Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Manuscriptendief opgepakt die vermoedelijk ook Bervoets oplichtte

Manuscriptendief opgepakt die vermoedelijk ook Bervoets oplichtte

NEW YORK (ANP) - Een man die ervan wordt verdacht schrijvers te hebben opgelicht om zo ongepubliceerde manuscripten te bemachtigen, is woensdag in New York gearresteerd. Het Amerikaanse ministerie van Justitie meldt in een verklaring dat het om de 29-jarige Italiaan Filippo Bernardini gaat. Een van zijn vermeende slachtoffers is de Nederlandse schrijfster Hanna Bervoets. Zelf zegt de man onschuldig te zijn.

De Italiaan werd woensdag op de luchthaven JFK gearresteerd en is aangeklaagd voor oplichting en identiteitsfraude. Hij zou zich volgens Justitie "jarenlang hebben voorgedaan als uitgever om zo op frauduleuze wijze honderden ongepubliceerde manuscripten te verkrijgen".

Het gaat om romans en andere boeken van auteurs over de hele wereld, zoals Margaret Atwood, Sally Rooney en acteur Ethan Hawke. Onder zijn slachtoffers bevindt zich volgens Justitie ook een winnaar van de Pulitzerprijs.

De man creëerde sinds 2016 zeker 160 domeinnamen en valse e-mailadressen om zo auteurs over te halen hem ongepubliceerde manuscripten op te sturen. In juni vorig jaar schreef auteur Hanna Bervoets in een artikel in de Volkskrant hoe ze ontdekte dat iemand haar manuscript wilde stelen. Bervoets, haar uitgever en andere contacten kregen een Nederlandstalige e-mail van iemand die zich voordeed als haar buitenlandse agent. Omdat het niet iedereen opviel dat het e-mailadres afweek van het officiële adres, kreeg de oplichter het manuscript in handen.

De man zou volgens zijn LinkedIn-profiel de afgelopen jaren werkzaam zijn geweest bij de Britse uitgever Simon & Schuster. Het Amerikaanse tijdschrift Forbes schrijft dat die uitgever in een verklaring stelt dat "geschokt en met afschuw" kennis is genomen van de beschuldigingen over de werknemer.

Wat Bernardini met de gestolen manuscripten deed, blijft onduidelijk. Geen van de auteurs werd om losgeld gevraagd, er is ook niets op het internet gepubliceerd. "De dief is gepakt", schreef Bervoets donderdag op Instagram. Haar uitgever, Mizzi van der Pluijm, zegt tegen de Volkskrant dat ze "opgelucht" is dat er een verdachte is gearresteerd. Zij is ervan overtuigd dat Bernardini heel bekend is met de werkwijze in de uitgeefwereld omdat het "heel moeilijk is de hand te leggen op een manuscript".

Bernardini verscheen donderdag voor de rechter, waar hij zei onschuldig te zijn. Na het betalen van een borgsom van 300.000 dollar (265.000 euro) en inlevering van zijn paspoort mocht Bernardini de rechtbank verlaten. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij maximaal twintig jaar celstraf krijgen.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden