
Lufthansa boekt opnieuw miljardenverlies door crisis
BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - Het Duitse Lufthansa heeft in het tweede kwartaal een nettoverlies van 1,5 miljard euro geboekt. Stevige bezuinigingsingrepen konden de sterke daling van de omzet niet compenseren. Door het coronavirus moest de luchtvaartmaatschappij vrijwel al zijn passagiersvliegtuigen aan de grond houden.
Lufthansa boekte in het eerste kwartaal al een verlies van 2,1 miljard euro. De grootste luchtvaartmaatschappij van Europa zei donderdag dat het inmiddels al 8300 banen heeft geschrapt, een derde van het totaal aantal banen dat verdwijnt. Daarnaast wordt de vloot met honderd vliegtuigen ingekrompen en zullen zo'n duizend banen in het management verdwijnen.
De omzet daalde met 80 procent naar 1,9 miljard euro. Een jaar eerder was de omzet nog 9,6 miljard euro. "We maken een heropleving van het wereldwijde luchtverkeer door", zei topman Carsten Spohr. "Maar we verwachten niet dat de vraag voor 2024 zal terugkeren naar het niveau van voor de crisis. Vooral voor langeafstandsroutes zal er geen snel herstel zijn." Spohr zei bovendien dat het vermijden van gedwongen ontslagen niet langer realistisch is gezien de verminderde vraag en de trage voortgang van de arbeidsonderhandelingen met de vakbonden.
Negatieve winst
Lufthansa biedt momenteel ongeveer 40 procent van zijn gebruikelijke korteafstandscapaciteit en 20 procent van de langeafstandsroutes aan. Die cijfers zullen in het vierde kwartaal oplopen tot respectievelijk circa 55 procent en 50 procent. De luchtvaartmaatschappij zei dat er in de tweede helft van het jaar nog steeds een "duidelijk negatieve" winst wordt verwacht.
De Duitse overheid schoot Lufthansa eind juni te hulp door een belang van 20 procent te nemen voor 6 miljard euro en garant te staan voor een lening van 3 miljard euro.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De investeringen van bedrijven zijn in maart toegenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ondernemingen investeerden 2,2 procent meer in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. De stijging volgt op een lichte afname van de investeringen van 0,4 procent in februari.
23 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Beurshandelaren op Wall Street deden het maandag voorzichtig aan door zorgen over de torenhoge schuld van de Verenigde Staten. Ze namen gas terug nadat de invloedrijke kredietbeoordelaar Moody's zijn rating voor de VS verlaagde, ingegeven door de Amerikaanse staatsschuld van meer dan 36 biljoen dollar.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De beurs op het Damrak sloot maandag licht lager, waarbij de verliezen van eerder op de dag in het slotuur grotendeels werden weggewerkt. Beleggers haalden steun uit Wall Street, waar de verlaging van de Amerikaanse kredietwaardigheid door Moody's weinig indruk maakte.
13 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag omlaag. De stemming werd gedrukt door de toenemende bezorgdheid over de staatsschuld van de Verenigde Staten. Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde de rating voor de VS met één stap van Aaa naar Aa1. In de afgelopen jaren raakten de VS al de hoogste rating kwijt bij kredietbureaus S&P en Fitch. Een lagere schuldrating maakt het voor de Amerikaanse overheid duurder om geld te lenen.
15 uur geledenURK (ANP) - Het visserijakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is "goed nieuws voor Nederlandse vissers", zegt belangenorganisatie VisNed. Directeur Geert Meun is vooral te spreken over de lange looptijd van de deal die maandag is beklonken, tot 2038.
18 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van goud ging maandag omhoog en de Amerikaanse dollar daalde in waarde, na de verlaging van de kredietrating van de Verenigde Staten door Moody's. De verlaging van de kredietwaardigheid van de VS komt volgens de kredietbeoordelaar door het oplopende begrotingstekort van de Amerikaanse overheid.
19 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De economie van de Europese Unie groeit dit jaar met 1,1 procent, aldus de voorjaarsprognose van de Europese Commissie. Voor de eurozone wordt op een groei van 0,9 procent gerekend, ondanks de wereldwijde economische onzekerheid en handelsspanningen. Daarmee valt de groei minder sterk uit dan de Commissie in november had verwacht. Toen werd voor dit jaar nog op een EU-groei gerekend van 1,5 procent en 1,3 procent voor de eurozone.
20 uur geleden