Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer doden bij rellen in Zuid-Afrika na opsluiting Zuma

Meer doden bij rellen in Zuid-Afrika na opsluiting Zuma

KAAPSTAD (ANP/AFP/DPA/RTR) - Onlusten in Zuid-Afrika vanwege de opsluiting van oud-president Jacob Zuma hebben inmiddels zeker 45 mensen het leven gekost. De politie heeft ruim 750 mensen gearresteerd, vooral in Johannesburg, de grootste stad van het land. President Cyril Ramaphosa heeft het leger ingeschakeld.

In KwaZulu-Natal, de regio waar Zuma vandaan komt en waar de rellen begonnen, ligt het dodental op 26. Relschoppers hebben voor de vijfde dag op rij winkels geplunderd en wegen geblokkeerd met stenen. Het openbaar vervoer is grotendeels gestremd en ook het vervoer van voedsel en medicijnen wordt geblokkeerd. Veel winkels, tankstations en overheidskantoren zijn gesloten.

Het leger zet zo'n 2500 militairen in om de politie bij te staan in de regio's KwaZulu-Natal en Gauteng, waar de rellen het hevigst zijn. De agenten zijn daar in de minderheid en niet in staat nieuwe rellen te voorkomen. Militairen gaan onder meer naar belangrijke plekken zoals vliegvelden.

Misbruik

Volgens de autoriteiten maken mensen in tal van steden misbruik van de onrust om strafbare feiten te plegen. Politieminister Bheki Cele haalde tijdens een persconferentie hard uit naar de relschoppers. "Ongelukkigheid of persoonlijke omstandigheden geven niemand het recht om te plunderen, te vernielen, te doen wat ze willen en de wet te overtreden", aldus de minister. Door de rellen is een deel van het coronavaccinatieprogramma stopgezet.

De onlusten begonnen donderdag vanwege de opsluiting van Zuma. De 79-jarige politicus heeft vijftien maanden celstraf gekregen omdat hij niet meewerkte aan een onderzoek naar corruptie tijdens zijn presidentschap. Ondanks deze aantijgingen is de oud-president nog steeds populair onder een groot deel van de bevolking.

Zuma ontkent de beschuldigingen en weigerde in eerste instantie zich bij de autoriteiten te melden. Woensdag om middernacht deed hij dat alsnog, net voor de deadline die hem was opgelegd. Had hij dat niet voor die tijd gedaan, dan zou de politie hem arresteren. Maandagavond besloot een hoge rechter dat de gevangenisstraf van Zuma in stand blijft.

Meer uit Buitenland

RAF-terrorist die twee Nederlandse douaniers neerschoot overleden

FRANKFURT (ANP) - De Duitse voormalige Rote Armee Fraktion (RAF)-terrorist Rolf Heissler is overleden, meldt het Duitse tijdschrift Bild. Heissler vermoordde in 1978 samen met een handlanger twee Nederlandse douanebeambten in Kerkrade. De reeds zwaargewonde en weerloze mannen werden met schoten van dichtbij geëxecuteerd, schrijft Bild.

2 uur geleden
Wapenstilstand in Soedan met nog eens vijf dagen verlengd

KHARTOEM (ANP/RTR) - De Soedanese overheidstroepen en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zijn een verlenging met vijf dagen overeengekomen van het staakt-het-vuren dat zij op 20 mei hebben ondertekend, meldt het Amerikaanse Bureau voor Afrikaanse Zaken. De verlenging kwam mede tot stand door bemiddeling van Saudi-Arabië en de VS, die ook bij de oorspronkelijke wapenstilstand bemiddelden. Dat staakt-het-vuren liep van 20 tot 29 mei. De nieuwe wapenstilstand eindigt op 3 juni.

2 uur geleden
NAVO-soldaten gewond na clash met Servische demonstranten Kosovo

ZVECAN (ANP/AFP/RTR) - Vredeshandhavers onder leiding van de NAVO hebben maandag Servische demonstranten uiteengedreven die in het noorden van Kosovo opnieuw met de politie in conflict waren geraakt. Daarbij raakten 25 soldaten uit Hongarije en Italië gewond, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Het betrof onder meer botbreuken en brandwonden. Die laatste werden veroorzaakt door de brandbommen die de demonstranten gooiden.

3 uur geleden
Lula breekt lans voor toetreding Venezuela tot BRICS-alliantie

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zegt een verzoek te steunen van buurland Venezuela om toe te treden tot de BRICS-alliantie, waartoe behalve Brazilië ook Rusland, India, China en Zuid-Afrika behoren. Lula zei dit ter gelegenheid van een bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

4 uur geleden
Libië spreekt 23 doodstraffen uit om campagne Islamitische Staat

TRIPOLI (ANP/RTR) - Een Libische rechtbank heeft maandag 23 mensen ter dood veroordeeld en nog eens 14 tot levenslang om hun betrokkenheid bij een dodelijke campagne van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in 2015. Daarbij werd onder meer een groep Egyptische christenen onthoofd en werd de stad Sirte ingenomen.

4 uur geleden
Internationale afschuw over antihomowet Oeganda

KAMPALA (ANP/RTR) - Onder meer de Verenigde Staten en internationale organisaties reageren met afschuw op de nieuwe antihomowet in Oeganda, die door president Yoweri Museveni is goedgekeurd. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties zoals visabeperkingen voor Oegandezen en minder hulp. Hij spreekt over een tragische schending van mensenrechten.

4 uur geleden
Oekraïne straft Iran voor wapenleveranties aan Russen

KYIV (ANP/AFP) - Het Oekraïense parlement in de hoofdstad Kyiv heeft sancties goedgekeurd tegen Iran. Dat land wordt ervan beschuldigd als bondgenoot van Moskou wapens te leveren voor de al ruim een jaar durende Russische oorlog tegen Oekraïne.

6 uur geleden