Maandag extra overleggen kabinet over corona
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet komt maandag opnieuw bijeen om te praten over corona. In de ochtend komt er een crisisoverleg met de meest betrokken ministers en later op de dag volgt een voltallige ministerraad. Een woordvoerder van het kabinet heeft dat zondag laten weten na het vijf uur durende beraad van een groot deel van het kabinet in het Catshuis. Het was een goed overleg, aldus de zegsman, die verder niks kwijt wilde.
Aanleiding voor het extra Catshuisberaad waren de almaar stijgende aantallen nieuwe besmettingen met het coronavirus in de afgelopen week. Zondag kwamen er nog eens bijna 10.000 positief geteste mensen bij. Omdat een deel van hen binnenkort zo ziek wordt dat er zorg nodig is, neemt de druk op de ziekenhuizen de komende weken verder toe, is de verwachting.
Dat het echt om nieuwe ingrepen gaat is zeker. De ministerraad is altijd op vrijdag. Dan kijkt het kabinet vooruit naar de maatregelen die in de week daarop worden verwacht. Dat er maandag een extra ministerraad komt, duidt er dus op dat er snel nieuwe coronamaatregelen worden getroffen.
Zwaardere maatregelen
Wanneer een nieuwe persconferentie volgt met premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge is nog niet bekend. Ook wordt niks gezegd over de maatregelen die zondag zijn besproken.
Ingewijden meldden eerder dit weekend dat er zwaardere maatregelen op tafel liggen om de gestage verspreiding tegen te gaan. Waar het precies om gaat, is niet duidelijk. Maar Rutte zelf liet afgelopen week in de Tweede Kamer doorschemeren dat het zou kunnen gaan om een sluiting van niet-essentiële winkels en een langere sluiting van de scholen in de kerstvakantie.
Gedeeltelijke lockdown
Sinds half oktober geldt er een gedeeltelijke lockdown, onder meer de horeca werd gesloten. Maar er werden sindsdien ook weer enkele versoepelingen doorgevoerd. Zo mochten mensen weer naar de bioscoop en dierentuin.
Bij de zogeheten ministeriële commissie COVID-19 (MCC) zitten naast de premier ook de drie vicepremiers aan tafel. Al naar gelang de sector waar het om gaat, schuiven de vakministers aan. Meestal zit al een groot deel van de bewindspersonen bij deze onderraad, die in de regel op dinsdag plaatsvindt. Om nieuwe besluiten te nemen, komt er een echte ministerraad aan te pas.
Meer uit Gezond
ARNHEM (ANP) - Het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate heeft last van een grote computerstoring, bevestigde een woordvoerster dinsdagochtend na berichtgeving van Omroep Gelderland. Daarom worden alle afspraken die deze ochtend op de agenda staan, met bijvoorbeeld specialisten of voor een ingreep of onderzoek, afgezegd. Dat is nodig omdat er zonder de computers niet goed met de patiëntendossiers kan worden gewerkt. Spoedeisende hulp en spoedoperaties gaan wel door. Daarvoor kunnen een paar losstaande computers worden gebruikt.
2 uur geledenLOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - De gouverneur van Californië, Gavin Newsom, wil dat de staat 2,5 miljard dollar (2,44 miljard euro) uittrekt voor de aanpak van de bosbranden in Los Angeles. De financiële hulp, die Newsom vergelijkt met de steun die Europa na de Tweede Wereldoorlog kreeg met het Marshallplan, moet ook toekomstige bosbranden beter beheersbaar maken.
7 uur geledenUTRECHT (ANP) - De inspectie verscherpt het toezicht op zes instellingen voor gesloten jeugdzorg. Het gaat om Levvel in Amsterdam, Elker in Groningen, Almata in Ossendrecht, Via Jeugd in Cadier en Keer, Schakenbosch in Leidschendam en Pactum in Deurne en Zetten.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Sinds 1 december zijn zeker 3600 kalveren naar Nederland gekomen uit Brandenburg, de Duitse deelstaat waar recent mond-en-klauwzeer (MKZ) is aangetroffen bij waterbuffels. Dat meldt landbouwminister Femke Wiersma aan de Kamer. De bewindsvrouw kondigt uit voorzorg onder meer een afvoerverbod voor vleeskalveren af, met een uitzondering voor de slacht.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Alle Nederlandse ziekenhuizen scharen zich achter de oproep van gemeentes tot een vuurwerkverbod, schrijft de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) op haar site. "De vuurwerktraditie kent een belangrijke schaduwkant die volledig vermijdbaar is en blijvende impact heeft op de slachtoffers, vaak omstanders. Het kost mensenlevens en onnodig zorggeld", aldus de hospitaalclub.
4 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Veel meer mensen dan anders werden vorig jaar getroffen door het norovirus, dat een stevige darminfectie veroorzaakt. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na een bericht in het AD. Exacte cijfers heeft de organisatie niet. Er is ook geen meldplicht voor deze besmettingen.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Meer dan 4,5 miljoen mensen in Nederland hebben vorig jaar last gehad van de tekorten aan medicijnen. En de problemen worden voorlopig niet minder, waarschuwt de brancheorganisatie van apotheken, de KNMP. "We merken aan niets dat het minder erg wordt. Voor ons niet. Voor de patiënt niet. Voor de maatschappij niet", zegt voorzitter Aris Prins.
5 dagen geleden