
Meer studenten en leerlingen ervaren discriminatie
DEN HAAG (ANP) - Ruim een kwart van de Nederlanders (27 procent) ervaart discriminatie. Dat is ongeveer net zoveel als vijf jaar geleden, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport 'Ervaren discriminatie in Nederland II'. Het grootste verschil met vijf jaar terug is te zien in het onderwijs. Met name meer leerlingen en studenten voelen zich nu gediscrimineerd.
Het SCP meldt dat het gaat om geweld en bedreiging. Ook melden meer mensen seksueel lastig te worden gevallen. "De gevolgen van ervaren discriminatie zijn groot: mensen kunnen zich terugtrekken uit de samenleving, het vertrouwen verliezen in instituties of afhaken als het om onderwijs of werk zoeken gaat. Een inclusieve samenleving is daarmee nog ver weg", meldt het SCP in het onderzoek dat is uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Met name studenten en scholieren met een migratie-achtergrond en studenten en scholieren die deel uitmaken van de lhb-gemeenschap (lesbisch, homoseksueel, biseksueel) ervaren relatief veel discriminatie in het onderwijs. Tussen de 2 en 3 procent van alle scholieren en studenten in Nederland geeft aan gestopt te zijn met hun opleiding als gevolg van discriminatie. Onder lhb-studenten en scholieren ligt het aandeel, met 8 procent, beduidend hoger.
Verder blijkt ook dat inwoners van Nederland in vergelijking met 2013 meer discriminatie op grond van geslacht en beperking ervaren. Turkse en Marokkaanse Nederlanders ervaren juist minder discriminatie dan in 2013, maar zijn tegelijkertijd nog steeds de groepen met de hoogste percentages van ervaren discriminatie.
In de totale omvang van discriminatie is tussen 2013 en 2018 niet veel veranderd, schrijft het SCP. "Wel zijn er verschuivingen opgetreden waar en wie hoeveel discriminatie hebben ervaren. Het is aannemelijk dat maatschappelijke ontwikkelingen een rol hebben gespeeld bij deze verschuivingen. Zo heeft #metoo waarschijnlijk niet alleen grenzen van acceptabel interpersoonlijk gedrag scherper afgebakend, maar ook de herkenning vergroot van schendingen daarvan en de tolerantie voor schendingen verminderd."
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Het gebruik van het stroomstootwapen door de politie in Nederland geeft weinig risico op lichamelijk letsel waarvoor een behandeling in het ziekenhuis nodig is. Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor Stroomstootwapen, uitgevoerd door de GGD Amsterdam en zorgonderzoeksbureau Nivel.
16 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.
42 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - In de eerste zes maanden van 2025 waren er 678 aanslagen met explosieven en pogingen daartoe, tegenover 610 in het eerste halfjaar van vorig jaar. Dat is een stijging van 5 procent, blijkt uit cijfers die het ANP heeft opgevraagd bij de politie.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft woensdag alsnog een nieuw akkoord gesloten met zorgpartijen over de toekomst van de zorg. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door RTL Nieuws. Onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland hebben ermee ingestemd. Later wordt het akkoord ondertekend.
9 uur geledenDE BILT (ANP) - Na veel weerwaarschuwingen de afgelopen dagen van het KNMI kleurt Nederland woensdagavond weer volledig groen. Dat betekent dat er een einde is gekomen aan de extreme hitte en de fikse onweersbuien met windstoten.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De schade aan gezondheid en natuur door stikstof is jaarlijks 1,6 procent van het bruto binnenlands product. Dat is ongeveer 14 miljard euro in 2024. Dat staat in een onderzoek in opdracht van verschillende ministeries, dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. De Nederlandse economie loopt jaarlijks zo'n 1 miljard euro schade op door stikstofbeperkingen, afgerond 0,1 procent van het bbp.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) "doet een dringend beroep op de Tweede Kamer" om donderdag niet in te stemmen met de asielnoodmaatregelenwet. Een stemming over de zogeheten Wet Versterking regie volkshuisvesting moet uitgesteld worden, aldus VNG. Volgens de vereniging bevatten beide wetten amendementen "die juridisch onhoudbaar zijn en onwenselijke gevolgen hebben voor de uitvoering op lokaal niveau", zo wordt gesteld in een verklaring.
11 uur geleden