Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Milieugroeperingen blokkeren Britse olieterminals

Milieugroeperingen blokkeren Britse olieterminals

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Verschillende milieugroeperingen hebben olieterminals van BP, ExxonMobil en Esso in het Verenigd Koninkrijk geblokkeerd. Daarmee protesteren zij tegen het beleid van de Britse regering die aangaf meer fossiele brandstoffen te willen gaan winnen.

Premier Boris Johnson zei eerder dat hij boringen in de Noordzee wil aanmoedigen om daarmee de binnenlandse olie- en aardgasproductie te verhogen. Het Verenigd Koninkrijk wil voor zijn energievoorziening minder afhankelijk worden van het buitenland. Zeker na de schokgolf op de energiemarkt na de Russische invasie in Oekraïne.

Actiegroep Extinction Rebellion voert actie bij een drietal oliefaciliteiten. De groepering verwijst naar eerdere uitlatingen door het Internationaal Energieagentschap, dat heeft gezegd dat er geen nieuwe investeringen in olie, gas en kolen mogen worden gedaan om de klimaatcrisis aan te pakken.

Actie

De Britse tak van ExxonMobil zei dat het tijdelijk activiteiten heeft opgeschort bij zijn brandstofterminals in Hythe, Birmingham, Purfleet en West-Londen, waar de protesten plaatsvinden. Demonstranten van Extinction Rebellion gebruikten onder andere boten voor de blokkades. Een woordvoerder zei dat de protesten zouden doorgaan zolang de groep over de middelen beschikte.

Bij andere installaties werd eerder ook actie gevoerd. Leden van een bredere coalitie van demonstranten, bekend als Just Stop Oil, gingen eerder op de weg zitten om te verhinderen dat vrachtwagens konden vertrekken. Anderen klommen bovenop olietankers, waaronder meer dan dertig jongeren bij de Navigator Oil Terminal in Thurrock. De politie van Essex zei dat ze zes mensen in Thurrock hadden gearresteerd.

Energiezekerheid

Het Verenigd Koninkrijk publiceert mogelijk volgende week al zijn strategie voor energiezekerheid. Verwacht wordt dat het zich zal richten op energiebronnen van eigen bodem, zoals offshore windenergie, zonne-energie en kernenergie.

Een actie van Extinction Rebellion in het Belgische Gent werd eerder "in onderling overleg" gestopt. De milieubeweging blokkeerde sinds vrijdagochtend de toegang tot de haven uit protest tegen het gebruik van fossiele brandstoffen, vaak uit Rusland. Het protest richtte zich tegen bedrijven in de haven en de stad Gent, die een "matig ambitieus" klimaatplan nastreeft. Het is niet de eerste keer dat Extinction Rebellion actievoert in de Gentse haven. Eind februari werd ook al eens actiegevoerd aan de kolenterminal.

Meer uit Financieel

Topvrouw Wolters Kluwer: advocaat raakt baan niet kwijt door AI

ALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) - Advocaten en andere juridische medewerkers hoeven niet bang te zijn om hun baan kwijt te raken door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). "Het is een hulpmiddel, geen vervanging. Het kan juist een heel groot positief effect hebben op bedrijven", zegt Nancy McKinstry, bestuursvoorzitter van informatie- en technologieleverancier Wolters Kluwer.

28 minuten geleden
Bouwbedrijf BAM verliezer op beurs na brugongeval Lochem

AMSTERDAM (ANP) - Bouwconcern BAM behoorde woensdag tot de verliezers op de beurs in Amsterdam. Beleggers schrokken van het ongeluk met een brug in aanbouw in Lochem, waarbij BAM betrokken is. Verder reageerden de financiële markten onder meer op cijfers van informatieleverancier Wolters Kluwer en JDE Peet's, het moederbedrijf van Douwe Egberts.

1 uur geleden
Cybersecuritybedrijf Palo Alto keldert op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Palo Alto Networks behoorde woensdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse cybersecuritybedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, maar verlaagde zijn omzetvoorspelling voor het hele boekjaar. Dat wakkerde de zorgen aan dat klanten van het bedrijf voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven. Het aandeel kelderde bij opening 26 procent, het grootste koersverlies in zeven jaar. Concurrenten Fortinet, Zscaler en CrowdStrike gingen mee omlaag en zakten tot 13 procent.

3 uur geleden
Ook Zweedse vakbondsleden laadstations doen mee aan staking Tesla

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Installateurs en andere mensen die werken aan de laadstations voor auto's van Tesla in Zweden doen mee aan de stakingen tegen de elektrische autofabrikant. De Zweedse vakbond Seko meldt dat leden vanaf 4 maart stoppen met het plannen, bouwen en aansluiten van laadstations voor de auto's van Tesla. Met de werkonderbreking willen ze werknemers van de autofabrikant steunen die sinds oktober vorig jaar staken voor een nieuwe cao.

3 uur geleden
Google moet van rechter bedrijfsgeheimen delen met concurrenten

KARLSRUHE (ANP/DPA) - Google is door het hoogste gerechtshof van Duitsland in het ongelijk gesteld in een mededingingszaak. Het techbedrijf stapte naar de rechter in een poging te voorkomen dat vertrouwelijke informatie gedeeld moest worden met concurrenten.

3 uur geleden
Duitsland schroeft groeiverwachting economie flink terug

BERLIJN (ANP/AFP) - De Duitse regering heeft haar groeiverwachting voor dit jaar scherp naar beneden bijgesteld tot slechts 0,2 procent. Bij een eerdere raming werd nog uitgegaan van een economische groei van 1,3 procent.

4 uur geleden
Omwonenden Duitse fabriek Tesla stemmen tegen uitbreiding

BERLIJN (ANP/DPA) - Omwonenden hebben zich tegen de uitbreiding van de Duitse fabriek van Tesla gekeerd. Inwoners van het plaatsje Grünheide, in de buurt van Berlijn, zijn vooral bezorgd over het stuk bos dat daarvoor moet worden gekapt en het extra waterverbruik van de autofabriek. In een plaatselijk referendum stemde een meerderheid daarom tegen.

5 uur geleden