
Meer drugslabs en opslaglocaties gevonden in 2020
DEN HAAG (ANP) - De politie heeft in 2020 meer drugslabs en opslaglocaties voor drugs gevonden dan in het jaar daarvoor. Het aantal opgerolde labs steeg met 18 tot 108 en het aantal opslagplekken met twintig tot 105.
Volgens de politie is vooral de stijging in het aantal gevonden methlabs opvallend. Dat waren er in 2019 nog negen en in 2020 32. In de labs worden naast crystal meth ook andere synthetische drugs als xtc gemaakt.
De stijging van het aantal opgerolde labs was het grootst in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Utrecht, Noord-Holland, Zeeland en Noord-Brabant. In Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland werden meer opslaglocaties voor drugs gevonden.
Gemeentelijke milieustraat
In 2020 werd op minder plekken drugsafval gevonden. Het aantal vondsten daalde met dertien tot 178. De politie denkt dat dit komt doordat het afval vaker in de labs blijft staan en dat meer gebruik wordt gemaakt van de gemeentelijke milieustraat om het afval te lozen.
De landelijk portefeuillehouder drugs van de politie, Max Daniel, vindt het lastig om in te schatten of er ook meer drugs wordt geproduceerd in Nederland, nu er meer labs zijn gevonden. "We weten immers niet wat we missen. Wel hebben we de bestrijding van de ondermijnende criminaliteit, en daarmee de aanpak van synthetische drugs, geïntensiveerd. Dat heeft mogelijk een rol gespeeld."
Daniel zegt dat de politie steeds meer inzet op het voorkomen dat de drugslabs kunnen worden gebouwd. De politie noemt als voorbeeld dat zij afgelopen jaar de bouwers van de speciale ketels opzocht die nodig zijn om crystal meth te maken.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vindt dat de politie haar werkwijze moet aanpassen aan de huidige tijd en meer inzicht moet krijgen in berichten die online rondgaan. Dat zegt directeur Naomi Mestrum in reactie op het rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid over de Maccabi-rellen in Amsterdam.
24 seconden geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse driehoek "herkent de conclusies" en neemt de aanbevelingen over uit het onderzoek over het geweld rond de voetbalwedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv. "Hoewel risico's niet kunnen worden uitgesloten, zijn wij eraan gehouden te leren van deze gebeurtenissen en te blijven zoeken naar verbeteringen in ons handelen", schrijft burgemeester Femke Halsema aan de gemeenteraad.
5 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - In de nacht na de voetbalwedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv hadden de gemeente en de politie actiever kunnen communiceren over het geweld in Amsterdam. Dit staat in het rapport 'Onder druk' dat de gemeente heeft laten opstellen over de ongeregeldheden in november vorig jaar.
10 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De spoorstaking bij de NS in de regio's Noordwest en Oost op dinsdag gaat door. Dat meldt FNV. Volgens de vakbond komt de NS "niet over de brug" in het cao-conflict.
14 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland kan geld mislopen uit het Europees coronafonds als de Tweede Kamer besluit om de zzp-wet en de wet volkshuisvesting controversieel te verklaren. Dat schrijft demissionair minister Eelco Heinen van Financiën.
42 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Een illegaal onlineplatform waar gebruikers in drugs handelden, is uit de lucht gehaald. De marktplaats draaide op servers in Nederland, die zijn overgenomen. De eigenaar, een 30-jarige Duitser, is in Spanje gearresteerd.
47 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Een groep schrijvers van uitgeverijen als Ambo-Anthos, Atlas Contact en Alfabet wil dat hun uitgevers zich uitspreken tegen investeringsmaatschappij KKR. Een rondgang van het ANP bevestigt een artikel hierover van Follow the Money. De auteurs hebben maandagmiddag een gesprek hierover met hun uitgevers en uitgeversgroep VBK, waar deze uitgevers onder vallen. KKR kocht afgelopen jaar VBK, het grootste uitgeversconcern van Nederland.
58 minuten geleden