Minister: blauwtong bij 20 bedrijven, onderzoek naar verschijnselen
DEN HAAG (ANP) - Er is deze zomer tot nu toe op twintig schapenhouderijen blauwtong geconstateerd, meldt de minister van Landbouw Femke Wiersma. Een maand geleden werd voor het eerst een besmetting sinds de winter aangetoond. Er is geen reden tot paniek, maar Wiersma stelt wel vast "dat het virus niet weg is". Ze laat onderzoek doen naar de huidige situatie, waaronder de verschijnselen van gevaccineerde dieren.
Na de eerste besmetting in het Gelderse Ommeren vorig jaar zijn bijna 67 verdenkingen vastgesteld. "De dieren vertonen ziekteverschijnselen die passen bij blauwtong, ook is melding gemaakt van één gestorven schaap, vermoedelijk door blauwtong. De meeste van deze dieren waren inmiddels gevaccineerd", schrijft de bewindsvrouw aan de Tweede Kamer. Op basis van de eerste monsters zijn 20 besmettingen vastgesteld, op 47 uitslagen wordt nog verwacht.
Het lijkt erop dat er een "grotere spreiding in de ernst van de ziekteverschijnselen" is dan vorig jaar. "Er zijn namelijk naast dieren die flink ziek zijn en melding van één dood schaap, ook dieren die een stuk minder ziek zijn dan vorig jaar. Er zijn ook eerste geluiden van dieren die opknappen."
Vaccinatiegraad
Wiersma gaat ervan uit dat de vaccinatiegraad hoog is, mede op basis van een enquête van de brancheorganisatie LTO en de verkoopcijfers van de vaccins. Maar de minister wijst erop dat de vaccins niet kunnen voorkomen dat dieren besmet kunnen raken én ziek kunnen worden. Wel mag verwacht worden "dat dieren minder lang en minder ernstig ziek worden en sterfte beperkt blijft". Ze kondigt onderzoek aan "om het beeld scherp te krijgen van de huidige situatie". Zo worden onder meer de ziekteverschijnselen op de eerste besmette bedrijven onderzocht.
Dat er nu besmettingen worden gevonden, is in lijn met wat deskundigen verwachtten, aldus Wiersma (BBB). De piek van het seizoen zal rond eind augustus of september liggen, is de verwachting. Afgelopen najaar is op bijna 6000 bedrijven blauwtong aangetroffen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof begrijpt dat zijn zorgminister Fleur Agema erg bezorgd is over haar begroting, nu de coalitie en vier oppositiepartijen zorggeld hebben gebruikt om onderwijsbezuinigingen deels terug te draaien. "We kijken hoe we hier de komende periode goed mee omgaan", zei Schoof op zijn wekelijkse persconferentie. Maar, zo zegt hij ook, "sommige pijnlijke keuzes zijn onvermijdelijk".
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland heeft bij de Europese Commissie een tweede betaalverzoek ingediend in het kader van het Herstel- en Veerkrachtplan, bedoeld om de economieën van de EU-lidstaten te helpen herstellen van de gevolgen van de coronapandemie. Dat heeft minister Eelco Heinen (Financiën) bekendgemaakt na de ministerraad.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het "jammer" dat potentiële partners van de regeringscoalitie tegen een reeks begrotingen hebben gestemd. Maar hij vreest nog niet dat 'constructieve' oppositiepartijen als CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks-PvdA zich zo tegen het kabinet keren dat er niet meer samen te werken valt.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het appel van NAVO-chef Mark Rutte om meer te investeren in defensie is "een terechte oproep", zei minister van Defensie Ruben Brekelmans vrijdag. Rutte lijkt te zinspelen op 3 procent van het bruto binnenlands product naar defensie, maar daar wil de bewindsman nog niet op vooruitlopen. De discussie hoeveel geld er precies naar de verdediging moet "gaat het komende jaar een rol spelen". Maar dat het meer dan de huidige 2 procent wordt, is wat hem betreft duidelijk.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De verbouwing van de begroting als gevolg van het akkoord tussen de regeringsfracties en vier oppositiepartijen is "deugdelijk", zegt minister van Financiën Eelco Heinen. Waar zorgminister Fleur Agema aangaf pas achteraf te horen hoe de nieuwe bezuinigingen eruit komen te zien, was Heinen wel betrokken. "De tabellen zijn gewoon elke keer langs mij gekomen", aldus de schatkistbewaarder voor de ministerraad.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Etnisch profileren bij de overheid moet volledig verboden worden, vinden D66 en coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Ze komen daarom samen met een initiatiefwet.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie heeft voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen gestemd, omdat die ingaan tegen de waarden waar de partij voor zegt te staan. De onderwijsbegroting "rammelde" ook, maar kreeg uiteindelijk wel steun van de kleine christelijke partij, die samen met CDA, SGP en JA21 afspraken wist te maken met de coalitie over verzachting van de daarin aangekondigde bezuinigingen.
2 dagen geleden