Met beroep op 'religiekritiek' noemt Wilders de islam walgelijk
DEN HAAG (ANP) - Enkele dagen voordat een kabinet met daarin voor het eerst PVV-ministers op het bordes staat, slaat Geert Wilders op X een felle toon aan. Met een beroep op religiekritiek, wat volgens de zogenoemde basislijn rechtstaat van de coalitie geoorloofd is, noemt hij de islam een "walgelijke, verwerpelijke, gewelddadige en haatdragende religie". Wilders haalde aan dat hij al jarenlang bedreigd wordt vanuit extreem-islamitische hoek.
De afgelopen tijd was er in de Tweede Kamer discussie wat wel en niet valt binnen de grenzen van de basislijn, bleek tijdens verschillende hoorzittingen met beoogd bewindslieden. Beoogd PVV-vicepremier Fleur Agema kreeg bijvoorbeeld vragen over eerdere uitlatingen over 'de-islamisering'.
Ook werden PVV-ministers Marjolein Faber (Asiel en Migratie) en Reinette Klever (Buitenlandse Handel) ondervraagd over hun gebruik van de complottheorie over 'omvolking'. Staatssecretaris Chris Jansen (PVV, Infrastructuur) wilde geen afstand doen van een eerdere tweet over 'minder, minder, minder' Marokkanen.
Mening coalitiegenoten
Waar vooral PVV-bewindspersonen tot verantwoording werden geroepen, kregen ook ministers en staatssecretarissen van VVD en NSC de vraag wat zij vinden van dergelijke uitspraken. VVD-minister Sophie Hermans (Klimaat) zei collega-bewindslieden aan te spreken als zij dergelijke woorden weer gebruiken. PVV-leider Wilders zit overigens niet in het kabinet.
Coalitiepartner VVD wilde woensdagavond niet reageren op de vraag of Wilders' uitlatingen op X over de grens van de coalitieafspraken gaan. NSC en BBB waren niet bereikbaar voor commentaar.
Omtzigt
Eerder in de formatie stopte NSC-leider Pieter Omtzigt nog met onderhandelen, omdat eerdere uitspraken van PVV'ers leidden tot een "rechtsstatelijke afstand" met Wilders' partij die hij niet te overbruggen vond. Hij gaf toen aan alleen te willen gedogen, maar committeerde zich later toch aan de nieuwe rechtse coalitie.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het alternatief voor de huidige box 3-belasting is definitief met een jaar uitgesteld, meldt staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Fiscaliteit). Na een uitspraak van de Hoge Raad moet er nog te veel gebeuren voordat het nieuwe systeem voor vermogensbelasting klaar is.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof hoopt dat lhbti-jongeren zich niet laten intimideren door weerstand tegen Paarse Vrijdag. Die dag is bedoeld om de emancipatie van deze jongeren te bevorderen, maar stuit volgens een peiling van de NOS op meer en meer tegengeluiden. Schoof doet ook een beroep op scholen en docenten.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het drinkwater voldeed vorig jaar bij 601 metingen niet aan de normen. Meestal ging het om stoffen die geen direct gevaar voor de volksgezondheid vormen. Bij 24 metingen werden ziekmakende bacteriën zoals enterococcen of E.coli gevonden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Alle werkenden betalen in 2026 iets meer belasting om te voorkomen dat het gedoe rond de btw-verhoging op cultuur, sport en boeken de schatkist geld kost. Dat meldt staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Fiscaliteit) aan de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Vanaf 1 januari 2026 betalen consumenten overal hetzelfde voor wegwerpbekers of -bakjes op bijvoorbeeld stations of bij tankstations. Nu bepalen ondernemers nog zelf de prijs, wat tot onduidelijkheid leidt. Daarom wordt de meerprijs overal 25 eurocent, meldt staatssecretaris Chris Jansen (Milieu).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de politie hadden de eigen informatiebeveiliging niet op orde. Dat concludeert de Auditdienst Rijk, de accountantsdienst van de rijksoverheid, in een rapport naar aanleiding van het lekken van staatsgeheimen door oud-NCTV'ers naar Marokko. Justitieminister David van Weel is "erg geschrokken".
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof begrijpt dat zijn zorgminister Fleur Agema erg bezorgd is over haar begroting, nu de coalitie en vier oppositiepartijen zorggeld hebben gebruikt om onderwijsbezuinigingen deels terug te draaien. "We kijken hoe we hier de komende periode goed mee omgaan", zei Schoof op zijn wekelijkse persconferentie. Maar, zo zegt hij ook, "sommige pijnlijke keuzes zijn onvermijdelijk".
1 dag geleden