Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meeste kijkers tijdens ESF voor optreden Jeangu: ruim 6,1 miljoen

Meeste kijkers tijdens ESF voor optreden Jeangu: ruim 6,1 miljoen

ROTTERDAM (ANP) - De uitzending van de finale van het Eurovisie Songfestival trok de meeste kijkers tijdens het optreden van Jeangu Macrooy, iets voor 23.00 uur. Toen keken ruim 6,1 miljoen Nederlanders, laat de Stichting Kijkonderzoek zondag weten.

De uitzending van het songfestival trok al een recordaantal van 5,4 miljoen kijkers. De finale van het Eurovisie Songfestival werd in 2019, toen Duncan Laurence ervoor zorgde dat Nederland won, bekeken door 4,4 miljoen kijkers. "Zeker in vergelijking met de eerdere edities was het kijkgedrag tijdens de uitzending redelijk constant", meldt SKO-directeur Sjoerd Pennekamp. "Al binnen een kwartier zaten we op 5 miljoen kijkers. En mensen zapten nauwelijks weg."

Na twee uur volgde de piek van het optreden van Jeangu Macrooy, met het nummer Birth of a New Age. Opvallend is volgens Pennekamp ook hoeveel mensen er stopten met kijken nadat de uitslag bekend was gemaakt. "Normaal blijven kijkers na de uitslag nog langer hangen. Wellicht waren veel Nederlanders geen fan van de Italiaanse bijdrage." De Italiaans rockband Måneskin won de liedjeswedstrijd.

Black Lives Matter-moment

The New York Times prijst het optreden van Jeangu Macrooy als een "Black Lives Matter-moment". De recensent noemt het "geweldig" dat Macrooy gekozen heeft voor een lied met veel Surinaamse elementen. Het nummer Birth of a New Age heeft zinnen in Sranantongo, een veelgesproken Surinaamse creooltaal. De taal ontstond tijdens de slavernijperiode en was lang verboden in het land. De tekst van het lied verwijst expliciet naar de veerkracht van mensen van kleur. In de clip worden ook rituelen uitgevoerd die bij winti horen, een traditionele Afro-Surinaamse religie.

Volgens The New York Times past Macrooy met zijn bijdrage in een lange traditie van songfestivalnummers over sociale of politieke kwesties. Nederland eindigde op de 23e plek. Het lied kreeg wel punten van de vakjury, maar het publiek kende de bijdrage van Macrooy nul punten toe.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden