Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer fysieke winkels in Nederland, tweede stijging sinds 2010

Meer fysieke winkels in Nederland, tweede stijging sinds 2010

DEN HAAG (ANP) - Het aantal fysieke winkels in Nederland is in een jaar tijd gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op 1 januari waren er ruim 83.000 fysieke winkels in Nederland, 1100 meer dan begin vorig jaar. Het is de tweede keer sinds 2010 dat er onderaan de streep stenen winkels bijkwamen.

Meer winkels hebben afgelopen tijd mogelijk hun deuren geopend omdat de coronapandemie voorbij is en consumenten weer vaker naar buiten gaan voor hun aankopen. Dat zorgt voor vertrouwen onder ondernemers, vermoedt een woordvoerster van het CBS.

Het aantal doe-het-zelfzaken steeg met 310 winkels het hardst. Relatief gezien kwamen er de meeste boekhandels bij, bijna 13 procent in een jaar tijd. Daarmee telde Nederland begin dit jaar 660 boekenwinkels. In 2021, toen er ook meer stenen winkels bij waren gekomen, daalde het aantal boekhandels nog het hardst van alle soorten winkels.

Tabaksproducten

Er kwamen zo'n 6 procent meer winkels die tabaksproducten verkopen, waarmee het aantal winkels in januari uitkwam op net geen 1400, meldt het CBS. Winkeliers openen volgens de woordvoerster winkels met tabaksproducten omdat supermarkten die producten vanaf 1 juli dit jaar niet meer mogen verkopen. Het aantal supermarkten groeide overigens met 2,4 procent, naar iets minder dan 6700.

Dat er meer winkels zijn bijgekomen, is volgens het CBS in twee op de drie gemeenten te merken. Vooral in het Noord-Hollandse dorp Oostzaan groeide het aantal zaken met 20 procent flink. Ook in Zoeterwoude in Zuid-Holland en op Terschelling openden relatief veel winkels.

Meer webwinkels

Bloemenwinkels, dierenwinkels en tuincentra verdwenen het vaakst uit het straatbeeld. Verkoopplekken van geluids- en beeldapparatuur of witgoed zoals wasmachines gingen vorig jaar procentueel het vaakst weg met dalingen tot 3,3 procent. Die afnames waren wel een stuk minder dan in het jaar daarvoor, aldus het statistiekbureau.

Verder zegt het CBS dat het aantal webshops afgelopen jaar opnieuw is gestegen. Begin dit jaar telde Nederland meer dan 95.000 onlinewinkels. Dat waren er een jaar eerder een stuk minder, zo'n 84.100. Het was toen voor het eerst dat er meer webwinkels waren dan fysieke winkels.

Meer uit Financieel

Arbeidsinspectie dreigt bagagebedrijven Schiphol met nieuwe boete

SCHIPHOL (ANP) - De Arbeidsinspectie dreigt opnieuw met boetes voor bagageafhandelaren op Schiphol. De fysieke belasting van werknemers bij het sjouwen en in- en uitladen van bijvoorbeeld koffers is bij vier van de zes bedrijven nog steeds te groot. Als de bagageafhandelaren het werk niet verlichten, moeten zij nieuwe dwangsommen tot meer dan een miljoen euro betalen.

16 minuten geleden
Sportmerk Under Armour lager op Wall Street na winstwaarschuwing

NEW YORK (ANP) - Sportkledingmerk Under Armour ging donderdag omlaag op de aandelenbeurzen in New York. Under Armour kwam met een winstwaarschuwing voor het lopende boekjaar door "uitdagende marktomstandigheden". Het aandeel stond 1 procent in het rood in de vroege handel.

1 uur geleden
Kabinet bekijkt alternatieven voor verkoop Duitse tak TenneT

DEN HAAG (ANP) - De verkoop van de Duitse tak van netbeheerder TenneT aan de Duitse staat laat nog altijd op zich wachten. De onderhandelingen duren langer dan gehoopt, erkent demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiƫn). Hij gaat daarom samen met het staatsbedrijf alvast alternatieven in kaart brengen voor het geval er geen deal kan worden gesloten.

2 uur geleden
Albert Heijn gaat varkenshouders betalen om stallen te verbeteren

ZAANDAM (ANP) - Albert Heijn gaat varkenshouders betalen om hun stallen te verbeteren. De Dierenbescherming is enthousiast.

2 uur geleden
EU onderzoekt verslavende werking Insta en Facebook op kinderen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie denkt dat Instagram en Facebook kinderen verslaafd maken. Dat is tegen de Europese regels die internetbedrijven voorschrijven dat ze bijvoorbeeld kinderen moeten beschermen. De commissie heeft een officieel onderzoek ingesteld.

3 uur geleden
Post sturen duurder, kwaliteit bezorging gaat achteruit, ziet ACM

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn de afgelopen jaren meer gaan betalen voor het sturen van post, maar de kwaliteit van de bezorging is achteruitgegaan. Dit meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar jaarlijkse Post- en pakketmonitor. De toezichthouder zegt veel klachten te krijgen over post en pakketten die te laat of onzorgvuldig worden bezorgd.

4 uur geleden
Eurostar gaat investeren in vijftig nieuwe treinen

AMSTERDAM (ANP) - Eurostar gaat investeren in tot vijftig nieuwe treinen. In de toekomst wil Eurostar uiteindelijk 67 treinen laten rijden, dat zijn er zestien meer dan nu. Het is de bedoeling dat de eerste nieuwe treinen vanaf begin 2030 gaan rijden.

5 uur geleden