
'Met het Namenmonument halen we hun namen terug'
AMSTERDAM (ANP) - In het bijzijn van enkele tientallen genodigden is in Amsterdam de eerste steen gelegd voor het Nationaal Holocaust Namenmonument. De 91-jarige Jacqueline van Maarsen, de hartsvriendin van Anne Frank, verrichte de officiële handeling door de steen op zijn plaats neer te leggen.
De naam op de eerste steen is die van Dina Frankenhuis. Ze werd op 4 juni 1943, op 20-jarige leeftijd, vermoord in Sobibor. Dina Frankenhuis werkte als kantoorbediende en woonde met haar ouders in Amsterdam.
Het monument aan de Weesperstraat, in de voormalige Jodenbuurt, is een ontwerp van de Pools-Joods-Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Het gaat uiteindelijk 102.000 stenen met namen van Nederlandse Holocaustslachtoffers tellen, zowel Joden als Sinti en Roma, "die gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord en geen eigen graf hebben. Ze zijn van de aardbodem verdwenen. Van ruim 70 procent van hen is er geen enkele nabestaande, wordt de naam nooit meer genoemd en wordt er nooit meer aan hen gedacht. Met het Namenmonument halen we hun namen terug", zei initiatiefnemer Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité voorafgaand aan de eerstesteenlegging.
Veiling
Jacqueline van Maarsen droeg financieel bij aan de bouw van het monument. Ze schonk een groot deel van de opbrengst van een veiling van een gedichtje van Anne Frank, die het schreef voor haar zus Christine van Maarsen. Die veiling bracht 140.000 euro op. Na de plechtigheid memoreerde ze: "Toen ik dat papiertje van mijn zuster veilde, toen bracht dat zo verschrikkelijk veel geld op dat ik dacht: dat kan ik niet bewaren, dus dat moet naar een goed doel in haar naam. En dit monument was wel een heel belangrijk iets. Meneer Grishaver heeft er heel erg veel moeite voor gedaan."
Aan de bouw van het namenmonument, een initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité, ging een lange juridische strijd vooraf. Eerst was er gedoe rondom de eerste beoogde locatie, het Wertheimpark, waar omwonenden in het geweer kwamen. Toen de gemeente daarna koos voor de groenstrook tussen de Weesperstraat en de Hoftuin, wilden ook daar omwonenden de komst tegenhouden. Zij vonden het ontwerp te groot en waren bang voor een te grote toeloop van bezoekers. Uiteindelijk gaf de Raad van State afgelopen november groen licht voor de bouw van het monument.
Op deze plek, tussen de Hermitage en de Hortus, kunnen nabestaanden hun omgekomen dierbaren herdenken. Iedereen die dat wil, kan voor 50 euro een steen adopteren. Het Namenmonument is naar verwachting halverwege 2021 klaar.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De William Schrikker Stichting en pleegzorgorganisatie Enver zijn aansprakelijk gesteld omdat ze de biologische moeder van het Vlaardingse pleegmeisje de kans hebben ontnomen als familie verder te leven. Dat is een schending van het recht op familieleven, bevestigt advocaat Frank Hamers berichtgeving van De Telegraaf.
5 uur geledenTEL AVIV (ANP) - De Nederlander Mark van Rennes, de kapitein van een activistenschip dat naar de Gazastrook wilde varen, wordt maandag Israël uitgezet. Dat meldt de Arabisch-Israëlische mensenrechtenorganisatie Adalah. Van Rennes en twee andere vrijwilligers werden daar vastgehouden nadat ze waren opgepakt toen ze met het schip Madleen hulpgoederen wilden afleveren in Gaza.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders die Israël willen verlaten vanwege de raketaanvallen, moeten dat over land doen via Egypte of Jordanië. Vanaf daar kan de reis richting Europa worden vervolgd met het vliegtuig. In Israël is het luchtruim gesloten, meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.
10 uur geledenVUGHT (ANP) - Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught zijn zondagmiddag de kindertransporten van juni 1943 herdacht. Onder anderen Esther en Selma Huffener, kleindochters van oud-gevangene Lotty Huffener die haar zusje verloor, hielden samen een toespraak.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De eerste deelnemers aan het Rode Lijn-protest in Den Haag hebben het Malieveld weer bereikt, ziet een ANP-verslaggever. De groep demonstranten liep zondagmiddag vanaf het Malieveld, waar eerst nog een podiumprogramma was, naar het Vredespaleis en terug. Het Malieveld is het eindpunt van het protest.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Oud-directeur van het Rijksmuseum Henk van Os is zaterdagavond in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat laat zijn familie weten. Van Os is 87 jaar geworden.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Aan het Rode Lijn-protest tegen het geweld in Gaza zondag in Den Haag doen 150.000 mensen mee, meldt de organisatie. In hoeverre het aantal van 150.000 deelnemers klopt, is lastig na te gaan. De politie spreekt zich tegenwoordig doorgaans niet meer uit over aantallen deelnemers van demonstraties.
14 uur geleden