Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron benoemt onderwijsminister Gabriel Attal tot nieuwe premier

Macron benoemt onderwijsminister Gabriel Attal tot nieuwe premier

PARIJS (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron heeft Gabriel Attal gekozen als nieuwe premier. Maandag bood Élisabeth Borne haar ontslag aan en berichtten Franse media al dat onderwijsminister Attal de favoriet was om haar post over te nemen. Hij is met zijn 34 jaar de jongste premier die Frankrijk ooit heeft gehad.

Attal staat bekend als een nauwe bondgenoot van Macron. Hij begon bij de Socialistische Partij voordat hij de overstap maakte naar de partij van Macron. Daar werd hij onderminister van Financiën en in 2023 werd hij minister van Onderwijs. Hij maakte naam voor zichzelf en stond bekend als een bekwaam bewindspersoon. Attal is bovendien de eerste premier van Frankrijk die openlijk homoseksueel is.

De officiële machtsoverdracht vond plaats bij het Matignon, de traditionele ambtswoning van de Franse premier in Parijs. Borne wenste haar opvolger daar veel succes, Attal noemde haar op zijn beurt "een voorbeeld", schrijven Franse media. Ook sprak hij zijn dank en loyaliteit uit naar Macron, die bij zijn verkiezing de jongste leider van Frankrijk werd sinds Napoleon. Dat hij nu kiest voor de jongste premier is in Attals ogen een "symbool van durf". Attal beloofde ook in zijn nieuwe functie veel aandacht te zullen blijven besteden aan het onderwijs en zette uiteen hoe de Franse economie in zijn ogen moet worden hervormd.

Nieuwe frisse ploeg

De premierswissel maakt waarschijnlijk onderdeel uit van een grote herschikking van het kabinet. Volgens waarnemers wil Macron met een nieuwe frisse ploeg het vertrouwen van de bevolking terugwinnen dat de laatste maanden is afgebrokkeld. Macron heeft geen meerderheid meer in het parlement en kreeg veel kritiek op onpopulaire maatregelen, zoals het verhogen van de pensioenleeftijd. Komende juni staan de Europese verkiezingen op het programma en de partij staat er in de peilingen niet goed voor.

De leider van de Socialistische Partij Olivier Faure liet al weten dat hij weinig veranderingen verwacht na de wisseling van de wacht. "Borne, Attal, het maakt mij niet uit, het zal hetzelfde beleid zijn."

Meer uit Buitenland

Einde aan maandenlange blokkades op grens Polen en Oekraïne

WARSCHAU/KYIV (ANP/RTR) - Poolse boeren hebben na maanden een einde gemaakt aan de blokkades van de grenzen met Oekraïne. De regeringen in Warschau en Kyiv melden dat ze overeenstemming hebben bereikt over het conflict rond de export van landbouwproducten.

18 minuten geleden
Dodental na Israëlische luchtaanvallen op Rafah opgelopen

RAFAH (ANP/RTR/DPA) - Het dodental na Israëlische luchtaanvallen op Rafah maandag is opgelopen. Er zijn zeker 27 Palestijnen om het leven gekomen, meldt het lokale ministerie van Gezondheid. Israël heeft meerdere huizen in de zuidelijke stad in de Gazastrook gebombardeerd.

38 minuten geleden
Diplomaten: Turkije steunt Mark Rutte als NAVO-chef

BRUSSEL (ANP) - Turkije steunt demissionair premier Mark Rutte als NAVO-chef. Dat hebben diplomaten in Brussel bevestigd. Rutte was afgelopen vrijdag op bezoek bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om steun te krijgen voor zijn kandidatuur voor de topjob. Er zijn nu nog drie NAVO-landen over die Rutte moet zien over te halen.

50 minuten geleden
Spaanse premier Sánchez blijft na dagen twijfelen toch aan

MADRID (ANP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft besloten aan te blijven als regeringsleider. Hij twijfelde een aantal dagen over zijn politieke toekomst, nadat vorige week een corruptieonderzoek was geopend naar zijn echtgenote.

1 uur geleden
Tientallen doden na damdoorbraak in Kenia

NAIROBI (ANP/AFP) - Zeker 42 mensen zijn omgekomen na een damdoorbraak in Kenia, dat kampt met hevige regenval en overstromingen. Het dodental loopt mogelijk nog op.

1 uur geleden
Kyiv: in Duitsland doodgestoken Oekraïners zaten in het leger

KYIV (ANP/DPA) - De twee Oekraïners die zaterdag zijn doodgestoken in Duitsland, waren volgens Kyiv militairen. De steekpartij vond plaats op het terrein van een winkelcentrum in Murnau am Staffelsee, in de Duitse deelstaat Beieren.

3 uur geleden
Blinken start bezoek aan Midden-Oosten

RIYAD (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, is aangekomen in de Saudische hoofdstad Riyad. De minister bezoekt het Midden-Oosten in de hoop een staakt-het-vuren in Gaza te bewerkstelligen.

5 uur geleden