Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Margot Giliam uit Veere en Emiel Nefs uit Middelburg onthullen de nieuwste waterstofboot

Margot Giliam uit Veere en Emiel Nefs uit Middelburg onthullen de nieuwste waterstofboot

Margot en Emiel hebben met het TU Delft Hydro Motion Team gisteren vol trots hun nieuwe vliegende waterstofboot gepresenteerd. De boot is gedoopt door John Williams om het succes te wensen in Monaco. Het team heeft de boot zelf ontworpen en gebouwd en zal meedoen aan het wereldkampioenschap in Monaco in juli. Het thema van dit jaar is: Turning the Tide, omdat het studententeam, bestaande uit 23 multidisciplinaire studenten, de maritieme industrie aanzet tot actie om zo over te stappen naar een duurzame toekomst.

Waterstofboot
De zelfgebouwde boot vaart op waterstof. Dit heeft als voordeel dat de boot alleen water uitstoot in tegenstelling tot energiebronnen die nu nog veel gebruikt worden en broeikasgassen uitstoten. Het team maakt gebruik van ‘groene’ waterstof. Dit betekent dat de waterstof geproduceerd is met duurzame energie en er dus geen broeikasgassen zijn uitgestoten gedurende het productieproces. Het studententeam wil laten zien wat de potentie van waterstof is in de maritieme industrie.

Efficiënter
Door dit jaar een lichtere en efficiëntere boot te maken dan vorig jaar kan de waterstof ook nog eens efficiënter gebruikt worden. Vooral voor langere afstanden is een waterstofboot veel geschikter dan bijvoorbeeld een boot op batterijen. Het team heeft dit jaar ook gewerkt aan de rompvorm, die geoptimaliseerd is en de boot heeft nu ook een zogeheten chine. Een chine zorgt voor minder weerstand maar helpt de boot ook om sneller uit het water te komen. Om sneller te kunnen varen op minder brandstof, foilt of “vliegt” de boot dit jaar. Belangrijk hiervoor zijn de hydrofoils onder de boot, ook wel draagvleugels genoemd. Vanaf 25 km/h zal de boot opstijgen uit het water en zullen alleen de draagvleugels en de propeller onder water zitten. Doordat de boot als het ware boven het water vliegt, neemt de weerstand flink af waardoor de boot efficiënter vaart. Ook zijn er dit jaar winglets aan het uiteinde van de draagvleugels waardoor de boot nog minder weerstand ervaart en dus efficiënter is.  

Werken aan een duurzame maritieme industrie
Het TU Delft Hydro Motion Team bestaat uit 23 ambitieuze studenten van negen verschillende studierichtingen van de TU Delft. Het studententeam ontwerpt, bouwt en racet een boot, aangedreven door waterstof, in slechts één jaar tijd. Het team wil klimaatuitdagingen aanpakken door de grenzen van duurzame technologie te verleggen en mogelijkheden te laten zien aan de maritieme industrie. Elk jaar worden nieuwe duurzame technologieën verkend en geïmplementeerd met de kennis van hulp en experts en alumni. Hiermee wil het team de kloof overbruggen tussen de huidige norm en de “technologie van de toekomst”.
Het TU Delft Hydro Motion Team 2023 heeft als doel; wereldkampioen worden in Monaco. Dat doel is nu een stapje dichterbij; gisteren werd de “vliegende” waterstofboot onthuld.

Onthulling waterstofboot
Het TU Delft Hydro Motion Team is in augustus begonnen met het ontwerpen van deze nieuwste waterstofboot. Nadat het team hun ontwerp afgelopen december presenteerde, konden ze beginnen met de productie. In slechts vier maanden tijd hebben de studenten hun ontwerp tot leven gebracht.
De traditionele scheepsdoop werd gisteren voltrokken door John Williams om de boot een behouden vaart te wensen in Monaco waar het team meedoet aan de Monaco Energy Boat Challenge. John Williams zet zich, net zoals het TU Delft Hydro Motion Team, in om mensen samen te laten werken aan een duurzame toekomst. John Williams is Energietrainer en werkt samen met voetbalclubs om deze te verduurzamen.

Monaco
Nu de waterstofboot gebouwd is, kan het team de boot gaan testen en zich voorbereiden op de Monaco Energy Boat Challenge die zal plaatsvinden van 3 tot en met 8 juli. Het team doet mee aan de Open Sea Class. Hier hoopt het TU Delft Hydro Motion Team wereldkampioen te worden door uit te blinken in de drie onderdelen; uithoudingsvermogen, snelheid en wendbaarheid.

Margot Giliam
Na het behalen van een vwo-diploma aan de middelbare school Nehalennia in Middelburg is Margot begonnen met de studie Civiele Techniek aan de TU Delft. Margot is verantwoordelijk voor Structural analysis, dit houdt in dat ze zorgt dat de boot sterk genoeg is. Margot kijkt naar alle krachten waar de boot tegen moet kunnen en rekent na of de boot hier bestand tegen is.

Emiel Nefs
Emiel is begonnen aan de studie Maritieme Techniek na het behalen van het vwo-diploma aan de middelbare school Nehalennia in Middelburg.In het Hydro Motion Team is Emiel verantwoordelijk voor het ontwerp van de romp, dit betekent dat hij de rompvorm ontwerpt op de gewenste snelheid en het gewicht van de boot. Hierdoor kan de boot met zo min mogelijk weerstand varen. Emiel ontwerpt de romp in samenspraak met professoren en experts op dit gebied.

Meer uit Middelburg

Brand bij viswinkel op de Markt: Veel rook- en waterschade

MIDDELBURG- Bij een viswinkel op de Markt is in de nacht van vrijdag op zaterdag brand uitgebroken. De brand woedde in de aanbouw achter de winkel. De brandweer heeft de brand geblust en het pand geventileerd. Door de brand liep het pand flink wat rook- en waterschade op. De politie zette een deel van de Markt af. 

3 uur geleden
Fietsster en automobilist komen met elkaar in botsing op de Poeledaeleweg

MIDDELBURG- Bij een incident op de Poeledaeleweg, op de kruising met de Ruyterstraat, zijn vrijdagmiddag een fietsster en een automobilist met elkaar in botsing gekomen. De fietsster is onderzocht door het ambulancepersoneel en naar het ziekenhuis overgebracht. De oorzaak van het incident is onbekend. 

4 uur geleden
Zes Koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen in Middelburg

MIDDELBURG - Vandaag hebben in de gemeente Middelburg zes mensen een Koninklijke onderscheidingen ontvangen uit handen van de waarnemend burgemeester van Middelburg, Marcel Fränzel. Zij werden allen Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een van de decorandi ontving de onderscheiding op afstand, via een videoverbinding.

23 uur geleden
Acht Koninklijke Onderscheidingen in de gemeente Veere

VEERE/OOSTKAPELLE - Burgemeester Schouwenaar van de gemeente Veere reikte vandaag, op vrijdag 26 april 2024, tijdens de lintjesregen acht Koninklijke Onderscheidingen uit.

1 dag geleden
Het verhaal van Maurice: Samen sterk in Koudekerke

KOUDEKERKE - Trots vertelt voorzitter Maurice Stougje over Stichting Koudekerke Samen. Ze zetten zich in voor verbindingen in en door Koudekerke. Koudekerke kwam voor het eerst écht samen in 2015 tijdens het Frits Simonsetoernooi. Een deel van die opbrengsten zou een donatie vormen voor Serious Request in Domburg. Destijds zei Maurice het volgende: "Als ze nog een plek zoeken voor het glazen huis, dan kan het ook in Koudekerke". Zo kwam van het één het ander.

1 dag geleden
Open Boerderijdagen 2024

KOUDEKERKE - De 17e editie van de Campina Open Boerderijdagen vindt plaats op vrijdag 10 en maandag 20 mei. Op deze dagen openen 70 melkveebedrijven verspreid door heel Nederland hun erf voor publiek. Tijdens leuke en leerzame activiteiten op en rond de boerderij kan jong en oud het boerenleven van dichtbij ervaren. 

1 dag geleden
Ook Kunst- en Cultuurroute in teken van Middelburg boekenstad 2024

MIDDELBURG - Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Ook de vrijheid om eens lekker in de boeken te duiken. Op de Middelburgse Markt is een grote boekenmarkt, waar je misschien wel dat ene boek vindt dat je al zo lang zoekt. De kunstroute sluit aan met een speciaal boekenprogramma op 10 adressen in de binnenstad en één net daarbuiten.

1 dag geleden