
Meer studie nodig om behandeling hersenschudding in VS te snappen
DEN HAAG (ANP) - Er is meer onderzoek nodig naar de werking van een Amerikaanse behandeling voor een hersenschudding. Dat is de uitkomst van een studie door het Amsterdam UMC. Onderzoekers zien dat een meerderheid van de patiënten na de behandeling minder last heeft van klachten, maar snappen nog niet hoe dat kan.
"De resultaten zijn geen direct bewijs voor de effectiviteit van de behandeling", aldus hoofdonderzoeker Marsh Königs, neurowetenschapper van het Amsterdam UMC. 69 procent van de patiënten gaf aan na de behandeling minder klachten te hebben. "We begrijpen nog niet hoe deze verandering tot stand komt; de volgende stap is om daarachter te komen."
Volgens Königs achten Nederlandse expert het niet waarschijnlijk dat de behandeling werkt op de manier waarop het behandelcentrum in Utah het voorstelt. "Is er dan sprake van een placebo-effect? Zijn er andere onbedoelde psychologische behandeleffecten? Kan er ook een biologische verklaring zijn?" vraagt de hoofdonderzoeker zich af.
Laatste redmiddel
De studie naar de behandelmethode is uitgevoerd door Amsterdam UMC, in samenwerking met het UMC Groningen en verschillende experts. De onderzoekers volgden 64 patiënten voor, tijdens en na hun behandeling.
Volgens de Hersenstichting is de behandeling in Utah voor honderden patiënten een "laatste redmiddel". De kosten kunnen oplopen tot 20.000 euro per behandeling en worden niet vergoed door zorgverzekeraars omdat niet wetenschappelijk is aangetoond dat de behandeling werkt.
Meer uit Gezond
GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
21 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
2 weken geleden