Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Merkel reageert in rampgebied geschokt op omvang verwoestingen

Merkel reageert in rampgebied geschokt op omvang verwoestingen

SCHULD (ANP) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel reageerde tijdens een bezoek aan het rampgebied in Rijnland-Palts geschokt op de schaal van de catastrofe. Ze zei tijdens een persconferentie in de plaats Adenau dat het de Duitse taal bijna ontbreekt aan woorden om de omvang van de verwoestingen te kunnen omschrijven.

Merkel ging zondag met regiopremier Malu Dreyer naar de plaats Schuld, in het zwaar getroffen district Ahrweiler. Hoogwater verwoestte daar huizen en heeft veel levens gekost. In Ahrweiler vielen 110 van de 156 doden die in Duitsland zijn gevallen door de zware regenval en overstromingen van de afgelopen dagen. Ook raakten er zeker 670 mensen gewond.

Dreyer denkt dat het lang gaat duren voordat de wederbouw in Rijnland-Palts is voltooid. Op dit moment ligt de prioriteit bij de reddingswerkzaamheden. Er worden nog steeds mensen vermist. De regiopremier zegt niet te zullen rusten voordat zij allemaal zijn teruggevonden. Ook Merkel noemde het reddingswerk de "absolute prioriteit".

Opschieten

Merkel verklaarde verder dat de wereld "moet opschieten" in de strijd tegen klimaatverandering. Er moet volgens haar meer rekening worden gehouden met het klimaat dan in de voorgaande jaren, zowel op de korte als lange termijn. "We zien met welke kracht de natuur kan handelen. We moeten ons tegen deze kracht verzetten."

De bondskanselier zei eind augustus weer naar Schuld te willen gaan en stelde haar landgenoten hulp in het vooruitzicht. De regering komt volgens haar komende woensdag met een steunpakket.

Meer uit Buitenland

Boris Johnson treedt af als parlementslid om partygate-onderzoek

LONDEN (ANP) - De Britse oud-premier Boris Johnson treedt af als lid van het Lagerhuis om een onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal. Volgens Britse media heeft hij zijn zetel voor het district Uxbridge and South Ruislip per direct ingeleverd. Johnson zegt in een verklaring dat hij de resultaten van een parlementair onderzoek heeft ontvangen en dat die onderzoekscommissie hem uit het parlement probeerde te duwen.

2 uur geleden
Vrijgegeven stukken: Trump verdacht van 37 misdrijven

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

3 uur geleden
Advocaten in Trumps strafzaak rond geheime documenten stappen op

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee advocaten die de Amerikaanse oud-president Donald Trump bijstonden in zijn federale strafzaak, zijn teruggetreden. Jim Trusty en John Rowley zeggen zelf te zijn opgestapt. Ze verdedigen hem ook niet meer in de zaak rond de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021.

4 uur geleden
Poetin: Oekraïens offensief is begonnen, maar onsuccesvol

MOSKOU (ANP/RTR) - Niet alleen internationale media en waarnemers stellen dat Oekraïne is begonnen met het langverwachte offensief, dat denkt ook de Russische president Vladimir Poetin. Hij zegt dat de aanval nog niet succesvol is en dat de Oekraïners nog geen van hun doelen hebben bereikt.

5 uur geleden
VN: onafhankelijk onderzoek naar doorbraak Kachovka-dam nodig

GENÈVE (ANP/DPA) - Er is eerst meer onderzoek nodig rond het instorten van de Kachovka-dam in het zuiden van Oekraïne om vast te stellen wat er is gebeurd. "De omstandigheden van het incident zijn vooralsnog te onduidelijk", stelt woordvoerder Jeremy Laurence van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties OHCHR. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om te spreken van een oorlogsmisdaad.

5 uur geleden
Berlusconi terug in het ziekenhuis voor controles

MILAAN (ANP) - De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is vrijdag weer opgenomen in het ziekenhuis. Zijn dokters zeggen tegen Italiaanse media dat het om controles gaat vanwege zijn chronische leukemie. De controles zijn weliswaar enkele dagen naar voren gehaald, maar er zou volgens dokters en partijgenoten geen reden zijn voor paniek.

7 uur geleden
Poetin: tactische kernwapens kunnen begin juli naar Belarus

SOTSJI (ANP/RTR) - De voorbereidingen om Russische kernwapens op te kunnen stellen in Belarus worden op 7 en 8 juli afgerond. Direct daarna gaan de wapens die kant op. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd na een overleg met de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. De verplaatsing was al aangekondigd en met de voorbereidingen was al begonnen.

9 uur geleden