Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meeste vogelgriepdoden in Gelderland, Friesland en Overijssel

Meeste vogelgriepdoden in Gelderland, Friesland en Overijssel

DEN HAAG (ANP) - Bij pluimveebedrijven in de provincies Gelderland, Friesland en Overijssel zijn in een jaar tijd de meeste dieren gedood om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. Dat blijkt uit een analyse van ANP op basis van bekendmakingen door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

In die drie provincies werden in totaal 2,8 miljoen dieren afgemaakt. Dat is 58 procent van het totaal. In het Gelderse Lunteren vonden het afgelopen vogelgriepseizoen de meeste ruimingen plaats, 11 in totaal. Hierbij moesten zo'n 600.000 dieren worden gedood. In het Friese Blija werden bij vier ruimingen in totaal 368.000 dieren afgemaakt.

Donderdag is een grote besmetting gemeld op een bedrijf in het Limburgse Heythuysen. Daarbij worden 300.000 leghennen gedood om verdere besmettingen te voorkomen, in aantallen de grootste besmetting tot nu toe. De NVWA verwacht dagen bezig te zijn met het afmaken van de vogels. Andere plaatsen waar in een jaar tijd veel dieren het moesten ontgelden zijn Tzum in Friesland (288.500 geruimde dieren), het Noord-Hollandse Grootschermer (277.000 dieren) en Dalfsen in Overijssel (238.000).

Meer uit Gezond

EU-handelschef verwacht intensiever contact met VS over deal

BRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.

2 dagen geleden
Biotechnoloog Galapagos komt terug op voorgenomen splitsing

MECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.

4 dagen geleden
40 procent 12- tot 16-jarige vapers is verslaafd

DEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.

5 dagen geleden
850 mensen laten gratis hun lever testen bij RAI Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.

1 week geleden
Toezichthouder: prostaatmiddel kan leiden tot zelfmoordgedachten

UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.

1 week geleden
Longartsen zien vaker levensbedreigende effecten van vapen

GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

1 week geleden
Veel patiënten verkeerd geïnformeerd, artsen starten campagne

DEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.

1 week geleden