Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Megaproces MH17 op Schiphol van start

Megaproces MH17 op Schiphol van start

SCHIPHOL (ANP) - Onder grote belangstelling van binnen- en buitenlandse media begint maandag in het gerechtsgebouw op Schiphol het proces rond het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines. Het toestel werd op 17 juli 2014 boven oostelijk Oekraïne met een zogeheten Buk-raket uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. Verdachten in het proces zijn drie Russen en een Oekraïner, die hoogstwaarschijnlijk zullen schitteren door afwezigheid.

Het neerhalen van MH17 is door een groot, internationaal team (het zogeheten Joint Investigation Team MH17, het JIT) onderzocht, onder leiding van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie in Nederland. Het OM legt een dossier van circa 36.000 pagina's voor aan de rechtbank Den Haag, die met het proces is belast.

De vier beklaagden zijn Oleg Poelatov (53), Sergej Doebinski (57), Igor Girkin (49) en Leonid Chartsjenko (48); de eerste drie zijn Russen, Chartsjenko is een Oekraïner. Poelatov laat zich vertegenwoordigen door twee Nederlandse advocaten. Op de aanklacht tegen het viertal zijn twee misdrijven genoteerd: het doen verongelukken van vlucht MH17, met de dood van alle inzittenden tot gevolg, en de moord op de 298 inzittenden van vlucht MH17. Voor beide misdrijven riskeren de verdachten de maximale gevangenisstraf: levenslang.

Volgens het OM hebben de vier mannen nauw samengewerkt om de gebruikte Buk-raket te verkrijgen en in stelling te brengen op de plek waar hij is afgevuurd, met als doel het neerschieten van een vliegtuig. Daarmee zijn zij gezamenlijk verantwoordelijk voor het neerschieten van vlucht MH17, meent justitie.

De Haagse rechtbank heeft drie rechters uit haar midden aangewezen om de megazaak te behandelen. Zij worden geflankeerd door twee reserverechters, voor het geval een van de behandelend rechters uitvalt - de rechtszaak kan dan gewoon voortgezet worden. Het OM heeft tien officieren van justitie op het onderzoek gezet; naar verwachting zullen er van hen drie in toga in de rechtszaal hun werk doen.

Het Justitieel Complex Schiphol (JCS), waarvan het gerechtsgebouw onderdeel is, is de enige locatie in Nederland waar een proces van deze omvang gevoerd kan worden. De extra beveiligde zittingszaal D is de zaal waar het proces plaatsvindt. In naastgelegen zalen kan het proces via een videoverbinding worden gevolgd. Voor nabestaanden bestaat (ook) de mogelijkheid het proces te volgen op een speciale locatie in Nieuwegein. Voor de media is naast het JCS een tijdelijk perscentrum gebouwd, waar honderden journalisten hun werk kunnen doen.

In maart zijn twee weken voor het proces gepland. Tot in maart volgend jaar zijn zittingsweken gereserveerd.

Meer uit Binnenland

Kabinet komt eind 2026 terug op geld voor Lelylijn

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet komt eind 2026 met meer informatie over geld voor de Lelylijn, het gestrande spoorproject om de Randstad met Noord-Nederland te verbinden. Dat is de "intentie" van ov-staatssecretaris Chris Jansen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

14 minuten geleden
Justitie België eist 10 jaar cel voor Bolle Jos om drugstransport

DENDERMONDE (ANP/BELGA) - Justitie in België heeft dinsdag tien jaar cel geëist tegen Jos Leijdekkers. De voortvluchtige Brabander wordt ervan verdacht de opdrachtgever te zijn van een cocaïnetransport dat op 26 juni 2020 werd onderschept in de haven van Antwerpen.

22 minuten geleden
Woning in Amsterdam vier keer in korte tijd doelwit explosie

AMSTERDAM (ANP) - Bij een woning aan de Leeuw van Vlaanderenstraat in Amsterdam Nieuw-West is dinsdagochtend vroeg een explosie geweest. Het is volgens de politie de vierde ontploffing in korte tijd bij het huis. Begin februari besloot burgemeester Femke Halsema cameratoezicht in te stellen in de straat.

34 minuten geleden
Herdenking 25 jaar vuurwerkramp druk bezocht

ENSCHEDE (ANP) - De herdenking van de vuurwerkramp in Enschede, precies 25 jaar geleden, was dinsdagmiddag druk bezocht. Volgens de gemeente kwamen er naar schatting tussen de 1000 en 1500 mensen naar het monument Het verdwenen huis tussen hemel en aarde.

40 minuten geleden
Kabinet houdt moederbedrijf Staatsloterij in overheidshanden

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Loterij, het moederbedrijf van onder meer de Staatsloterij, Lotto en Toto, blijft in overheidshanden. Dat schrijft staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Financiën) aan de Tweede Kamer. De afgelopen jaren zijn verschillende mogelijkheden tot privatisering in kaart gebracht, maar het kabinet wil het bedrijf toch als staatsdeelneming behouden.

54 minuten geleden
NAVO-ambassadeur verzekert: Trump komt naar top in Den Haag

BRUSSEL (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump komt volgende maand naar Den Haag voor de NAVO-top, verzekert de Amerikaanse ambassadeur bij het bondgenootschap. "Ik verwacht en plan het, en we moeten er helemaal van uitgaan dat Donald Trump in Den Haag zal zijn voor de top", zei ambassadeur Matt Whitaker.

57 minuten geleden
Staande ovatie van Kamer voor vertrekkend 'instituut' Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - Scheidend Kamerlid Pieter Omtzigt kreeg een staande ovatie in de Tweede Kamer bij zijn afscheid. Voorzitter Martin Bosma zei dat Omtzigt "kwam als Kamerlid en gaat als instituut." In zijn toespraak roemde Bosma Omtzigt om zijn werklust en dossierkennis. "Zoals jij is er geen tweede."

1 uur geleden