Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister: meer politiemensen aan de slag met zedenzaken

Minister: meer politiemensen aan de slag met zedenzaken

DEN HAAG (ANP) - De politie zet meer mensen in om de behandeling van zedenzaken te versnellen. Zo werken enkele eenheden met oud-rechercheurs en met de Koninklijke Marechaussee. Ook zijn verschillende zedenteams inmiddels versterkt met extra personeel, schrijft justitieminister Dilan Yeşilgöz in een brief aan de Tweede Kamer.

"Meer capaciteit moet zorgen voor het wegwerken van achterstanden en een snellere behandeling van zaken", aldus de minister. Zo zijn van de 113 te werven fte’s inmiddels 80 fte aangesteld. Het gaat hier om functies bij zedenteams zelf, maar ook bij bijvoorbeeld forensische opsporing en de digitale recherche.

Voor de lange termijn moet er snel een plan van aanpak worden opgesteld, stelt Yeşilgöz. Hierin moeten "concrete verbetermaatregelen worden voorgesteld om de doorlooptijden van zedenzaken te verbeteren per betrokken organisatie, waaronder de politie, het OM, de Rechtspraak en andere instanties".

Snellere procedures

Onlangs ging Yeşilgöz in gesprek met diverse strafrechtelijke organisaties, waaronder de politie en het Openbaar Ministerie (OM). Volgens Yeşilgöz vinden de organisaties ook dat de procedures sneller kunnen en moeten. Daarom zijn er nu initiatieven voor zowel de korte als de lange termijn genomen. Wel waarschuwen de organisaties voor een 'waterbedeffect': extra aandacht voor zedenzaken op korte termijn kan betekenen dat andere zaken minder aandacht krijgen. Met als gevolg dat de afhandeling van deze zaken langer duurt.

Begin april kondigde de minister in gesprek te gaan met de politie en het OM. Aanleiding daarvoor was een uitzending van Nieuwsuur waarin bleek dat het aantal zedenzaken dat politie en het OM behandelen, ver onder de afgesproken norm ligt. Ze riep toen op tot actie: "Het is van het grootste belang dat slachtoffers in geval van een zedendelict snel en adequaat worden geholpen."

Meer uit Politiek

Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

11 uur geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

12 uur geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

15 uur geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

16 uur geleden
Eurocommissaris Hoekstra krijgt uitbreiding van zijn taak

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra krijgt er tijdelijk een taak bij. De portefeuille 'Transport' wordt toegevoegd aan zijn functie als Klimaatcommissaris. Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft dat beslist omdat de Eurocommissaris voor Transport, Adina Valean, met haar taak stopt.

20 uur geleden
Minister Wiersma van Landbouw begint charmeoffensief in Brussel

BRUSSEL (ANP) - Minister Femke Marije Wiersma van Landbouw begint met een "charmeoffensief" in Brussel, heeft ze gezegd bij aankomst van haar eerste vergadering met haar collega-ministers van Landbouw uit de 27 EU-lidstaten.

22 uur geleden
Adema: gepolst door Van der Plas om opnieuw minister te worden

AMERSFOORT (ANP) - Oud-landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) zegt dat hij door BBB-leider Caroline van der Plas "informeel gepolst" is om opnieuw minister te worden. Dat was wel al voor de Tweede Kamerverkiezingen, geeft Adema aan in een interview in het Nederlands Dagblad.

1 dag geleden