Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Medeoprichter Taliban in Kabul voor vorming regering

Medeoprichter Taliban in Kabul voor vorming regering

KABUL (ANP/AFP) - Een van de stichters van de extremistische soennitische beweging Taliban, mullah Abdul Ghani Baradar Akhund, is in de Afghaanse hoofdstad Kabul aangekomen voor overleg met andere Talibanleiders over de vorming van een regering. De Taliban namen een week geleden de macht over in Afghanistan en profileren zich momenteel als gematigder dan hun ideologie en jarenlange bloedige terreur doen vermoeden. Ze willen een regering vormen samen met andere partijen. Baradar geldt als de topman van de Taliban en wordt als de emir van het nieuwe 'emiraat Afghanistan' gezien.

Baradar komt uit de provincie Uruzgan en stond samen met zijn jeugdvriend Mohammed Omar (1960-2013) aan de wieg van de Taliban, die Omar leidde. Baradar werd in 2010 door de Pakistaanse en Amerikaanse veiligheidsdiensten opgepakt, maar is in 2018 op aandringen van Washington vrijgelaten. Hij heeft daarna naam gemaakt als diplomaat van de Taliban. Baradar, broer, is feitelijk een bijnaam van hem.

Een van de Talibanleiders die over de nieuwe regeringsploeg praten is Khalil Haqqani. Hij wordt door de VS gezocht als leider van een terroristische organisatie, het Haqqani Netwerk. Dat is in de strijd het best getrainde en bewapende onderdeel van de Taliban gebleken en is volgens waarnemers een criminele terreurgroep uit het grensgebied van Afghanistan en Pakistan. Het netwerk is nu belast met de veiligheid in Kabul.

Het netwerk wordt verantwoordelijk gehouden voor drugscriminaliteit, ontvoeringen, banden met terroristen en de bloedigste aanslagen in de Afghaanse oorlog. De basis van het netwerk ligt in de oorlogen van de jaren zeventig en tachtig, in een bergachtig grensgebied ten zuiden van Kabul. De stichter van het netwerk, Jalaluddin Haqqani, was daar een guerrillaleider.

Meer uit Buitenland

Exitpolls: Claudia Sheinbaum nieuwe president van Mexico

MEXICO-STAD (ANP) - De 61-jarige Claudia Sheinbaum, die tot vorig jaar burgemeester was van Mexico-Stad, heeft de presidentsverkiezing in Mexico geworden. Dat melden Mexicaanse media en regeringspartij Morena op grond van eigen exitpolls. Klimaatwetenschapper Sheinbaum wordt de eerste vrouwelijke president van Mexico.

39 minuten geleden
Bij mesaanval in Mannheim verwonde agent overlijdt na coma

MANNHEIM (ANP/DPA) - De politieagent die vrijdag gewond raakte bij een mesaanval in het Duitse Mannheim is dood. Dat melden het openbaar ministerie van Karlsruhe, het politiebureau van Mannheim en de staatsrecherche. Eerder zondag was hij in een kunstmatige coma gebracht.

10 uur geleden
Trump waarschuwt: celstraf kan breekpunt zijn voor aanhangers

NEW YORK (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft gesuggereerd dat hem naar de gevangenis sturen een "breekpunt" kan zijn voor zijn aanhangers.

10 uur geleden
Noord-Korea stuurt geen ballonnen met afval meer naar Zuid-Korea

PYONGYANG (ANP/RTR/DPA) - Noord-Korea laat voorlopig geen ballonnen met allerlei afval meer naar Zuid-Korea vliegen. Dat meldt het land via het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA. De afgelopen dagen stuurde Pyongyang bijna duizend ballonnen met afval zoals sigarettenpeuken, plastic en zelfs uitwerpselen naar het zuidelijke buurland.

11 uur geleden
Alle opvangcentra Rafah leeg, meldt VN-organisatie UNRWA

GAZA/TEL AVIV (ANP/DPA) - Alle 36 opvangcentra van de VN-hulporganisatie voor Palestijnen (UNRWA) in de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook zijn nu leeg. Volgens de organisatie waren duizenden families gedwongen te vluchten door de operaties van de Israëlische strijdkrachten.

15 uur geleden
Bondskanselier Scholz naar overstromingsgebied Zuid-Duitsland

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz gaat maandag naar het overstromingsgebied in Zuid-Duitsland. Volgens de krant Bild wil hij met eigen ogen zien wat de situatie in het gebied is.

15 uur geleden
Ondanks megaverlies houdt ANC vast aan president Ramaphosa

PRETORIA (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Ondanks haar megaverlies bij de verkiezingen in Zuid-Afrika, houdt regeringspartij Afrikaans Nationaal Congres (ANC) vast aan president Cyril Ramaphosa. Het ANC moet voor het eerst een coalitie vormen, na dertig jaar alleenheerschappij sinds het einde van de apartheid.

17 uur geleden