
Met een warmtecamera je woning bekijken
‘s-HEER ABTSKERKE - Zijn er in huis kieren of gaten waaruit kostbare warmte verdwijnt? Via werkgroep Duurzaam ‘s-Heer Abtskerke kunnen inwoners van het dorp met een warmtecamera hun huis van binnen en buiten inspecteren. Op die manier krijgen zij een beter beeld van de isolatie in hun huis.
Het initiatief begon vier jaar geleden bij het ‘Borsele 2030’-programma. Dat project, gericht op de toekomst van vervoer, leefbaarheid en wonen in de gemeente, leidde er toe dat in verschillende kernen initiatieven ontstonden van inwoners die ook graag iets wilden bijdragen aan een duurzame toekomst. Hans Beuger uit ‘s-Heer Abtskerke was een van hen en ging samen met andere inwoners om de tafel om te kijken hoe ze iets in het dorp konden creëren dat ten dienste staat van de inwoners als het gaat om duurzaamheid. ‘’We zijn met een zestal vrijwilligers en buigen ons over allerlei onderwerpen in het dorp’’, legt Beuger uit. ‘’Die onderwerpen verdelen we onder in twee pijlers. De rode pijler, gericht op de energietransitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie en de groene pijler, gericht op de leefbaarheid, biodiversiteit en groenstructuur in het dorp.’’
Een van de eerste ideeën van de werkgroep was de warmtecamera. Ook een elektrische deelauto voor het dorp passeerde de revue, maar haalde het niet vanwege te weinig belangstelling onder de inwoners. ‘’De warmtecamera heeft de gemeente voor ons aangeschaft. Om te leren hoe hij werkt en hoe we de resultaten moeten interpreteren zijn we een avond op cursus geweest bij de HZ University of Applied Sciences’’, vertelt Beuger. ‘’Daarna hebben we een systeem gecreëerd waarin we de warmtefoto’s interpreteren in een rapport voor de bewoner. Dit rapport is uiteraard geen bouwadvies, maar het kan wel een nieuwe kijk geven op de woning.’’
Zonsopgang
Na een proef in februari 2020 kon de werkgroep aan de slag, maar er was nog maar weinig te doen. ‘’De eerste winter hadden we slechts vijf aanmeldingen en de winter daarna konden we niets doen vanwege de lockdown’’, zegt Beuger. ‘’Deze winter is dat niet anders, ondanks de energiecrisis. Toch blijven we doorgaan met de camera, want voor de mensen die het wel willen weten kan het onderzoek heel waardevol zijn.’’ Op een woensdagochtend gaat Beuger eropuit met de camera om een huis in het dorp te onderzoeken. De weersomstandigheden zijn van groot belang bij het gebruik van de camera, legt hij uit. ‘’We proberen het altijd voor zonsopgang te doen, want zodra er warme zonnestralen op het huis vallen, gaat de camera onbelangrijke warmtevlekken weergeven. Ook is het van belang dat bewoners de verwarming ‘s nachts aan laten, omdat het temperatuurverschil met buiten idealiter vijftien graden moet zijn.’’
Stefan Otte heeft het huis dat Beuger onderzoekt recent gekocht en is volop bezig met de verbouwing. ‘Ik zag de oproep over de warmtecamera en het leek me interessant om zicht te krijgen op de isolatie van het huis, aangezien wij druk bezig zijn met kijken naar hoe we dit huis het beste kunnen isoleren, verwarmen en voorzien van stroom’’, zegt Otte. Het onderzoek legde geen schrikbarende resultaten bloot. Het zag er allemaal goed uit. ‘’Op een aantal ‘blauwe’ plekjes op het dak in de keuken, wellicht lekkage of weinig isolatie, kwam er op de warmtecamera niets geks naar voren. Dat is goed om te weten’’, zegt de kersverse bewoner.
Meer uit Beveland
SINOUTSKERKE - Natuurmonumenten pompt water in natuurgebied De Poel bij Sinoutskerke. Deze noodmaatregel is hard nodig nu de aanhoudende droogte gevolgen heeft voor de bodem, de planten én de weidevogels in het ganzengebied. Ecoloog Wouter Stempher van Natuurmonumenten luidt daarom de noodklok.
3 uur geledenGOES - De afdeling radiologie van ziekenhuis Adrz in Goes maakt sinds eind april gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om röntgenfoto's te beoordelen op botbreuken. 'Het gaat om een proef in de weekeinden', laat het ziekenhuis in een persbericht weten.
6 uur geledenKORTGENE - Op 10 mei houden Delta Marine en partners een gratis toegankelijke Sail-INN rond de haven te Kortgene. Het thema is "Veiligheid op en aan het water". Dit thema is gekozen omdat het steeds drukker wordt op en aan het water en omdat niet iedere waterrecreant zich bewust is van de veiligheid.
7 uur geleden's-GRAVENPOLDER - Mevrouw Steijn-Vermue uit 's-Gravenpolder is honderd jaar geworden.
1 dag geledenHEINKENSZAND - Lokaal Impact Fonds Borsele houdt op dinsdag 20 mei een bijeenkomst voor alle verenigingen en stichtingen in De Stenge in Heinkenszand. Het fonds is bedoeld om lokale initiatieven in de gemeente Borsele financieel te steunen. Het gaat om initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid, duurzaamheid en sociale samenhang in de dorpen van Borsele.
1 dag geledenGOES - Op de kruising van de Wijngaardstraat en de Kolveniershof in Goes zijn gisteravond rond 22.30 uur een auto en een elektrische step met elkaar in botsing gekomen.
1 dag geledenGOES - De gemeente Goes behoort tot de duurste gemeenten in Zeeland om te trouwen op vrijdagmiddag. Een bruidspaar betaalt 503 euro voor een vrijdagmiddagceremonie. Daarmee staat Goes op de vijfde plek qua kosten. Middelburg is met 730 euro de duurste gemeente.
1 dag geleden