
Leidse farmaceut Janssen hoopt op groen licht voor coronavaccin
AMSTERDAM (ANP) - Nederland krijgt binnenkort waarschijnlijk de beschikking over een vierde vaccin tegen het coronavirus. De Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), komt donderdag met een oordeel over het middel dat is ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf Janssen uit Leiden. Als het oordeel positief is, kan de Europese Commissie binnen een paar uur besluiten dat het middel op de markt mag komen.
Nederland heeft meer dan 11 miljoen doses van het Leidse vaccin besteld. Dat hoeft maar één keer te worden toegediend, in tegenstelling tot de andere vaccins. Dit betekent dat vrijwel iedere volwassen Nederlander kan worden ingeënt met het middel van Janssen. Het bedrijf verwacht de eerste doses in april, mei of juni te kunnen leveren. Het vaccin is al toegelaten in de Verenigde Staten.
Janssen heeft het vaccin uitgetest op ongeveer 44.000 mensen in de Verenigde Staten, Brazilië, Argentinië, Zuid-Afrika, Mexico, Chili, Colombia en Peru. Het vaccin beschermt volgens Janssen voor 66 procent tegen het oplopen van het coronavirus, voor 85 procent tegen ernstige coronaklachten en voor 100 procent tegen ziekenhuisopname en overlijden. Janssen heeft de genetische code van het coronavirus toegevoegd aan een onschadelijk gemaakt verkoudheidsvirus. Het is de bedoeling dat het afweersysteem van gevaccineerde mensen die code herkent en zichzelf leert om het coronavirus aan te vallen en uit te schakelen.
De vaccins die tot nu toe zijn goedgekeurd, zijn van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. Verder kijkt het EMA mee met drie andere vaccins: Novavax, CureVac en Spoetnik-V.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.
6 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.
14 minuten geledenHELMOND (ANP) - In Helmond wordt in het bijzijn van PVV-leider Geert Wilders en FVD-voorman Thierry Baudet gedemonstreerd tegen de komst van een asielzoekerscentrum voor minderjarigen. Enkele honderden mensen hebben zich bij het stadhuis verzameld. Aan burgemeester Sjoerd Potters is een petitie overhandigd.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft herkenbare beelden getoond van verdachten van openlijke geweldpleging in Scheveningen in mei, waar toen rellen uitbraken. Het gaat om vier verdachten die zich nog niet hebben gemeld bij de politie, ondanks oproepen daartoe. Eerder werden van hen geblurde beelden getoond.
1 uur geledenUTRECHT/VENLO (ANP) - Een apotheekbedrijf in Venlo mag per direct geen enkel medicijn meer afgeven. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn er "acute risico's voor de patiëntveiligheid". Zo'n bevel van de inspectie is heel uitzonderlijk.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.
2 uur geleden