
Luxeconcern LVMH ziet winst over 2024 kelderen
PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - LVMH, het luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy en Tiffany & Co, heeft zijn winst vorig jaar zien kelderen. De Franse onderneming meldt dat de verkopen in veel van haar segmenten teruglopen. Topman Bernard Arnault zegt "waakzaam te blijven" als het gaat om kostenbeheersing, maar tegelijkertijd met vertrouwen aan 2025 te beginnen.
Onder de streep bleef ongeveer 12,5 miljard euro over, 17 procent minder dan in het voorgaande jaar. De omzet daalde met 2 procent tot 84,6 miljard euro. Ook bij de belangrijkste mode- en lederwarentak van het concern, goed voor ruim 41 miljard euro, namen de verkopen af. De sterkste verkoopdaling nam de wijn- en sterkedrankendivisie van LVMH voor haar rekening, met 11 procent.
Leveranciers van luxegoederen zoals dure horloges, sieraden, lederwaren en andere accessoires staan al tijden onder druk, vooral omdat consumenten in China het voorzichtig aan doen. Deze bedrijven profiteerden twee jaar geleden nog flink van de inkomsten uit dat land, een belangrijke markt voor luxemerken, als gevolg van het opheffen van strenge coronamaatregelen.
Lastiger handelsklimaat
Het Amerikaanse adviesbureau Bain & Company meldde vorige week nog dat de verkoop van luxeartikelen in China vorig jaar naar schatting met 20 procent is gedaald. Dat is de scherpste afname sinds ten minste 2011. Ook voor de eerste helft van 2025 verwacht het bureau dat de marktomstandigheden moeilijk blijven.
Het Britse modebedrijf Burberry, bekend van het kenmerkende ruitmotief, meldde vorige week al dat de verkopen in het vorige kwartaal zijn gedaald. Aanleiding was onder andere minder vraag in Azië. Modehuis Chanel moest banen schrappen in de VS, na een waarschuwing voor een lastiger handelsklimaat. Het Zwitserse luxeconcern Richemont, waar onder meer Cartier onder valt, kwam eerder deze maand nog met beter dan verwachte verkoopcijfers, maar ook dat bedrijf zag dat de vraag in China achterbleef.
Meer uit Financieel
BERLIJN (ANP/AFP) - De Duitse bondskanselier Friedrich Merz heeft zich donderdag uitgesproken tegen vermeende Amerikaans-Russische plannen om de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 alsnog in gebruik te nemen. "Nord Stream 2 heeft momenteel geen exploitatievergunning, en dat zal naar verwachting niet veranderen", zo werd Merz geciteerd door weekblad Die Zeit.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - Facebook-moederbedrijf Meta Platforms hoorde donderdag bij de verliezers op Wall Street na een bericht dat het socialemediabedrijf de lancering van een belangrijk kunstmatige intelligentie-model uitstelt. Verder was cryptobeurs Coinbase een stevige verliezer na nieuws over een hack en een onderzoek van beurswaakhond SEC.
4 uur geledenBRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop spant een rechtszaak aan tegen Ryanair om vermeende misleidende praktijken bij het boekingsproces. Volgens Testaankoop worden de rechten van consumenten geschonden omdat Ryanair geld vraagt voor het meenemen van handbagage.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie werkt aan het opstellen van speciale normen om het waterverbruik in datacenters te beperken. Dat is een van de manieren waarmee Brussel wil voorkomen dat er komende decennia watertekorten ontstaan, meldt persbureau Bloomberg dat een conceptdocument heeft ingezien.
5 uur geledenDOHA (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij Apple-topman Tim Cook heeft gevraagd te stoppen met het bouwen van fabrieken in India voor apparaten bestemd voor de VS. Hij dringt er bij de iPhone-maker op aan om de productie in de Verenigde Staten op te voeren nu het bedrijf zich van China afwendt.
5 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Cryptobeurs Coinbase wordt gechanteerd door hackers die gevoelige klantgegevens hebben gestolen. Ze eisen 20 miljoen dollar. Coinbase zegt het losgeld niet te zullen betalen en schat dat het incident het Amerikaanse bedrijf tot 400 miljoen dollar kan kosten om op te lossen.
6 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Bedrijven in de Rotterdamse haven maken zich zorgen over de leveringszekerheid van elektriciteit. Ze vrezen dat de situatie nog ernstiger is dan netbeheerder TenneT donderdag in een rapport schetste. "Op basis van de TenneT-monitor en wat wij horen van leden verwachten we dat de situatie al veel eerder dan 2030 zeer kwetsbaar wordt als we nu niet in actie komen", zegt Deltalinqs, de ondernemersorganisatie voor de bedrijven in de haven.
7 uur geleden