Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Miljarden aan dollar- en eurobiljetten naar Rusland ondanks verbod

Miljarden aan dollar- en eurobiljetten naar Rusland ondanks verbod

LONDEN (ANP/RTR) - Miljarden aan dollar- en eurobiljetten bereiken Rusland nog altijd, ondanks de westerse sancties tegen het land om de oorlog in Oekraïne. Sinds de Verenigde Staten en de Europese Unie de transfer van hun bankbiljetten naar Rusland in maart 2022 hebben verboden, is voor ongeveer 2,3 miljard dollar aan dollar- en eurobiljetten verzonden naar het land. Dat meldt persbureau Reuters op basis van douanegegevens.

De cijfers tonen aan dat Rusland de sancties weet te omzeilen die de import van contant geld blokkeren. Contant geld in de vorm van dollars en euro's blijft daarmee een belangrijk betaalmiddel voor veel handelstransacties tussen bedrijven, zelfs nu Moskou ook het gebruik van deze valuta wil terugdringen.

De dollars en euro's die Rusland bereiken komen vooral vanuit landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten en Turkije, die geen beperkingen hebben opgelegd aan de handel met Rusland. Het land van herkomst van meer dan de helft van het totaal werd echter niet vermeld in de gegevens.

Beschermen

De douanegegevens bestrijken de periode van maart 2022 tot en met december 2023. Reuters had geen toegang tot recentere gegevens. De documenten tonen een toename van de invoer van contant geld vlak voor de Russische invasie van Oekraïne. Tussen november 2021 en februari 2022 kwam er 18,9 miljard dollar aan dollar- en eurobankbiljetten Rusland binnen, vergeleken met slechts 17 miljoen dollar in de voorafgaande vier maanden.

De piek vlak voor de invasie suggereert volgens Daniel Pickard van het Amerikaanse advocatenkantoor Buchanan Ingersoll & Rooney dat sommige Russen zichzelf wilden beschermen tegen mogelijke sancties. Hij gaf tevens aan dat de werkelijke stromen van dollars en euro's naar Rusland waarschijnlijk veel hoger zijn.

Roebel ondersteunen

De Russische centrale bank heeft na de invasie ook de opname van contant geld in vreemde valuta door individuen ingeperkt om de roebel te ondersteunen. Volgens de gegevens verliet slechts 98 miljoen dollar aan dollar- en eurobankbiljetten Rusland tussen februari 2022 en eind 2023.

Volgens Dmitry Polevoy, hoofd investeringen bij Astra Asset Management, willen veel Russen nog steeds vreemde valuta in contanten voor reizen naar het buitenland. "Voor particulieren is de dollar nog steeds een betrouwbare valuta", aldus Polevoy. De Chinese yuan heeft de dollar inmiddels wel ingehaald als de meest verhandelde vreemde valuta in Rusland.

Meer uit Financieel

Beveiligingsbranche wil strenge handhaving schijnzelfstandigheid

GORINCHEM (ANP) - De Nederlandse Veiligheidsbranche roept het kabinet op streng op te treden tegen schijnzelfstandigheid. De regering heeft aangekondigd vanaf 1 januari te gaan handhaven op de regels voor zzp'ers, maar werkgevers krijgen dan nog geen boete als zij kunnen aantonen stappen te zetten tegen schijnzelfstandigheid. De brancheorganisatie vindt echter dat bedrijven die de regels overtreden daardoor onterecht worden ontzien. "En beveiligers die zich wel aan de wet hebben gehouden, worden benadeeld."

1 uur geleden
Luchthaven Charleroi schrapt donderdag alle vluchten om staking

CHARLEROI (ANP/BELGA) - De luchthaven in de Belgische stad Charleroi heeft donderdag alle vluchten geschrapt. Op dat vliegveld is een "gezamenlijke vakbondsstaking", meldt Brussels South Charleroi Airport, waar ook geregeld Nederlandse reizigers gebruik van maken. Het gaat om ongeveer 80 vertrekkende en zo'n 95 aankomende vluchten. Twee vluchten worden omgeleid via Luik.

2 uur geleden
Chipbedrijven helpen AEX-index aan stevige winst

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag flink omhoog, dankzij stevige koerswinsten van de chipbedrijven. Zo steeg ASML 3,7 procent. De chipmachinemaker raakte vorige week nog zo'n 16 procent aan beurswaarde kwijt, mede door de uitbreiding van de exportbeperking voor chipmachines naar China door de Nederlandse overheid. ASMI en Besi wonnen 3,6 en 4,7 procent. De koerswinsten volgden op een stevige opmars in de Amerikaanse chipsector, waar het populaire AI-chipbedrijf Nvidia 8 procent wist te winnen. Ook de Aziatische chipbedrijven gingen flink omhoog.

2 uur geleden
Studie: vol stroomnet kost Nederland tot 40 miljard euro per jaar

DEN HAAG (ANP) - Het volle stroomnet kost Nederland elk jaar tot 40 miljard euro, heeft adviesbureau Boston Consulting Group berekend. Dit probleem hindert de woningbouw, belemmert de groei van bedrijven en vertraagt de verduurzaming, melden de onderzoekers in een rapport.

3 uur geleden
Autosite ziet prijs voor uur rijles met 23 procent stijgen

AMSTERDAM (ANP) - Rijlessen zijn de afgelopen drie jaar gemiddeld 23 procent duurder geworden, stelt AutoTrack op basis van eigen berekeningen. Volgens het platform voor tweedehandsauto's kost een uur lessen nu gemiddeld 58,24 euro, terwijl dat in 2021 nog 47,30 euro was.

3 uur geleden
Aandacht voor rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). De centrale bank in Frankfurt gaat de rente in het eurogebied naar verwachting met een kwart procentpunt verlagen, nu de inflatie richting het doel van 2 procent beweegt. Het is dan de tweede renteverlaging van dit jaar.

3 uur geleden
Minder faillissementen in augustus, maar trend blijft stijgend

DEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in augustus flink afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 71 minder bedrijven failliet verklaard dan in juli. Dat is een daling van 18 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS echter al ruim twee jaar stijgend. In de eerste acht maanden van 2024 zijn 40 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

5 uur geleden