Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Milieudefensie begint opnieuw klimaatrechtszaak tegen Shell

Milieudefensie begint opnieuw klimaatrechtszaak tegen Shell

AMSTERDAM (ANP) - Milieudefensie begint een nieuwe klimaatrechtszaak tegen Shell. Directeur Donald Pols van de milieuorganisatie kondigde de zaak tegen het bedrijf dinsdag aan. "Wij eisen dat Shell onmiddellijk stopt met het ontwikkelen van nieuwe olie- en gasvelden", zei Pols. "Wij kunnen als samenleving niet meer accepteren dat een bedrijf als Shell onze toekomst bepaalt."

Milieudefensie voerde al eerder een rechtszaak tegen Shell. Inzet in die zaak was dat het bedrijf de uitstoot van broeikasgassen die het veroorzaakt voor eind 2030 met 45 procent moet verlagen. De rechtbank wees die eis toe, maar in hoger beroep besliste het gerechtshof anders. Ook bedrijven als Shell dragen volgens het hof weliswaar verantwoordelijkheid voor het tegengaan van klimaatverandering en de bijbehorende gevaren, maar voor het opleggen van zo'n concreet percentage zagen de rechters geen basis.

Milieudefensie ging in cassatie, maar heeft nu dus ook besloten een aanvullende zaak aan te spannen. Daarin draait het voor een belangrijk deel om zevenhonderd olie- en gasvelden die Shell nog in de toekomst zou kunnen ontwikkelen. Dat wil Milieudefensie met deze zaak in één keer voorkomen. "Er is geen enkele ruimte voor nieuwe olie- en gasvelden", stelde Pols. "De gevolgen zijn desastreus."

Aanknopingspunten vervolg

Volgens de milieuorganisatie zouden de olie- en gasvelden waar de zaak om draait als ze worden ontwikkeld, een CO2-uitstoot gaan veroorzaken die 36 keer zo groot is als die van heel Nederland. Dat Shell het hoofdkantoor heeft verplaatst naar Londen, staat het aanspannen van een nieuwe zaak voor de Nederlandse rechter volgens advocaat Roger Cox niet in de weg.

Na de uitspraak van het hof in november vorig jaar zei Cox al aanknopingspunten te zien voor een vervolg. De rechters wezen er in hun uitspraak op dat olie- en gasbedrijven rekening moeten houden met negatieve gevolgen van hun activiteiten voor de energietransitie. "De voorgenomen investeringen van Shell in nieuwe olie- en gasvelden kunnen hiermee op gespannen voet staan", stond in het arrest. Cox noemde dat toen al "bijna een uitnodiging". Naast het punt over de nieuwe velden, wil Milieudefensie proberen een harde uitspraak te krijgen over het tempo waarin Shell de uitstoot moet verminderen, nu na 2030.

ING

Naast de zaak tegen Shell heeft Milieudefensie een klimaatzaak in voorbereiding tegen ING. In die zaak is de dagvaarding afgeleverd, maar er zijn nog geen zittingen geweest.

Meer uit Binnenland

Kabinet komt eind 2026 terug op geld voor Lelylijn

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet komt eind 2026 met meer informatie over geld voor de Lelylijn, het gestrande spoorproject om de Randstad met Noord-Nederland te verbinden. Dat is de "intentie" van ov-staatssecretaris Chris Jansen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

8 minuten geleden
Justitie België eist 10 jaar cel voor Bolle Jos om drugstransport

DENDERMONDE (ANP/BELGA) - Justitie in België heeft dinsdag tien jaar cel geëist tegen Jos Leijdekkers. De voortvluchtige Brabander wordt ervan verdacht de opdrachtgever te zijn van een cocaïnetransport dat op 26 juni 2020 werd onderschept in de haven van Antwerpen.

16 minuten geleden
Woning in Amsterdam vier keer in korte tijd doelwit explosie

AMSTERDAM (ANP) - Bij een woning aan de Leeuw van Vlaanderenstraat in Amsterdam Nieuw-West is dinsdagochtend vroeg een explosie geweest. Het is volgens de politie de vierde ontploffing in korte tijd bij het huis. Begin februari besloot burgemeester Femke Halsema cameratoezicht in te stellen in de straat.

28 minuten geleden
Herdenking 25 jaar vuurwerkramp druk bezocht

ENSCHEDE (ANP) - De herdenking van de vuurwerkramp in Enschede, precies 25 jaar geleden, was dinsdagmiddag druk bezocht. Volgens de gemeente kwamen er naar schatting tussen de 1000 en 1500 mensen naar het monument Het verdwenen huis tussen hemel en aarde.

34 minuten geleden
Kabinet houdt moederbedrijf Staatsloterij in overheidshanden

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Loterij, het moederbedrijf van onder meer de Staatsloterij, Lotto en Toto, blijft in overheidshanden. Dat schrijft staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Financiën) aan de Tweede Kamer. De afgelopen jaren zijn verschillende mogelijkheden tot privatisering in kaart gebracht, maar het kabinet wil het bedrijf toch als staatsdeelneming behouden.

48 minuten geleden
NAVO-ambassadeur verzekert: Trump komt naar top in Den Haag

BRUSSEL (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump komt volgende maand naar Den Haag voor de NAVO-top, verzekert de Amerikaanse ambassadeur bij het bondgenootschap. "Ik verwacht en plan het, en we moeten er helemaal van uitgaan dat Donald Trump in Den Haag zal zijn voor de top", zei ambassadeur Matt Whitaker.

51 minuten geleden
Personeelstekort blijft justitie- en asielsector parten spelen

DEN HAAG (ANP) - Een tekort aan personeel en middelen bij uitvoeringsorganisaties binnen justitie, veiligheid, asiel en migratie kan zorgen voor veiligheidsproblemen, meldt de Inspectie van Justitie en Veiligheid in haar jaarbericht. De problemen spelen bij alle organisaties die hieronder vallen, zoals de politie, de brandweer, de Immigratie- en Naturalisatiedienst en het gevangeniswezen.

1 uur geleden