
Levering tanks mogelijk geraakt door besluit Zwitsers parlement
BERN (ANP/DPA) - De levering van Leopard 1-tanks van Nederland, Denemarken en Duitsland aan Oekraïne wordt mogelijk geraakt door een besluit van het Zwitserse parlement, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. In februari meldde het ministerie dat de samenwerkende landen zeker honderd tanks zullen leveren. Die belofte komt volgens de woordvoerder niet in gevaar. Mogelijk gaat er wel een streep door een levering bovenop het genoemde aantal tanks.
In het Zwitserse lagerhuis van de volksvertegenwoordiging is een wetsvoorstel gemaakt, de 'Lex Oekraïne', om andere landen toe te staan Zwitserse wapens aan Oekraïne te leveren. Maar in een zitting van beide Kamers is dat voorstel afgeschoten.
Nederland is, zo bleek donderdag op een Europese top in Moldavië, van plan van een Zwitsers bedrijf tientallen Leopard 1-tanks te kopen om aan Oekraïne te geven. Het is met de stemming vrijdag in het Zwitserse parlement uiterst onwaarschijnlijk dat de regering in Bern er toestemming voor kan geven. Premier Mark Rutte heeft bij de Zwitsers met klem om goedkeuring gevraagd, maar het is volgens ingewijden de vraag of de koop kan worden gesloten.
NAVO-alliantie
De Zwitserse wet staat niet toe dat wapens worden geleverd aan landen die in oorlog zijn. Daarom mag Duitsland bijvoorbeeld geen Zwitserse munitie voor Leopard-tanks die het eerder aanschafte, aan Oekraïne leveren. Het wetsvoorstel moest een uitzondering op de regel maken, maar haalde het niet. Defensie zegt dat het ondanks het besluit van het Zwitserse parlement misschien toch mogelijk is de tanks te leveren en de opties daartoe nog te onderzoeken.
Onder de tegenstanders waren de Zwitserse Groenen en de rechtse Zwitserse Volkspartij. Beide vreesden dat het voorstel de Zwitserse neutraliteit in gevaar bracht en het land te dicht zou aanschuiven bij de militaire NAVO-alliantie.
Meer uit Buitenland
LJUBLJANA (ANP) - De Sloveense regering probeert met hoog spel verzet tegen de nieuwe NAVO-norm te smoren. Zij wil de bevolking voorleggen of Slovenië al dan niet in de NAVO moet blijven.
2 uur geledenSANAA (ANP/AFP) - De Jemenitische Houthi's hebben de aanval op een vrachtschip op de Rode Zee opgeëist. De Magic Seas van een Griekse rederij werd zondag voor de zuidwestkust van Jemen bestookt en zwaar beschadigd. Het was de eerste aanval op de scheepvaart in de Rode Zee in maanden. Volgens een latere verklaring van de rebellen is het schip inmiddels gezonken.
2 uur geledenMOSKOU (ANP/RTR) - Kort na zijn ontslag door president Vladimir Poetin heeft de Russische minister van Transport zichzelf doodgeschoten, melden Russische media zoals Izvestia. Bewindsman Roman Starovojt moest na ruim een jaar opstappen.
2 uur geledenTEHERAN (ANP/AFP) - Volgens de president van Iran, Masoud Pezeshkian, heeft Israël geprobeerd hem te vermoorden. Hij uitte de beschuldiging in een interview met de Amerikaanse journalist Tucker Carlson.
3 uur geledenNAIROBI (ANP/RTR) - De Keniaanse politie heeft in de hoofdstad Nairobi het vuur geopend op een menigte demonstranten, precies 35 jaar na grootschalige betogingen voor democratie. Volgens de directeur van een ziekenhuis zijn twee demonstranten overleden aan hun schotwonden.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) maakt op 23 juli bekend welke verplichtingen het voor landen ziet om het klimaat te beschermen tegen ontwrichting door broeikasgassen, en welke gevolgen het veroorzaken van klimaatschade zou moeten hebben. De rechters spreken hun "adviserende opinie" uit tijdens een zitting in het Vredespaleis in Den Haag, heeft het VN-hof aan landen en internationale organisaties laten weten.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft met zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump gesproken over het vervangen van de ambassadeur van zijn land in de VS. Dat zegt een ingewijde tegen persbureau Bloomberg.
6 uur geleden