Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

LHBTI-activisten Georgië schrappen mars uit vrees voor geweld

LHBTI-activisten Georgië schrappen mars uit vrees voor geweld

TBILISI (ANP/RTR/AFP) - LHBTI-activisten in Georgië hebben noodgedwongen hun Pride-mars geannuleerd. Ze vonden het te onveilig. Tegenstanders hadden onder meer een kantoor bestormd van een LHBTI-campagnegroep in hoofdstad Tbilisi. Ook vielen ze volgens lokale media journalisten en cameramensen aan.

"De mars gaat vandaag niet door", schreven de organisatoren op Facebook. "We kunnen geen mensenlevens riskeren door de straat op te gaan, als daar overal gewelddadige aanvallers rondlopen." Organisator Giorgi Tabagari had kort daarvoor nog volgehouden dat de "historische" mars wel zou plaatsvinden. Zo wilde hij laten zien dat de "houding ten opzichte van seksuele minderheden gelukkig verandert in Georgië".

Een van de tegenstanders van de mars was premier Irakli Garibashvili. Hij noemde de tocht "onacceptabel voor een groot deel van de samenleving" en zei voor onrust te vrezen. De invloedrijke Orthodoxe Kerk wilde een openbaar gebed tegen de mars. Een invloedrijke bisschop had eerder al opgeroepen te "mobiliseren tegen de sodomieten" en te voorkomen dat "perverselingen" zo'n openbaar evenement zouden kunnen houden.

Onveilig

Er verzamelden zich maandagochtend honderden anti-LHBTI-betogers bij het parlement van Georgië, een voormalige Sovjetstaat die grenst aan Turkije en Rusland. Zij botsten met de politie en belaagden de media. Activisten hadden voorafgaand aan het evenement al geklaagd dat de autoriteiten onvoldoende maatregelen hadden genomen.

Ook buiten Georgië wordt de situatie rond de Pride-mars op de voet gevolgd. Gezanten van de EU, de VS en zestien andere landen hadden de Georgische regering vorige week gevraagd "het recht om vreedzaam samen te komen" te garanderen voor alle inwoners van Georgië. "Zonder uitzonderingen."

Homofobie

Extreemrechtse betogers laten vaker van zich horen in Georgië. Zo verzamelden zich in 2019 honderden mensen in de hoofdstad om regenboogvlaggen te verbranden. Ze waren boos over de Oscarnominatie van de Georgische film And Then We Danced, waarin een liefdesrelatie tussen twee mannen voorkomt.

Activist Tabagari zei eerder dat homofobe groepen worden aangestuurd vanuit Rusland. "Ze geloven de propaganda van het Kremlin over het 'verdorven Westen', dat de traditionele waarden van Georgië wil corrumperen."

Meer uit Buitenland

Bijna 3000 vluchtelingen uit Nagorno-Karabach in Armenië

JEREVAN (ANP/RTR) - Meer dan 2900 mensen zijn in een dag tijd vanuit de regio Nagorno-Karabach de grens overgestoken naar Armenië. Dat meldt het Russische staatspersbureau TASS.

1 uur geleden
Hollywoodstudio's en scriptschrijvers sluiten voorlopig akkoord

LOS ANGELES (ANP) - De stakende scriptschrijvers hebben een voorlopig akkoord bereikt met de grote Hollywoodstudio's. Als de 11.500 leden van schrijversvakbond WGA akkoord gaan met de deal, zullen zij na bijna 150 dagen staken weer aan het werk gaan.

3 uur geleden
Beruchte maffiabaas Messina Denaro overleden

ROME (ANP/DPA) - Een van de beruchtste maffiosi in Italië, Matteo Messina Denaro, is op 61-jarige leeftijd overleden. Messina Denaro was dertig jaar voortvluchtig, maar werd in januari gearresteerd in een kliniek in Palermo waar hij onder een valse naam werd behandeld voor darmkanker.

4 uur geleden
Steun voor meer inspraak inheemse bevolking Australië slinkt

CANBERRA (ANP/RTR) - Steeds minder Australiërs zijn van plan op 14 oktober in te stemmen met een plan om de inheemse bevolking van het land via een adviesorgaan meer inspraak te geven over het beleid. In beide opiniepeilingen die de stemming geregeld meten slinkt het aantal ja-stemmers behoorlijk.

5 uur geleden
Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

11 uur geleden
Doden na strijd bij Kosovaars klooster

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

12 uur geleden
Niger sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen

NIAMEY (ANP/AFP) - De Nigerese junta sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen. Dat betekent dat niet alleen Franse militaire vliegtuigen niet meer boven Niger mogen vliegen, maar ook de commerciële vluchten van Air France.

12 uur geleden