
Met schikking Afsluitdijk zet BAM streep onder het verleden
AMSTERDAM (ANP) - In de cijferrapportage van bouwbedrijf BAM kreeg de schikking rond de werkzaamheden aan de Afsluitdijk beperkte aandacht, maar toch was dat een belangrijk punt. Daarmee zet het bedrijf een streep onder een periode waarbij grote projecten gepaard gingen met grote kostenoverschrijdingen. Dat kostte BAM vele miljoenen en leidde tot een cultuuromslag.
"We hebben enorme discussie gehad over het Afsluitdijkproject", zegt topman Ruud Joosten van BAM over het project waarbij verkeerde informatie vanuit Rijkswaterstaat leidde tot veel extra kosten. Uiteindelijk werd daarbij besloten "een complex deel van de opdracht" uit de deal met BAM te tillen en opnieuw aan te besteden. "Aan die aanbesteding doen we ook niet mee", aldus Joosten.
BAM besloot door de slechte ervaringen niet meer mee te doen aan aanbestedingen voor grote projecten waarbij alle risico bij de bouwer komt te liggen. Een nieuw akkoord met Schiphol voor het afbouwen van de A-Pier is dan ook tekenend voor het nieuwe BAM. "We gaan daar eerst goed kijken wat er precies moet gebeuren en de kosten daarvoor", legt Joosten uit. Als uit dat overleg geen afspraak komt waar beide partijen mee kunnen leven, dan kan dat ook betekenen dat BAM zich terugtrekt.
Nieuwe kansen
Die grote infrastructuurprojecten heeft BAM ook steeds minder nodig, aldus Joosten. "We zien heel veel kansen op het gebied van duurzaam bouwen, de elektrificatie met bijvoorbeeld windmolenparken, maar ook de digitalisering van Nederland. We leggen nu al heel veel glasvezelkabels aan." Ook bij dijkversterking zijn er kansen voor BAM. "Door klimaatverandering is daar veel aandacht voor."
Tegelijkertijd blijft BAM een grote speler op de markt voor de huizenbouw. Het bedrijf keek de afgelopen tijd dan ook scherp naar de gesprekken die stikstofbemiddelaar Johan Remkes voerde. Daar liet het bedrijf zich, net als branchegenoten, vertegenwoordigen door koepelorganisatie Bouwend Nederland. "Het is nu belangrijk dat we gezamenlijk tot een oplossing komen", meent Joosten. "We moeten niet een groep de zwartepiet toespelen, maar naar voren kijken."
Behalve stikstofproblematiek en weinig afgegeven bouwvergunningen, speelt ook de inflatie BAM wel enigszins parten. "We proberen de gestegen kosten voor materialen zo veel mogelijk door te berekenen, maar dat lukt soms niet helemaal." Ook merkt BAM dat met name bij de bouw van bedrijfsgebouwen opdrachtgevers aarzelen of dit wel het juiste moment is.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse minister van Financiën heeft geen goed woord over voor het verlagen van de kredietrating van de Verenigde Staten door beoordelaar Moody's. "Moody's loopt achter de feiten aan, dat denkt iedereen over kredietbeoordelaars", zei minister Scott Bessent zondag in een interview met nieuwszender NBC.
31 minuten geledenCANNES (ANP) - Er wordt een televisieserie gemaakt over het verhaal van de broers Adolf en Rudolf Dassler, de oprichters van sportkledingmerken Adidas en Puma. Dat hebben de producenten zondag aangekondigd. De in Hollywood gevestigde filmproducent No Fat Ego steunt het project, dat ook de goedkeuring heeft van de familie achter het Adidas-imperium. Scriptschrijver Mark Williams, de maker van de populaire Netflix-serie Ozark, is aangetrokken om het project te leiden.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Horecazaken in en bij Den Haag verwachten veel minder gasten vanwege de NAVO-top in juni. Mensen hebben restaurantreserveringen afgezegd en bedrijven vrezen omzetverlies, sommige zelfs wekenlang. De Rijksoverheid heeft mensen opgeroepen om van maandag 23 tot en met donderdag 26 juni de Randstad te mijden vanwege wegafsluitingen in en rond Den Haag.
7 uur geledenBEIJING (ANP/RTR) - China heeft zondag heffingen tot bijna 75 procent opgelegd aan de import van POM-copolymeren, een soort technisch plastic voor industriële toepassingen. Daarmee wil de regering in Beijing dumping tegengaan. Het Chinese ministerie meldt dat de heffingen gelden voor de Europese Unie, de Verenigde Staten, Japan en Taiwan.
8 uur geledenTAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - Nvidia-topman Jensen Huang ziet geen bewijs dat chips van het Amerikaanse concern ondanks exportbeperkingen alsnog op de Chinese markt terechtkomen. De Verenigde Staten hebben deze beperkingen ingevoerd op bepaalde geavanceerde AI-chips om te voorkomen dat China ze voor militaire doeleinden kan gebruiken. Er bestaan al langer zorgen dat deze chips via andere landen alsnog in China komen.
1 dag geledenBRUSSEL (ANP/BELGA) - Dinsdag rijden er minder internationale treinen van en naar België vanwege een staking. NS International meldt dat hierdoor zestien Eurocity Direct- en negen EuroCity-treinen uitvallen tussen Rotterdam en Brussel. Mogelijk worden ook Eurostar-treinen van en naar Frankrijk geschrapt.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Peter Wennink, de oud-topman van ASML, denkt dat Europa de achterstand op techgebied met de Verenigde Staten kan verkleinen. Daarvoor is volgens hem wel simpelere regelgeving en een beter werkende kapitaalmarkt nodig. "Als we die zaken goed krijgen en voldoende samenwerken, kunnen we echt wel grote innovaties in Europa tot stand brengen", zegt hij in een interview met het Belgische dagblad De Tijd.
1 dag geleden