Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mexicaanse president wil andere Amerikaanse statenorganisatie

Mexicaanse president wil andere Amerikaanse statenorganisatie

MEXICO-STAD (ANP/BLOOMBERG) - De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador wil een heel andere en nieuwe Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Hij zei dat hij een echt autonome organisatie wil die eerlijk kan bemiddelen tussen partijen in het werelddeel (Amerika). Hij vindt dat de OAS nu vooral één partij dient waarmee hij waarschijnlijk de Verenigde Staten bedoelt.

Binnen de 35 leden tellende organisatie zijn recent conflicten ontstaan over onder meer de rol van voorzitter Luis Almagro. Vooral Argentinië en Mexico ergeren zich aan zijn standpunten ten aanzien van het regime in Venezuela en de machtswisseling in Bolivia in 2019.

Sinds de negentiende eeuw zijn er op het continent pogingen gedaan de landen tot samenwerking te brengen in een soort statenbond. Aanvankelijk uit angst dat koloniale Europese mogendheden gebieden zouden terugeisen. In de Tweede Wereldoorlog stonden uiteindelijk vrijwel alle Amerikaanse landen achter de VS in de strijd tegen Duitsland en Japan en in 1948 vloeide daar de OAS uit voort. Het hoofdkwartier is in Washington gevestigd. De VS zagen toen in de OAS een instrument om tijdens de Koude Oorlog de eigen wereldpolitiek te bevorderen en ze hebben de OAS lange tijd gedomineerd. Canada wilde pas in 1990 lid worden. Nederland, waar bijna 1000 vierkante kilometer Amerika bijhoort, is waarnemend lid van de OAS.

Meer uit Buitenland

Zelensky aan G7: Rusland rekent erop dat steun Oekraïne instort

KYIV (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat Rusland erop rekent dat westerse steun aan Oekraïne instort. Hij waarschuwde voor dat scenario tijdens een virtuele meeting met de leiders van de G7, een groep van zeven industrielanden waaronder de Verenigde Staten.

27 minuten geleden
VN-chef geeft Veiligheidsraad zeldzame waarschuwing over Gaza

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties heeft bij de VN-Veiligheidsraad een waarschuwing afgegeven over de situatie in Gaza. Daarvoor maakte hij gebruik van een artikel uit het handvest van de organisatie dat zelden wordt aangehaald. Guterres heeft de Veiligheidsraad laten weten dat hij de oorlog tussen Israël en Hamas ziet als een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid.

50 minuten geleden
Biden belooft Kyiv 175 miljoen in afwachting van miljardenpakket

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat aankondigen dat hij 175 miljoen dollar (162 miljoen euro) vrijmaakt voor extra militaire steun aan Oekraïne, meldt een Amerikaanse overheidsbron. De belofte doet hij in afwachting van een miljardenpakket dat door het Congres moet worden goedgekeurd.

1 uur geleden
Poetin aangekomen in Saudi-Arabië, spreekt met de kroonprins

RIYADH (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin is in Saudi-Arabië aangekomen. Hij spreekt daar met kroonprins Mohammed bin Salman onder meer over olie, de oorlog in Gaza en de oorlog in Oekraïne, zegt het Kremlin. Het is de tweede stop van Poetin tijdens een zeldzaam bezoek aan het Midden-Oosten, na een eerdere stop in de Verenigde Arabische Emiraten.

1 uur geleden
Oud-voorzitter Kevin McCarthy verlaat het Amerikaanse Congres

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse parlementsvoorzitter Kevin McCarthy verlaat het Huis van Afgevaardigden. De Republikein, die dit najaar als voorzitter werd afgezet, schrijft in de Wall Street Journal dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar stelt.

2 uur geleden
Europese Commissie wil extra geld voor beveiliging synagoges

BRUSSEL (ANP) - Er komt als het aan de Europese Commissie ligt extra Europees geld voor de beveiliging van synagoges, moskeeën en kerken. Het geld is onderdeel van een reeks van maatregelen die de Europese Commissie woensdag versneld heeft voorgesteld om de toenemende polarisatie tegen te gaan.

3 uur geleden
UNESCO voegt iftar toe aan lijst van immaterieel erfgoed

KASANE (ANP) - De iftar, de maaltijd die tijdens de ramadan na zonsondergang wordt gegeten, is opgenomen op de lijst van immaterieel erfgoed van UNESCO. Het Immaterieel Erfgoed Comité van de VN-organisatie heeft een gezamenlijke aanvraag hierover goedgekeurd van Iran, Turkije, Azerbeidzjan en Oezbekistan.

3 uur geleden