
Minister: komende maanden cruciaal voor nieuw stelsel kinderopvang
DEN HAAG (ANP) - De komende maanden worden "cruciaal" voor de ombouw van het kinderopvangstelsel, zegt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken). De Kamer heeft nogal wat zorgen over de grootschalige omvorming van het stelsel, van toeslagen naar directe financiering. Of die zorgen terecht zijn, en of het stelsel inderdaad begin 2025 al kan worden ingevoerd, moet in de komende maanden blijken.
Van Gennip meldde vorige maand aan de Kamer dat het kabinet het kinderopvangstelsel niet wil verbouwen, maar het nieuwe stelsel helemaal van voren af aan opnieuw gaan opbouwen. Maar liefst vier uitvoeringsorganisaties zijn hierbij betrokken, en het is nog onduidelijk welke club verantwoordelijk wordt voor de uitvoering van het nieuwe stelsel. Sinds begin november zit het traject in de 'ontwerpfase', die tot 1 juli volgend jaar duurt. Daarna gaat de bouwfase beginnen, aldus de minister.
Tijdens een debat hierover woensdag kreeg de minister veel vragen over deze zogenoemde greenfield-benadering. Verschillende Kamerleden moesten toegeven dat ze dat begrip voorheen niet eens kenden.
Kennis optimaal benutten
De bewindsvrouw gaf aan dat deze aanpak juist de kans biedt om de kennis van de verschillende organisaties optimaal te benutten. Toch zeggen verschillende partijen "buikpijn" te hebben over de operatie, een sentiment dat ook bij debatten over de verbouwing van het pensioenstelsel te horen is. Ook het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) uitte recent zorgen over de ambitie van het kabinet om kinderopvang "bijna gratis" te maken. Tegen de NOS zeggen deskundigen dat invoering in 2025 niet haalbaar is.
Toch houdt Van Gennip vast aan het plan. Ze verwacht ook dat de invoeringsdatum niet verschoven hoeft te worden, hoewel ook daarvoor de komende maanden belangrijk zullen zijn. Het kabinet wil vanaf 2025 96 procent van de vergoeding van de kinderopvang betalen voor werkende ouders.
Of de vergoeding, die direct wordt overgemaakt aan kinderopvanginstellingen, nog verder kan worden verhoogd moet "op basis van de praktijkervaringen gedragseffecten" worden bekeken, zo staat in het coalitieakkoord. Ook kan de vergoeding mogelijk beschikbaar worden gemaakt aan alle ouders, waarbij de werkeis vervalt. Van Gennip wil dat het nieuwe systeem "robuust genoeg" is om dat soort aanpassingen, op basis van politieke voorkeuren, aan te kunnen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet het reces onderbreken voor een debat over de situatie in Gaza. GroenLinks-PvdA en D66 willen dat het kabinet zich hard maakt voor onder meer sancties tegen Israël. Hierover had wat die partijen betreft een debat moeten komen, maar daar is geen meerderheid voor.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat over de oorlog in Gaza. De Kamerleden Kati Piri (GL-PvdA) en Jan Paternotte (D66) laten dat op X weten. Directe aanleiding is de noodkreet van meer dan honderd hulporganisaties over de humanitaire situatie in de Palestijnse kuststrook.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met de inperking van de onafhankelijkheid van twee belangrijke Oekraïense anticorruptiediensten, raakt toetreding van het land tot de Europese Unie verder uit zicht. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) in een bericht op X.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is op 21 juli overleden. Dat meldt de partij op haar website. Ulenbelt zat van november 2006 tot maart 2017 in de Tweede Kamer, waar hij het woord voerde over voor de SP belangrijke onderwerpen als de rechten van werknemers, arbeidsomstandigheden en pensioenen. Hij is 73 jaar geworden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
6 dagen geleden