'Lobby VNO-NCW saboteert wetgeving duurzaam ondernemen'
DEN HAAG (ANP) - De lobby van ondernemersorganisatie VNO-NCW saboteert wetgeving voor maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen. Dat stelt de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) na een analyse van lobby-uitingen van de bedrijvenorganisatie en haar Europese partner BusinessEurope. De ondernemersclub zelf kijkt hier anders tegenaan.
"VNO-NCW beweert in Nederland voorstander te zijn van ambitieuze regels voor verantwoord en duurzaam ondernemen, maar voert ondertussen met BusinessEurope een sterke tegenlobby in Brussel", zegt SOMO-onderzoeker Jasper van Teeffelen na het napluizen van bijvoorbeeld brieven van de ondernemers aan de Tweede en Eerste Kamer, het Europees Parlement en Eurocommissarissen.
Volgens Van Teeffelen was VNO-NCW voorheen fervent tegenstander van wetgeving voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar verschoof de organisatie in 2020 van standpunt. Deze "draai" zou deel uitmaken van een uitgekiende lobbystrategie. "Nu het verhinderen van nieuwe wetgeving politiek onhaalbaar is geworden, verschuift de focus van naar het vertragen en verzwakken van wetgeving voor verantwoord ondernemen."
VNO-NCW laat in een reactie weten bepaalde misstanden in productieketens effectief te willen aanpakken. "Daar zijn we al jaren voorstander van en lobbyen we al langer voor in tegenstelling tot wat wordt gesuggereerd." Het klopt volgens een zegsman dat de ondernemers in hun lobby in Europa soms inhoudelijk kritisch uit de hoek kunnen komen, maar dat zou zijn als niet aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. "Belangrijk is dat die wetgeving bovenal effectief is en werkbaar voor bedrijven van groot tot klein. Daar is onze lobby in de EU op gericht. En het klopt dat we daarbij Europese wetgeving prefereren boven nationale."
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De koopkracht van de meeste huishoudens verbetert dit jaar, al is die verbetering wel gering. Zelfstandigen en gepensioneerden gaan er gemiddeld genomen juist op achteruit. Dat meldt het Nibud. De koopkrachtstijging komt volgens de voorlichter voor geldzaken onder andere doordat de lonen meer stijgen dan de prijzen.
9 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis noemt de verklaring van TikTok dat de app 'zondag op zwart gaat' als de Amerikaanse regering niet ingrijpt in een geschil over de eigendomsverhoudingen in de VS "een stunt". Het is volgens een woordvoerster van het Witte Huis nergens voor nodig dat TikTok of soortgelijke bedrijven actie ondernemen voordat de regering van Donald Trump maandag aantreedt. De komende regering zal de toepassing van de omstreden wetgeving verder beoordelen en behandelen, aldus een woordvoerster.
10 uur geledenSINGAPORE (ANP) - De bitcoin is in de week voorafgaand aan de inauguratie van Donald Trump ruim 10 procent meer waard geworden. Volgens cryptoplatform CoinMarketCap was een bitcoin zaterdagmiddag rond de 104.000 dollar waard. 's Werelds bekendste cryptomunt nadert daardoor het record van ruim 108.000 dollar dat in december werd gevestigd.
14 uur geledenFRANKFURT (ANP) - Commerzbank overweegt duizenden banen te schrappen. Dat melden ingewijden aan de Britse zakenkrant Financial Times. Volgens hen wil de Duitse bank daarmee ongewenste toenadering afweren van UniCredit, de grootste bank van Italië.
14 uur geledenSILVER SPRING (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft een nieuwe borstkankerbehandeling van het Britse AstraZeneca en het Japanse Daiichi Sankyo goedgekeurd. Het gaat om een medicijn met de naam Datroway, dat ingezet kan worden bij patiënten met gevorderde borsttumoren.
15 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Moderna krijgt 590 miljoen dollar van de Amerikaanse overheid voor de ontwikkeling van een vaccin tegen vogelgriep. De financiering is onder andere bedoeld voor de laatste ontwikkelingsfase. Specifiek gaat het om een vaccin tegen de variant met de naam H5N1, waaraan eerder deze maand iemand is overleden in de Verenigde Staten.
19 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag hoger gesloten, in aanloop naar de inauguratie van aankomend president Donald Trump op maandag. Beleggers maken zich op voor een reeks beleidsveranderingen onder de nieuwe regering. Sinds de herverkiezing van Trump in november zijn de Amerikaanse beurzen flink gestegen door het vooruitzicht van lagere belastingen en soepelere regels voor Amerikaanse bedrijven onder zijn regime.
1 dag geleden