
Londen voor uitlevering Assange aan VS, beroep nog mogelijk
LONDEN (ANP/AFP) - De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel heeft ingestemd met de uitlevering van de Australische WikiLeaks-oprichter Julian Assange aan de VS. Ze heeft voor de uitlevering getekend omdat ze geen juridische gronden ziet om het verzoek rechtmatig af te wijzen.
Assange en zijn raadslieden gaan tegen dit besluit bij een gerechtshof in beroep volgens Engelse media. Ze hebben daar veertien dagen de tijd voor. Volgens Assanges advocaten begint een nieuwe juridische strijd voor de vrijlating van Assange.
WikiLeaks noemt het besluit van Patel een enorme klap voor de vrijheid van meningsuiting in de wereld en gaat ook beroep aantekenen. Volgens WikiLeaks is Assange een journalist en publicist die niets verkeerd heeft gedaan. Hij heeft Amerikaanse oorlogsmisdaden in Afghanistan en Irak naar eer en geweten aan het licht gebracht. De regering in Washington zou hem daarom willen laten verdwijnen, mede om anderen te weerhouden zijn journalistieke voorbeeld te volgen.
Spionage
De Amerikaanse justitie wil de nu 50-jarige Assange berechten voor het publiceren van talrijke militaire geheime documenten en spionage, waarvoor hij tot 175 jaar celstraf zou riskeren. Hij zou onder meer de dood van informanten van de Amerikaanse strijdkrachten op zijn geweten kunnen hebben.
Assange werd in 2010, vier jaar na de oprichting van WikiLeaks, als verdachte aangemerkt in Zweden na klachten van twee vrouwen over seksuele gedragingen van hem. Assange werd op grond daarvan in Londen aangehouden. Hij werd op borgtocht vrijgelaten maar verdween in de ambassade van Ecuador in de Britse hoofdstad. Die wees hem in 2019 de deur en sindsdien zit hij vast in in de zwaarbeveiligde gevangenis Belmarsh in Londen, waar in 2020 de uitleveringsprocedure begon.
De Amerikaanse autoriteiten hebben beloofd dat Assange in de VS niet wordt opgesloten in een streng beveiligde gevangenis en hij zou zijn straf in Australië kunnen uitzitten als hij in de VS wordt veroordeeld.
Meer uit Buitenland
BRUSSEL (ANP/DPA) - De Europese Unie bereidt drukmiddelen voor tegen Israël, voor het geval de nieuwe afspraken over humanitaire hulp aan de Gazastrook niet worden nagekomen. Dat melden diplomatieke bronnen in Brussel aan het Duitse persbureau DPA.
1 uur geledenGENÈVE (ANP/DPA) - In juni kwamen 232 Oekraïense burgers om door Russische aanvallen en raakten er 1343 gewond. Dat is het hoogste maandtotaal sinds het begin van de oorlog in februari 2022, meldt de mensenrechtenwaarnemersmissie van de Verenigde Naties in Oekraïne (HRMMU).
1 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Mahmoud Khalil, een voormalige student aan Columbia University in New York, eist 20 miljoen dollar (17 miljoen euro) schadevergoeding van de Amerikaanse overheid. Hij stelt dat hij meer dan drie maanden ten onrechte werd vastgehouden om zijn steun aan pro-Palestijnse demonstraties op de campus.
1 uur geledenJERUZALEM (ANP/AFP) - Israël is bereid om tijdens een tijdelijk bestand te onderhandelen over een permanent staakt-het-vuren in Gaza. Voorwaarde is wel dat Hamas wordt gedemilitariseerd, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
11 uur geledenRAFAH (ANP/RTR) - Een team van de Verenigde Naties heeft woensdag voor het eerst in 130 dagen weer een lading brandstof kunnen leveren aan de Gazastrook. Het gaat om 75.000 liter en volgens woordvoerder Stéphane Dujarric is dat slechts een fractie van wat de Palestijnse bevolking in Gaza nodig heeft.
13 uur geledenAMMAN (ANP) - Vanuit Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zijn tientallen trucks met hulpgoederen de Gazastrook binnengebracht. Dit gebeurde woensdag in opdracht van de Jordaanse koning Abdullah en sjeik Mohammed bin Zayed al-Nahyan, meldden staatspersbureaus Petra en WAM.
14 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De originele Birkin-tas is door veilinghuis Sotheby's in Parijs geveild voor ruim 8,5 miljoen euro. Het gaat om een prototype van de handtas uit 1985 die werd ontworpen voor de Brits-Franse actrice en zangeres Jane Birkin.
15 uur geleden