger verbruik

DEN HAAG (ANP) - Drinkwater zou in de toekomst weleens duurder kunnen worden bij een hoger verbruik. Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) laat onderzoek doen naar de mogelijkheden van verschillende tarieven om mensen aan te sporen zuiniger te zijn met water. De resultaten worden dit najaar verwacht, waarna het nieuwe kabinet er een besluit over moet nemen.

In een brief aan de Tweede Kamer wijst Harbers erop dat buurland België al twee tarieven kent voor drinkwater, een basis- en een comforttarief. "Hier waarborgt het basistarief de betaalbaarheid voor het basisgebruik, terwijl het comforttarief een prikkel geeft om minder te gebruiken."

De minister ziet twee manieren om dit te gaan doen, via aparte tarieven die drinkwaterbedrijven zelf hanteren of via de belasting op leidingwater. Beide opties hebben voor- en nadelen, schrijft Harbers, die momenteel door zijn ministerie worden onderzocht.

Korter douchen

Het kabinet stelde zich eerder al ten doel het drinkwatergebruik de komende jaren fors te verminderen, om te voorkomen dat in droge periodes tekorten ontstaan. Gemiddeld gaat er nu per Nederlander dagelijks 134 liter doorheen. Dat moet in 2035 zijn teruggebracht naar 100 liter.

Korter douchen is volgens Harbers de snelste route naar een lager waterverbruik. Van die 134 liter die de gemiddelde Nederlander dagelijks verbruikt, spoelt ruim 40 procent weg via het doucheputje. Ook een waterbesparende douchekop kan daarbij helpen. Nog eens 30 procent wordt gebruikt om de wc door te spoelen. Daarvoor zou regenwater of opgevangen douchewater als alternatief kunnen dienen.

Meer uit Politiek

Faber bekijkt of ze ook gezinshereniging uit Syrië kan stilleggen

DE HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber gaat onderzoeken of ze voorlopig kan blokkeren dat Syriërs die in Nederland mogen blijven, hun man, vrouw of kinderen naar Nederland halen. Maandag besloot ze al om zes maanden lang geen beslissing te nemen over asielaanvragen van Syriërs. Sinds rebellen afgelopen weekend de macht overnamen in Syrië is het onduidelijk hoe veilig het is in het land.

2 uur geleden
Oppositie hoopvol over akkoord onderwijsbegroting

DEN HAAG (ANP) - De vier oppositiepartijen die onderhandelen met de coalitie over de onderwijsbegroting zijn optimistisch dat ze tot een akkoord komen. "Ik schat dat we eruit komen", zei SGP-voorman Chris Stoffer woensdag na nieuw overleg. Ook Joost Eerdmans (JA21) liet zich in soortgelijke woorden uit.

5 uur geleden
Deal woontop: sneller en meer bouwen, eis betaalbare bouw blijft

NIEUWEGEIN (ANP) - De komende jaren gaat sneller gebouwd worden, en op meer plekken. Ook blijft de eis overeind dat twee derde van de nieuwbouw betaalbaar moet zijn. Dat zijn enkele van de afspraken die zijn gemaakt op de woontop, georganiseerd door woonminister Mona Keijzer.

5 uur geleden
Ongeduldig oppositieverbond: cruciale dag voor onderwijsbegroting

DEN HAAG (ANP) - Het oppositieverbond van CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 noemt woensdag een cruciale dag voor de gesprekken met de coalitie over het terugdraaien van onderwijsbezuinigingen. Donderdag zijn de stemmingen, die al eens werden uitgesteld, en de partijen voelen er weinig voor om nog op die ochtend door te praten.

6 uur geleden
Hermans wil geen winning Waddengas, maar 'weigeren kan niet'

DEN HAAG (ANP) - Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) "wil geen gas winnen onder de Waddenzee", benadrukte ze in een debat in de Tweede Kamer. Onder de huidige Mijnbouwwet ziet zij echter geen mogelijkheid om de vergunning die de NAM daarvoor heeft aangevraagd te weigeren. Zij zou dan een "ongelofelijk groot" risico lopen dat de rechter dat besluit van tafel zou vegen.

7 uur geleden
Oppositie richt pijlen op NSC in debat over gaswinning Warffum

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer begrijpt niets van het besluit van het kabinet om nog eens acht jaar gaswinning toe te staan bij het Groningse Warffum. "Groningen wordt opnieuw verraden", zei SP'er Sandra Beckerman tijdens een commissiedebat. Vooral coalitiepartij NSC, die zegt op te komen voor burgers die door toedoen van de overheid klem komen te zitten, moest het ontgelden.

8 uur geleden
Klever stuurt geen ambtenaar naar gesprek Kamerleden over Syrië

DEN HAAG (ANP) - Minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) heeft het verzoek van de Tweede Kamer afgewezen om een ambtenaar van haar ministerie mee te laten doen aan een informatief gesprek over de humanitaire situatie in Syrië. Het ministerie vindt de timing "ongelukkig" door de "bredere discussie" op dit moment over de terugkeer van Syrische vluchtelingen. Het ministerie wil voorkomen dat de betreffende ambtenaar onderdeel wordt van de "politieke dynamiek".

1 dag geleden