
Milieugroeperingen blokkeren Britse olieterminals
LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Verschillende milieugroeperingen hebben olieterminals van BP, ExxonMobil en Esso in het Verenigd Koninkrijk geblokkeerd. Daarmee protesteren zij tegen het beleid van de Britse regering die aangaf meer fossiele brandstoffen te willen gaan winnen.
Premier Boris Johnson zei eerder dat hij boringen in de Noordzee wil aanmoedigen om daarmee de binnenlandse olie- en aardgasproductie te verhogen. Het Verenigd Koninkrijk wil voor zijn energievoorziening minder afhankelijk worden van het buitenland. Zeker na de schokgolf op de energiemarkt na de Russische invasie in Oekraïne.
Actiegroep Extinction Rebellion voert actie bij een drietal oliefaciliteiten. De groepering verwijst naar eerdere uitlatingen door het Internationaal Energieagentschap, dat heeft gezegd dat er geen nieuwe investeringen in olie, gas en kolen mogen worden gedaan om de klimaatcrisis aan te pakken.
Actie
De Britse tak van ExxonMobil zei dat het tijdelijk activiteiten heeft opgeschort bij zijn brandstofterminals in Hythe, Birmingham, Purfleet en West-Londen, waar de protesten plaatsvinden. Demonstranten van Extinction Rebellion gebruikten onder andere boten voor de blokkades. Een woordvoerder zei dat de protesten zouden doorgaan zolang de groep over de middelen beschikte.
Bij andere installaties werd eerder ook actie gevoerd. Leden van een bredere coalitie van demonstranten, bekend als Just Stop Oil, gingen eerder op de weg zitten om te verhinderen dat vrachtwagens konden vertrekken. Anderen klommen bovenop olietankers, waaronder meer dan dertig jongeren bij de Navigator Oil Terminal in Thurrock. De politie van Essex zei dat ze zes mensen in Thurrock hadden gearresteerd.
Energiezekerheid
Het Verenigd Koninkrijk publiceert mogelijk volgende week al zijn strategie voor energiezekerheid. Verwacht wordt dat het zich zal richten op energiebronnen van eigen bodem, zoals offshore windenergie, zonne-energie en kernenergie.
Een actie van Extinction Rebellion in het Belgische Gent werd eerder "in onderling overleg" gestopt. De milieubeweging blokkeerde sinds vrijdagochtend de toegang tot de haven uit protest tegen het gebruik van fossiele brandstoffen, vaak uit Rusland. Het protest richtte zich tegen bedrijven in de haven en de stad Gent, die een "matig ambitieus" klimaatplan nastreeft. Het is niet de eerste keer dat Extinction Rebellion actievoert in de Gentse haven. Eind februari werd ook al eens actiegevoerd aan de kolenterminal.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en bierbrouwer Heineken ruziën over het na 1 april nog op de markt brengen van blikjes zonder statiegeldlogo. Heineken wil die namelijk blijven maken totdat het de laatste van zijn merken begin mei aanpast, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het AD. Maar de inspectie zegt dat vanaf zaterdag alleen nog maar statiegeldblikjes mogen worden verkocht die voor 1 april zijn gemaakt.
16 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Gebruikers van het softwarepakket 3CX dienen dat volledig van hun systemen te verwijderen. Dat adviseert het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) nadat cybersecuritybedrijf CrowdStrike donderdag gemeld had dat er een digitale aanval plaatsvond. Het softwarepakket waarmee via internet gebeld kan worden, wordt onder meer gebruikt in telefooncentrales.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ook pensioenfonds PME is mogelijk getroffen door een datalek bij een onderzoeksbureau, meldt het fonds donderdag. Van hoeveel mensen mogelijk gegevens zijn buitgemaakt, meldt PME niet. Het pensioenfonds zegt daar nog onderzoek naar te doen en meer te melden zodra dat duidelijk is. PME beheert de pensioenen van bijna 350.000 werknemers en oud-werknemers uit de metaal- en technologische industrie.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Uitgeverij WPG wil verder zonder tijdschrift Vrij Nederland en lesboekentak Uitgeverij Zwijsen. Die laatste wil het Amsterdamse bedrijf verkopen aan het Duitse Klett Group. Vrij Nederland onderzoekt of het zelfstandig verder kan gaan.
1 uur geledenARNHEM (ANP) - Hoogspanningsnetbeheerder TenneT heeft zo'n 23 miljard euro aan contracten vergeven voor het aansluiten van windparken op zee op het stroomnet. In totaal worden er elf zogeheten converterstations in de Noordzee geplaatst. Acht daarvan zijn bedoeld om windstroom te ontsluiten voor het Nederlandse stroomnet. De andere drie zijn voor het Duitse stroomnet. TenneT heeft ook een deel van het Duitse net in handen.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Philips is donderdag flink vooruitgegaan op de beurs in Amsterdam. Beleggers reageerden enthousiast op opmerkingen van topman Roy Jakobs. Hij verklaarde dit jaar waarschijnlijk een akkoord te kunnen sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door de apneu-affaire.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Werknemers van ING in de regio Amsterdam worden opgeroepen om volgende week voor een dag het werk neer te leggen, zegt Inge de Vries, bestuurder bij De Unie. Hoewel het nog niet zeker is, gaan zij waarschijnlijk dinsdag staken.
6 uur geleden