Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Middelburg wil geen vijf ton geven voor theaterinstallatie

Middelburg wil geen vijf ton geven voor theaterinstallatie

MIDDELBURG - De vorig jaar afgeronde renovatie van de schouwburg in Middelburg is zeven ton goedkoper uitgevallen dan gedacht.

De gemeenteraad had 8,5 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Middelburg kan de zeven ton niet aan iets anders uitgeven. “We hebben moeten lenen om de verbouwing van de schouwburg te bekostigen”, schrijft het college van burgemeester en wethouders in een memo aan de raad. De kapitaallasten gaan de komende jaren wel met 54.000 euro omlaag.

Technisch

Dat ze het geld voor de verbouwing heeft moeten lenen, is één van de redenen waarom het college geen vijf ton beschikbaar wil stellen aan exploitant Frans Lievens voor aanpassingen aan de trekkenwand, de technische installatie voor het decor, aan de achterzijde van het podium.

Eisen

Vervanging van de wand was sowieso niet opgenomen in het programma van eisen en de installatie voldoet nog volgens de wet- en regelgeving. Het Liftinstituut heeft alle installaties in het theater gecontroleerd na de oplevering. Ze deed enkele aanbevelingen voor de trekkenwand wat betreft de veiligheid.

Het college zegt dat de wand de verantwoordelijkheid is van Lievens, Middelburg is alleen verantwoordelijk voor het gebouw.

Wensen

Daarnaast heeft de gemeente, bovenop het programma van eisen, aanvullende wensen ingewilligd en flink geïnvesteerd in maatregelen om de duurzaamheid te verbeteren. Er zijn warmtepompen gekocht en zonnepanelen op het dak geplaatst. Door dat laatste gaat de energierekening waarschijnlijk flink omlaag.

Reserveren

Het onderhoud is ook op peil gebracht. De komende jaren hoeft er weinig tot niets te worden gedaan aan het gebouw, denkt het gemeentebestuur. “Er kunnen voldoende middelen worden gereserveerd voor grote uitgaven zoals een upgrade van de trekkeninstallatie”, zegt het college.  

Meer uit Middelburg

Vier auto's beschadigd vanwege autobrand in Middelburg

MIDDELBURG - In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn in Middelburg vier personenauto's beschadigd geraakt door brand. De brandweer heeft de voertuigen geblust.

1 dag geleden
Hardleerse Middelburger zonder rijbewijs voor derde keer betrapt achter het stuur

ZIERIKZEE - Een 39-jarige Middelburger is afgelopen nacht op de N256 voor de derde keer betrapt op het rijden in een auto zonder geldig rijbewijs. Vanwege de recidive krijgt hij niet alleen een proces-verbaal, maar is ook de auto waarin hij reed in beslag genomen.

1 dag geleden
Volume veel te hoog: TV wordt ingenomen door politie in Middelburg

MIDDELBURG - De politie heeft vannacht in Middelburg een televisie in beslag genomen. Dit naar aanleiding van geluidsoverlast. Het was namelijk niet de eerste keer dat de politie naar het adres moest.

1 dag geleden
Koningin Máxima op bezoek bij Middelburgse inspiratiesessie

MIDDELBURG - Koningin Máxima was gisteren, woensdagmiddag 21 februari in Poppodium De Spot in Middelburg aanwezig tijdens de inspiratiesessie 'Méér Kunst en Cultuur in School en Omgeving'. Tijdens deze bijeenkomst bespraken educatie- en cultuurorganisaties uit de provincie Zeeland hoe zij leerlingen gelijke kansen kunnen bieden met behulp van de verlengde schooldag en het integreren van kunst en cultuur in het onderwijs. Koningin Máxima is erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas.

3 dagen geleden
Marcel Fränzel waarnemend burgemeester in Middelburg

MIDDELBURG - De commissaris van de Koning in de provincie Zeeland, de heer drs. J.M.M. (Han) Polman, heeft de heer M.A. (Marcel) Fränzel MSc. (1960) benoemd als waarnemend burgemeester van Middelburg. Zijn benoeming gaat in op 13 maart 2024. Dit besluit volgt op de benoeming van de heer mr. H.M. (Harald) Bergmann als burgemeester van de gemeente Schiedam per diezelfde datum.

4 dagen geleden
Oekraïense klanken vanaf de stadhuiscarillon in Veere

VEERE - Het is deze week twee jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel. Om de Oekraïense vluchtelingen te laten weten dat Nederland meeleeft, laat stadsbeiaardier David van der Vlies op donderdag 22 februari van 12.00 tot 13.00 uur. Oekraïense muziek horen van het carillon in Veere.

4 dagen geleden
Traumahelikopter ingezet voor reanimatie in Middelburg

MIDDELBURG - De Rotterdamse traumahelikopter is woensdagmorgen ingezet voor een reanimatie in Middelburg. De patiënt is per traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.

4 dagen geleden