Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Lobby VNO-NCW saboteert wetgeving duurzaam ondernemen'

'Lobby VNO-NCW saboteert wetgeving duurzaam ondernemen'

DEN HAAG (ANP) - De lobby van ondernemersorganisatie VNO-NCW saboteert wetgeving voor maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen. Dat stelt de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) na een analyse van lobby-uitingen van de bedrijvenorganisatie en haar Europese partner BusinessEurope. De ondernemersclub zelf kijkt hier anders tegenaan.

"VNO-NCW beweert in Nederland voorstander te zijn van ambitieuze regels voor verantwoord en duurzaam ondernemen, maar voert ondertussen met BusinessEurope een sterke tegenlobby in Brussel", zegt SOMO-onderzoeker Jasper van Teeffelen na het napluizen van bijvoorbeeld brieven van de ondernemers aan de Tweede en Eerste Kamer, het Europees Parlement en Eurocommissarissen.

Volgens Van Teeffelen was VNO-NCW voorheen fervent tegenstander van wetgeving voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar verschoof de organisatie in 2020 van standpunt. Deze "draai" zou deel uitmaken van een uitgekiende lobbystrategie. "Nu het verhinderen van nieuwe wetgeving politiek onhaalbaar is geworden, verschuift de focus van naar het vertragen en verzwakken van wetgeving voor verantwoord ondernemen."

VNO-NCW laat in een reactie weten bepaalde misstanden in productieketens effectief te willen aanpakken. "Daar zijn we al jaren voorstander van en lobbyen we al langer voor in tegenstelling tot wat wordt gesuggereerd." Het klopt volgens een zegsman dat de ondernemers in hun lobby in Europa soms inhoudelijk kritisch uit de hoek kunnen komen, maar dat zou zijn als niet aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. "Belangrijk is dat die wetgeving bovenal effectief is en werkbaar voor bedrijven van groot tot klein. Daar is onze lobby in de EU op gericht. En het klopt dat we daarbij Europese wetgeving prefereren boven nationale."

Meer uit Financieel

Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

8 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

8 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

8 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

9 uur geleden
OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

11 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

11 uur geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

12 uur geleden