Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mexicaanse president laat heel veel gevangenen vrij

Mexicaanse president laat heel veel gevangenen vrij

MEXICO-STAD (ANP) - De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft aangekondigd dat hij per decreet vóór half september heel veel gevangenen vervroegd vrijlaat.

Het gaat volgens hem om alle gevangenen die al meer dan tien jaar vastzitten in federale penitentiaire inrichtingen wegens niet ernstige delicten zonder dat er een definiteve veroordeling is geweest. Voorts worden alle gevangnenen die ouder zijn dan 75 jaar en geen halsmisdaden op hun geweten hebben, vervroegd vrijgelaten. Ook chronisch zieken die geen zware misdrijven hebben begaan en ouder zijn dan 65 jaar worden allemaal vrijgelaten.

Voorts zullen alle gevangenen in federale gevangenissen die kunnen aantonen dat ze tijdens hun detentie zijn gemarteld op vrije voeten komen. Het zal worden beoordeeld aan de hand van internationale richtlijnen over de opsporing en documentatie van foltering die in 1999 door de Verenigde Naties zijn geformuleerd. Het is nog onbekend hoeveel mensen door de maatregelen hun vrijheid terug kunnen krijgen.

In Mexico zitten bijna 215.000 mensen in gevangenissen, van wie er naar schatting circa 90.000 in voorrest zitten en soms zelfs na jaren nog steeds niet zijn veroordeeld in een proces. Ondanks de pandemie is het aantal gevangenen afgelopen jaar sterk gestegen. Er werden 14.000 meer mensen opgesloten en dat is volgens Mexicaanse media een triest jaarrecord. Wegens wantoestanden, geweld, ziekten, trage justitie en overbevolking wil López Obrador het aantal gevangenen terugdringen en het gevangeniswezen hervormen. Eerder sloot hij een aantal penitentiaire inrichtingen die werden gerund door particuliere ondernemingen wegens wantoestanden.

Meer uit Buitenland

Hamas: 700 doden in Gaza in afgelopen 24 uur bij aanvallen Israël

GAZA-STAD (ANP/DPA) - In de afgelopen 24 uur zijn zevenhonderd Palestijnen omgekomen bij Israëlische aanvallen op de Gazastrook, stelt de Palestijnse beweging Hamas. De cijfers konden niet worden geverifieerd.

1 uur geleden
Emir Qatar bespreekt met Macron permanent staakt-het-vuren Gaza

DOHA (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft zaterdagavond in de Qatarese hoofdstad Doha gesproken met de emir, sjeik Tamim bin Hamad al Thani, over onder meer de situatie in de Gazastrook. De leider van de oliestaat benadrukte in dat gesprek "het belang van een permanent staakt-het-vuren", meldt staatspersbureau QNA.

2 uur geleden
Kleine eilandstaten op de klimaattop: we hebben nu actie nodig

DUBAI (ANP) - Het is cruciaal dat landen actie ondernemen om de opwarming van de aarde te beperken, benadrukten afgevaardigden van kleine eilandstaten in de Stille Oceaan tijdens de klimaattop in Dubai. "De tijd is op", zei Grace Malie uit Tuvalu. "Als we ooit de grens van 1,5 graad overschrijden, dan ben ik bang dat we ons land zullen verliezen."

3 uur geleden
Treinverkeer in zuiden Duitsland voorlopig ontregeld door sneeuw

MÜNCHEN (ANP) - Het treinverkeer in het zuiden van Duitsland blijft nog enkele dagen ontregeld door de grote hoeveelheid sneeuw die er is gevallen. Van en naar München rijden vooralsnog geen treinen. De situatie op de wegen is in die regio wel verbeterd ten opzichte van zaterdag.

4 uur geleden
Luchthaven München weer open na sluiting om hevige sneeuwval

MÜNCHEN (ANP) - De luchthaven van München is zondag sinds 06.00 uur weer open na een sluiting wegens hevige sneeuwval. Het vliegveld, het op na drukste van Duitsland, ging een dag eerder dicht.

5 uur geleden
VS-defensieminister: Israël riskeert strategische nederlaag

WASHINGTON (ANP) - Als Israël niet meer doet om in de Gazastrook burgerdoden te vermijden of in de Westoever geweld door kolonisten in te perken, dan riskeert het land in zijn oorlog met Hamas een strategische nederlaag. Dat zegt de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin.

7 uur geleden
Uitgebreide Israëlische bombardementen gemeld in Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/AFP) - In de nacht van zaterdag op zondag heeft Israël opnieuw aanvallen uitgevoerd op de Gazastrook, ook in het zuiden waar naar schatting 1,7 miljoen inwoners heen zijn gevlucht.

7 uur geleden