
Maatregelen vanwege tekorten in gevangenis blijven voorlopig
DEN HAAG (ANP) - Tijdelijke maatregelen tegen het tekort aan gevangenisplekken blijven voorlopig van kracht. Dat meldt demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsman had toegezegd te kijken of de maatregelen nog nodig zijn, en concludeert "geen betere alternatieven" te zien.
Door personeelstekorten is er minder plek in mannengevangenissen en moeten meer veroordeelden wachten tot ze worden opgeroepen zich bij een gevangenis te melden. Op dit moment moeten nog bijna 3000 veroordeelden worden opgeroepen, terwijl dat er normaal volgens Weerwind zo'n 1100 zijn. Per 1 juli gaan maar vijf à tien van deze zogeheten 'zelfmelders' naar de gevangenis.
In maart kondigde Weerwind een reeks extra maatregelen aan om meer plekken vrij te maken. Zo stromen meer gevangenen door naar afdelingen met minder strenge beveiliging en naar de forensische zorg. Enkele veroordeelden mogen ook het einde van hun straf thuis met een enkelband uitzitten. Die groep bestaat op dit moment uit zeven mensen, maar dat aantal groeit naar verwachting.
Meer effecten
De politie gaat sinds maart niet meer achter mensen aan die minder dan twee maanden de cel in moeten. Het aantal aanhoudingen van veroordeelden is daardoor gedaald van gemiddeld 150 naar 90 per week. Verder kunnen gevangenen die in het weekend of op maandag naar huis mogen nu al op vrijdag naar buiten. Weerwind schrijft dat die maatregel "enkele keren" is gebruikt.
Het aantal plekken voor mannen in de gevangenis is sinds maart verder afgenomen, blijkt uit cijfers die Weerwind in zijn brief deelt. In maart waren dat er 6800, in juni nog 6705.
"Het effect van de aanvullende tijdelijke maatregelen is nog niet zichtbaar aangezien deze recent pas in werking zijn getreden", schrijft Weerwind. Hij verwacht in de komende maanden meer effecten te zien. Wanneer de tijdelijke maatregelen aflopen, is op dit moment niet bekend.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet komt niet tegemoet aan de eis van oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 om bezuinigingen op de onderwijsbegroting ongedaan te maken. De partijen dreigen in de Eerste Kamer tegen de voorjaarsnota te stemmen als het kabinet niet zou instemmen met hun wensen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een motie van Kati Piri van GroenLinks-PvdA om tijdelijk een volledig wapenembargo tegen Israël in te stellen, heeft weinig steun gekregen in de Tweede Kamer. Ook partijen die al langer pleiten voor sancties tegen Israël vanwege het geweld in Gaza zoals D66 en Volt keerden zich tegen het voorstel.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet mag blijven doorwerken aan de meeste onderwerpen op het gebied van Justitie en Veiligheid, vindt de Tweede Kamercommissie die daarover gaat. Alleen de transgenderwet en een reeks brieven over het experiment met legale wietteelt moeten volgens de Kamerleden wachten tot een nieuw kabinet aantreedt.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben geen vertrouwen meer in landbouwminister Femke Wiersma (BBB). De motie van wantrouwen van GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren werd gesteund door SP, DENK, D66 en Volt. Dat was niet genoeg voor een meerderheid, waarmee de motie is verworpen.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Alle mbo-opleidingen moeten voorzichtig zijn met het verlenen van vrijstellingen voor bepaalde praktijkvakken als de student daar al ervaring in heeft. Vanwege fraude met zogeheten certificaten voor 'eerder verworven competenties' (EVC's) in de zorg waarschuwde onderwijsminister Eppo Bruins (NSC) daar eerder al voor. Die waarschuwing blijft staan en gaat nu gelden voor alle mbo-opleidingen.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Kamerleden Eric van der Burg (VVD) en Don Ceder (ChristenUnie) hebben tevergeefs een dringend beroep gedaan op GroenLinks-PvdA om een voorstel voor een volledig wapenembargo tegen Israël niet in stemming te brengen. Zij wezen opnieuw op de ernstige gevolgen voor de veiligheid van de Israëlische bevolking als de door Kamerlid Kati Piri bepleite stop op de export van onderdelen voor het luchtverdedigingssysteem Iron Dome er komt.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) gaat richting Prinsjesdag op zoek naar mogelijkheden om de koopkracht van huurders te verbeteren. Dat zei ze in een debat met de Tweede Kamer. SP'er Sandra Beckerman vindt dat het kabinet huurders dubbel heeft teleurgesteld door de huurbevriezing en de hogere huurtoeslag in te trekken.
9 uur geleden