
Minister: meer politiemensen aan de slag met zedenzaken
DEN HAAG (ANP) - De politie zet meer mensen in om de behandeling van zedenzaken te versnellen. Zo werken enkele eenheden met oud-rechercheurs en met de Koninklijke Marechaussee. Ook zijn verschillende zedenteams inmiddels versterkt met extra personeel, schrijft justitieminister Dilan Yeşilgöz in een brief aan de Tweede Kamer.
"Meer capaciteit moet zorgen voor het wegwerken van achterstanden en een snellere behandeling van zaken", aldus de minister. Zo zijn van de 113 te werven fte’s inmiddels 80 fte aangesteld. Het gaat hier om functies bij zedenteams zelf, maar ook bij bijvoorbeeld forensische opsporing en de digitale recherche.
Voor de lange termijn moet er snel een plan van aanpak worden opgesteld, stelt Yeşilgöz. Hierin moeten "concrete verbetermaatregelen worden voorgesteld om de doorlooptijden van zedenzaken te verbeteren per betrokken organisatie, waaronder de politie, het OM, de Rechtspraak en andere instanties".
Snellere procedures
Onlangs ging Yeşilgöz in gesprek met diverse strafrechtelijke organisaties, waaronder de politie en het Openbaar Ministerie (OM). Volgens Yeşilgöz vinden de organisaties ook dat de procedures sneller kunnen en moeten. Daarom zijn er nu initiatieven voor zowel de korte als de lange termijn genomen. Wel waarschuwen de organisaties voor een 'waterbedeffect': extra aandacht voor zedenzaken op korte termijn kan betekenen dat andere zaken minder aandacht krijgen. Met als gevolg dat de afhandeling van deze zaken langer duurt.
Begin april kondigde de minister in gesprek te gaan met de politie en het OM. Aanleiding daarvoor was een uitzending van Nieuwsuur waarin bleek dat het aantal zedenzaken dat politie en het OM behandelen, ver onder de afgesproken norm ligt. Ze riep toen op tot actie: "Het is van het grootste belang dat slachtoffers in geval van een zedendelict snel en adequaat worden geholpen."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet dat Hongarije volgend jaar roulerend voorzitter van de Europese Unie wordt. Ook het Europees Parlement voelt hier niks voor. Het land van premier Viktor Orbán neemt de invloedrijke voorzittershamer van de EU op 1 juli volgend jaar voor een half jaar over.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ondanks de enorme overwinning van de BoerBurgerBeweging (BBB) komen de nieuwe leden van de Eerste Kamer nog steeds vooral uit de Randstad. Het deel van het land buiten de Randstad, waar de BBB met name veel stemmen kreeg, is nauwelijks vertegenwoordigd in de senaat.
3 uur geledenOSLO (ANP) - Zweden moet al vóór de komende top van de NAVO in Vilnius lid zijn van het bondgenootschap. Dat vindt minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken). Het is "hoog tijd" dat Zweden lid wordt, benadrukte hij tijdens een informele NAVO-vergadering in Oslo.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De boodschap die onder meer gemeenten, provincies, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en Vluchtelingenwerk Nederland donderdag over de spreidingswet asielzoekers afgeven aan de Tweede Kamer, is fel en vrijwel identiek. De wet is te complex en dreigt onuitvoerbaar te worden. Alle partijen die bij de hoorzitting over de wet hun kritiek uiten, roepen de politiek met klem op de wet aan te passen.
5 uur geledenBULBOACA (ANP) - Oekraïne moet winnen en Europa moet er alles aan doen om dat mogelijk te maken, zei premier Mark Rutte in zijn speech tijdens de openingsceremonie van de top van bijna alle Europese leiders in Moldavië. "Het parool op deze top is verantwoordelijkheid." Hij riep zijn collega's op stappen te nemen zodat Oekraïne zich kan verdedigen, ook op de lange termijn en ook in tijden van tegenslag.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zelfstandigen gaan straks rond de 225 euro per maand aan premies betalen voor de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). Dat is althans de verwachting van minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) "op basis van de huidige inzichten". Het zou gaan om een premie van tussen de 7,5 en 8 procent.
7 uur geledenBULBOACA (ANP) - Als het minder goed zou gaan voor Oekraïne in de strijd tegen Rusland moet Europa volgens premier Mark Rutte niet afhaken, maar juist meer humanitaire, financiële en militaire steun geven. Dat is de belangrijkste boodschap die Rutte in zijn speech voor de bijna vijftig Europese leiders op een top in Moldavië meegeeft, zei hij zelf bij aankomst.
8 uur geleden