Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Levering tanks mogelijk geraakt door besluit Zwitsers parlement

Levering tanks mogelijk geraakt door besluit Zwitsers parlement

BERN (ANP/DPA) - De levering van Leopard 1-tanks van Nederland, Denemarken en Duitsland aan Oekraïne wordt mogelijk geraakt door een besluit van het Zwitserse parlement, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. In februari meldde het ministerie dat de samenwerkende landen zeker honderd tanks zullen leveren. Die belofte komt volgens de woordvoerder niet in gevaar. Mogelijk gaat er wel een streep door een levering bovenop het genoemde aantal tanks.

In het Zwitserse lagerhuis van de volksvertegenwoordiging is een wetsvoorstel gemaakt, de 'Lex Oekraïne', om andere landen toe te staan Zwitserse wapens aan Oekraïne te leveren. Maar in een zitting van beide Kamers is dat voorstel afgeschoten.

Nederland is, zo bleek donderdag op een Europese top in Moldavië, van plan van een Zwitsers bedrijf tientallen Leopard 1-tanks te kopen om aan Oekraïne te geven. Het is met de stemming vrijdag in het Zwitserse parlement uiterst onwaarschijnlijk dat de regering in Bern er toestemming voor kan geven. Premier Mark Rutte heeft bij de Zwitsers met klem om goedkeuring gevraagd, maar het is volgens ingewijden de vraag of de koop kan worden gesloten.

NAVO-alliantie

De Zwitserse wet staat niet toe dat wapens worden geleverd aan landen die in oorlog zijn. Daarom mag Duitsland bijvoorbeeld geen Zwitserse munitie voor Leopard-tanks die het eerder aanschafte, aan Oekraïne leveren. Het wetsvoorstel moest een uitzondering op de regel maken, maar haalde het niet. Defensie zegt dat het ondanks het besluit van het Zwitserse parlement misschien toch mogelijk is de tanks te leveren en de opties daartoe nog te onderzoeken.

Onder de tegenstanders waren de Zwitserse Groenen en de rechtse Zwitserse Volkspartij. Beide vreesden dat het voorstel de Zwitserse neutraliteit in gevaar bracht en het land te dicht zou aanschuiven bij de militaire NAVO-alliantie.

Meer uit Buitenland

Deel hof vindt president VS tot op zekere hoogte onschendbaar

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De conservatieve rechters van het Amerikaanse hooggerechtshof hebben laten doorschemeren dat een president tot op zekere hoogte onschendbaarheid geniet tegen strafvervolging. Dat gaven ze aan in de zaak die door Donald Trump voor het hof is gebracht over beschuldigingen dat hij probeerde te knoeien met de uitslag van de presidentsverkiezingen in 2020.

4 uur geleden
EU-parlement stemt in met gezamenlijke integriteitswaakhond EU

STRAATSBURG (ANP) - Er komt een gezamenlijke integriteitswaakhond voor de bestuursinstellingen van de Europese Unie. Het Europees Parlement heeft de nieuwe instantie, die schandalen als omkopingsaffaire Qatargate moet helpen voorkomen, goedgekeurd.

4 uur geleden
Proces in smaadzaak E. Jean Carroll tegen Trump hoeft niet over

NEW YORK (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft bepaald dat de smaadzaak tegen Donald Trump die schrijfster E. Jean Carroll had aangespannen niet over hoeft. De Amerikaanse oud-president heeft zowel hoger beroep aangetekend als een verzoek om een nieuw proces ingediend, maar wat betreft dat laatste krijgt Trump nu nul op het rekest.

5 uur geleden
Advocaat Trump benadrukt noodzaak onschendbaarheid president

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een advocaat van Donald Trump is door de rechters van het hooggerechtshof ondervraagd over de vraag of Trump strafrechtelijk vervolgd kan worden voor zijn handelen als president. Trump is de eerste oud-president in de Amerikaanse geschiedenis die zich moet verantwoorden in een strafzaak. Hij was zelf niet bij het hooggerechtshof in Washington aanwezig omdat hij bij de strafzaak tegen hem in New York moet zijn over het betalen van zwijggeld aan een pornoster.

7 uur geleden
Landen met gegijzelden in Gaza roepen Hamas op ze vrij te laten

WASHINGTON (ANP/RTR) - Achttien landen hebben in een verklaring Hamas opgeroepen om de mensen vrij te laten die sinds 7 oktober worden gegijzeld. Het gaat om landen waarvan een of meerdere burgers in Gaza worden vastgehouden.

8 uur geleden
Mike Pinder, medeoprichter The Moody Blues, overleden

SACRAMENTO (ANP) - Toetsenist Mike Pinder, een van de oprichters van de Britse band The Moody Blues, is overleden. Dat melden diverse Amerikaanse media. Pinder overleed woensdag thuis in het bijzijn van zijn familie.

8 uur geleden
Hof New York draait veroordeling Weinstein uit 2020 terug

NEW YORK (ANP) - Een gerechtshof in New York heeft de veroordeling van oud-filmproducent Harvey Weinstein voor seksueel misbruik uit 2020 teruggedraaid. De rechters oordeelden dat hij destijds geen eerlijk proces heeft gehad, bericht The New York Times.

9 uur geleden